8. september 2008

Trondheim-klassikerne

Frøken Makeløs har utfordret meg til å "skrive om dine favorittsteder i hjembyen". Nå blir det litt spesielt å argumentere for bra plasser i Trondheim når jeg muligens er i ferd med å flytte derfra, men greit.

SPISE UTE.

Dette har vi snakket en del om før. Jeg deler kategorien i tre.

- ALLROUND:
Egons er det stedet hvor du har best sjanse til å få et vellykket måltid. Omgivelsene er best i Søndre Gate eller i Galaksen (Tyholttårnet).

- GOURMET:
Det beste måltidet jeg har spist i Trondheim var på Prins Olav Grill i Royal Garden, men det er lenge siden. Dette er in-stedene nå.

- FINE FOLK:
Hvis du vil spise et sted hvor FrP neppe er det største partiet, er økologiske restauranter som Persillen å anbefale, dessuten har Sushi Bar ved Ravnkloa ofte interessante gjester.

SE PÅ BØKER:
Jeg rangerer bokhandler etter hvor hardt de pusher Blodføre. Men for å svare noe uhildet anbefaler jeg Hovedbiblioteket.

BADE:
Lianvannet. God plass, fin stemning og en øy man kan svømme ut til.

KOM TIL SAKEN. BADE NAKEN:
Leiv Erikssonmonumentet på Cicignons plass. Eller, hvis du er blyg, Djupvika.

BEUNDRE UTSIKTEN:
Tyholttårnet. Eller Kuhaugen, Utsikten, Sørem, Gråkallen osv, Trondheim er bygd som et amfi så det blir god utsikt en drøss med plasser.

HANDLE BRUKT:
Fretex i Fjordgata. Det fins noen perler blant gråsteinen, og dessuten gir det god følelse å shoppe klær uten at plaggene skal sendes rundt halve kloden med oljeslurpende supertankere først.

ROCKE BYEN:
Vorspielplassen er for tiden Mormors Stue. De torpederer sin egen pilspris ned fra 65 til 35 klokken 18.00, deretter er det stinn brakke frem til stengetiden halv tolv. Det er ca. da diskoene og nattklubbene fylles opp. I den kategorien mistenker jeg at Downtown er in-stedet for tiden.

BOWLING:
Her må vi nok vrake Centrum og anbefale Go-cart-hallen på Heggstadmyra. En bortgjemt perle med god plass for bowling, biljard, bilspillautomater, grisekjøring og usunn mat.

BE:
Nidarosdomen er en fin stein, men det største stedet for utøvelse av blind tro på noe som ikke viser seg frem, er Lerkendal.

BURGER:
Sesam ved Studentersamfundet. Alle vet jo det.

SKOGTUR:
Det fins en del fine serveringssteder inne i skogene rundt byen. Turen til Grønlia er en granskogparade uten hverken harde bakker eller mye gjørme.

BORTOVERSKI:
Kom deg til Skistua, derfra åpner snaufjellet seg innover Bymarka. Gripende vakre hvite vidder. Kanskje beste grunnen til å ikke flytte.

NEDOVERSKI:
Kjøre litt: Vassfjellet.
Kjøre en del: Oppdal
Kjøre enda mer: Åre

PARK:
Marinen, mellom katedralen og elva. De har dessuten fått til en liten perle av en park bak Stiftsgården, men der glir du best inn i miljøet hvis du har gått på fylla de siste ti årene.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Akkurat fine steder for bortoverski tror jeg ikke du skal være redd for å mangle i Osloområdet heller ;-)

Ellers leser jeg mye kjærlighet til hjembyen mellom linjene her. Kanskje det heller ett argument til å ikke flytte?

Esquil sa...

det er fint her også, men oslo har ikke det samme myr- og fjellviddeterrenget, det er mer skogtett.

if you love somebody, set them free.

Anonym sa...

Det jeg savner mest etter at jeg flyttet fra Trondheim er Samfundet og Credo. Bakklandet har også mye sjarm. Dessverre er studiedagene på gløs over..

Anonym sa...

Jeg savner link til kart her. Og mormors har forresten kakebuffet hver søndag. Kanskje noe jeg må prøve en dag :)

Esquil sa...

eple: samfundet er en veldig bra plass ja.

runa: hva er det du ikke vet hvor er?

Anonym sa...

Et annet utmerket sted for å beundre utsikten er kafferommet på matematisk institutt som ligger på toppen av et veldig høyt hus på toppen av en bakke!

Obs! I heisen dit opp står det "11 (overstreket) 7 personer". Det betyr 7, ikke 11, og hjelpen kommer ikke hurtig hvis du feiltolker den beskjeden.

Anonym sa...

Og når det gjelder utsikt vil jeg tilføye Kong Sverres gamle borg Zion på Folkemuseet. Der ser du rett hjem, for å si det slik.

- Palode

Anonym sa...

Cicignons plass, Djupvika, Kuhaugen, Utsikten og Sørem. Alt det andre har jeg sånn ca. peiling på hvor er ^_^

Anonym sa...

cicignons plass kalles også lilletorget, utenfor nova kino. i forlengelsen av den finner du en lekker steinfigur med en 30 centi djup vanndam oppå.

djupvika er ute på lade, mellom(?) korsvika og ringvebukta, byens offisielle nudiststrand ligger bortgjemt der ute.

kuhaugen er et skogholt ovenfor rosenborg. utsikten er på byåsen. sørem er en gård og en gjengrodd alpinbakke på heimdal. alle disse stedene er typiske plasser hvor folk går for å se nyttårsraketter.

Anonym sa...

jøss, palode jo. fins du ennå?

Anonym sa...

kami, synes heisen opp til matematisk institutt godt kan ha en tallfelle, men den burde være mer matematisk enn det. heisen kan ikke ta mer enn e^2+pi personer eller noe sånt.

Frøken Makeløs sa...

hmmm.. svetlana..?

Anonym sa...

det er internettforskning. det er sånn vi fant ut f.eks. ting om den mystiske røverdatter.

ikke svetlana, altså. agnes?

Frøken Makeløs sa...

Ikke Agnes heller. Hva er det du vil vite da, mon tro?

Esquil sa...

minibankkoden.

nei. du er den eneste på speed-dial-lista mi som jeg ikke kan fornavnet på. men når jeg tenker etter vil jeg egentlig ha det sånn som det er. ja.

Frøken Makeløs sa...

kjære eskil. jeg tror jammen du flørter litt med meg. sett sånt!

Esquil sa...

tror du det? i neste kommentarfelt er jeg jo strengt homofil. nå forvirrer du meg.

Frøken Makeløs sa...

homofili har aldri vært årsak til annet enn forvirring uansett. men det er klart at det nok kan være en god ide å bestemme seg for hvilken fil man kjører i, hvertfall for ens egen del.

Esquil sa...

men ... thomas kommer til å bli knust.

Anonym sa...

Nå fikk jeg sykt lyst å bytte ut Drammen med Trondheim. Sesam holder stand også ser jeg.

Anonym sa...

Syns det var lite Solsiden på den lista di, Eskil... Her som det er så fint å være :D

Jeg har tross alt blitt slikket på på Blæst (to ganger på en kveld!), så det må være et flott utested! Anbefales for de som vil få seg no, fort!