10. november 2008

Navleintervju

Det hender jeg får spørsmål som har med Blodføre å gjøre. Blodføre er boken jeg utga i fjor. Jeg trodde forfattere fikk skumle spørsmål om symbolisme, budskap og dialektikk, men det har jeg hørt lite av. De to vanligste kategoriene av spørsmål er

- Hvor mye har boka di solgt/er du fornøyd med salget?

- Skriver du på noe nytt/kommer det noe nytt snart?

Når jeg får disse spørsmålene, på trikken, på fest eller whereever, føler jeg meg som en ekte forfatter. Det vil derfor være uhyre dumt av meg å besvare disse spørsmålene i bloggen, for da vil jeg ikke få dem i det virkelige livet, og da får jeg ikke følt meg som en forfatter.

Heldigvis for deg er jeg uhyre dum.

- Hvor mye har Blodføre solgt?

Det vet jeg ikke. Bøker er ikke som blogger, lesertallene kommer med enorm forsinkelse. Det jeg har fått betalt for er det vi solgte i 2007, det vil si de månedene som gjenstod av året etter boka ble utgitt 13.september. Det totale salgstallet på nyttårsaften var 1525. Heri medregnet 1000 til bibliotekene.
Hva vi har solgt i 2008 vet jeg ikke, men jeg tror ikke vi har nådd 2000.

- Fornøyd med debuten?

Tja. Jeg er selvfølgelig fornøyd med å bli utgitt, jeg syns boken ser bra ut, det eneste jeg ville endret er at jeg burde brutt flere kommaregler. Salgstallet er bra for en ukjent debutant, men jeg tror jeg lagde meg urealistiske forventninger, både fordi fem forlag sa mye pent om manuset, og fordi vi fikk et par uker på en bestselgerliste rett etter utgivelsen. Etterpå ble det veldig tyst. Men det tar tid å bli lagt merke til i bokbransjen.

Jeg savner også å lese høyt for forsamling. Jeg har hatt faser hvor jeg har ønsket å gå for en karriere som stand-up-komiker, og høytlesende forfatter er en rolle man kan dra i den retningen. Men jeg var for sjuk da boka kom, og fikk aldri noe tilbud om å snakke senere.

- Skriver du på noe nytt
?

Sure do, baby. Jeg skriver to romaner parallelt. Jeg klarer ikke bare tulle hele tiden og heller ikke bare være alvorlig hele tiden. Jamfør undertittelen på denne bloggen. Så jeg skriver en seriøs roman og en humoristisk, og jobber noen uker i strekk på hver. (Når jeg skriver på den seriøse, blir bloggen tullete, og når jeg skriver humorroman, blir bloggen seriøs.)

De to bøkene jeg jobber med nå har arbeidstitler "Kim & Fuzz" og "Drepe Hertug Skule". Jeg vet ikke hvor mye jeg vil si om dem før manusene er ferdige. Men Hertug Skule kjenner Rølerbloggens fastere lesere fra før. Kim&Fuzz bruker i perioder konseptet fra bloggen Livet Bak Murene, det vil si erfaringer fra ME-isolasjon overført til en story fra fengselsmiljø. Jeg var nylig på research i isolatcellene på Ila Fengsel. Ellers bygger historien på overnaturlige fenomener som jeg føler jeg har vært i kontakt med. Kim og Fuzz er spesiell fordi historien hverken er opplevd eller oppdiktet. Jeg så storyen som film på innsiden av øyelