9. november 2008

Børskrakk-fremkallende mote

På slutten av jappetiden, det vil si slutten av åttitallet, havarerte både børsen og boligmarkedet. Nå ser det samme ut til å skje igjen.

Dagens Næringsliv hadde på fredagen en sammenstilling av mote på åttitallet og mote i dag, og mente at vi burde ha skjønt på motebildet at det gikk mot nytt børskrakk. På slutten av 00-tallet er det mange plagg som går igjen fra slutten av 80-tallet. Ergo jappetid.

Men hvorfor kjøper man de klærne man kjøper? La oss se på et eksempel. For snart et par år siden snakket jeg med noen som hadde vært langt nede. Jeg har også vært langt nede. I strøkene av tilværelsen hvor man må gjemme unna kniver, sakser og andre skarpe gjenstander for seg selv.

Jeg tror at å drepe seg selv er det verste et menneske kan gjøre. Jeg tror det er verre enn å drepe andre. Kampen mot denne handlingen brenner jeg for. Lev, folkens. Uansett.

Jeg fant ut at jeg skulle kjøpe T-skjorter til oss. Med et budskap om å fortsette tilværelsen på planeten Jorden. Jeg husket T-skjorten George Michael hadde på seg i Wham-videoen Wake Me Up Before You Go-Go.


Jeg spurte internett om noen fortsatt solgte "Choose Life". T-skjorten ble designet av Katherine Hammet i 1983. Den var en del av en kolleksjon skjorter med positive slæsh politisk korrekte budskap som "Stop Acid Rain" og "Free Burma". Siterer denne bloggen: "One ‘80s item you definitely don’t need to be ashamed of is the Choose Life T-shirt."

Det viste seg at "Choose Life" var nylig relansert. Så det ble T-skjorter på oss.

Jeg hadde også på denne t-skjorten da NRK lagde dokumentar om meg. Som et budskap, hvis noen andre der ute skulle slite. Jeg har aldri sett den i norsk butikk, eller sett noen bære den på gata, men hvis Dagens Næringsliv mener den er blitt mote, så er den vel det. Den internasjonale motebransjen har ihvertfall lagd pushe-bilder:

Det interessante er at Dagens Næringsliv tolker skjorten som et uttrykk for partytime, høyt forbruk, børsoptimisme og jappetid. Mens jeg kjøpte den for å tenne lys i nattsvart mørke ...

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jøss, her har vi både moteblogging OG et positivt, livsglad budskap!

Kan det bli bedre en søndag?? :D

Flott uttrykk!!

Rigmor sa...

Jeg har litt vanskeligheter med å forstå at dette utrykket skulle linkes til høyt forbruk. Som om det å omfavne livet er ensbetydende med kjøpe-kjøpe-kjøpe.

Men her fant jeg nylig ut at utsagnet blir brukt som slagord i kampen mot selvbestemt abort.

Esquil sa...

takk, serendipity :) har blitt mystisk mye moteblogging i det siste. men jeg tror jeg er hetero ennå.

r: det forbindes vel med en tidsepoke hvor man etterhvert kjøpte en del. men egentlig kom skjorta i 83 mens jappegreia var mest på siste halvdel av det tiåret.

choose life kan sikkert brukes til mye rart. anti-penicillin-bevegelsen f.eks. la bakteriene leve.

Anonym sa...

"Choose Life" som symbol på høyt forbruk kommer sikkert fra USA, der det å ha et liv forbindes med å ha stor forbruksgjeld og eie mange ting man ikke trenger, og favorittaktiviteten til de aller flese er å kjøpe, kjøpe, kjøpe!
Det er jo igrunnen logisk at det kommer et krakk etter flere år med stadig økende forbruk, særlig når mye av dette forbruket skjer på kreditt. Før eller senere blir jo det månedlige kravet fra banken så stort at man ikke greier mere, og da har man valget mellom å slutte å kjøpe eller gå bankerott og miste alle kredittkortene. Uansett slutter man å kjøpe, og når en stor andel av befolkningen har nådd dette stadiet blir det dårlige tider for handelsstanden, noe som på finansspråk kalles "resesjon".

Det er jo litt som i bibelen, vettu; etter de syv feite årene kommer det syv magre år!

Anonym sa...

Lillebror knytter finanskrise til menn i rosa skjorter. At når rosa skjorter dukker opp i herreavdelingen så er det fordi menn har absolutt alt allerede men likevel vil kjøpe noe nytt, da er det like før bobla sprekker...

Esquil sa...

marina: det om usa kan dere bedre enn meg. men jeg har sett at hvis du lager en graf over hvor hyppig ordet resesjon forekommer i amerikanske aviser, blir grafen omvendt proporsjonal med børsutviklingen, og med ganske stor nøyaktighet.

minnie: rosa herreskjorter er et dårlig tegn, ja. står det ikke noe i johannes åpenbaring om at rosa skjorter er et av tegnene på dommedag? først elver som renner av blod, deretter rosa skjorter, og så bilder av rune rudberg på internett?

Anonym sa...

Jeg undrer så mye og undrer på om du kan være detektiv som blogget på blogg.no? I så fall må jeg si at vi savner fortsettelsen på bloggboka di :)

Esquil sa...

det er godt tenkt, kari. jeg skriver cirka halvparten av bloggene på internett. men itj den, nei.

Anonym sa...

det var synd. for jeg likte den.

men jeg tror det er sjans for at jeg kan like denne også :)

Anonym sa...

Jeg får hele talen til Mark Renton i Trainspotting inn i hodet mitt nå, jeg tror jammen det er på tide å ta en titt på den igjen.
Litt merkelig å tenke på at halve pikerommet mitt var tapetsert med Trainspotting-plakater, og at man kunne Choose Life-remsen utenat, en gang for lenge siden.
Definitivt på tide med en titt igjen! Og det er jo et veldig vakkert budskap i all sin enkelhet, den kler deg. :)

Anonym sa...

Hei ser du har fått inn siste kommentarer på høyre siden.
Var det enkelt?
bare å kopiere en tager?

mvh. Alva

Esquil sa...

jeg fikk hjelp av Laila på klinten fra hveten. hun skrev dette:


1) Gå til "Utforming".
2) Velg fanen "Rediger HTML".
3) Scroll nedover og finn /head -taggen (som avslutter head-delen).
4) Kopier og lim inn hele koden i vedlagte fil "recent comment script" LIKE FØR denne /head -taggen.
5) Lagre endringene ved å klikke på den orange knappen "Lagre mal" nederst.

6) Når du er inne på "Utforming", velg fanen "Sideelementer".

7) Klikk på tekstlenken "Ny gadget" i høyre sidebar, og du får opp et ekstravindu.

8) Scroll nedover i popup-vinduet til du finner gadgeten "HTML/Javascript". Klikk på den, så åpner det seg et nytt popup-vindu.

9) I det nye popup-vinduet som kom opp:
a) skriv inn eventuell overskrift som du vil ha (f.eks. Siste kommentarer), eller la overskrift-delen stå blank, om du vil.
b) Kopier og lim inn koden i filen "recent comments widget" (VEDLAGT)
c) Klikk på den orange knappen "Lagre".

Nå kan du ved hjelp av musepekeren "dra og slippe" widgeten hvor du vil i sidebaren (fremdeles inne på "Sideelementer"). Hvis du ikke vil ha Siste kommentarer helt øverst, så bare dra og slipp den lengre nede. Artig sjø :-D

Får du det til?

---

du må ha ny blogger-blogg. det hadde ikke jeg, så jeg måtte legge om, derfor er linkelisten min falt tilbake til en gammel versjon.

jeg syns kanskje at laila burde få sjansen til å blogge dette i en bloggpost som vi kan linke til, så kan du ikke spørre henne om html-koden som trengs?

Anonym sa...

Esquil og ALVA,
Jeg har beskrevet fremgangmåten HER :-)

Esquil sa...

glimrende :)

det er en veldig bra forklaring på fremgangsmåten, jeg hadde ingen problemer.

Anonym sa...

Mulig jeg er skadet av litt for mye amerikansk valgkamp, men "Choose life" er et vanlig slagord for antiabort-bevegelsen i USA og jeg klarer ikke helt la vær å koble det til det.

Enig i at det budskapet du får ut av den er bra, men har nå fortsatt Sarah Palins "I would choose life" gnagende i bakhodet.

Ut, Sarah! Ut!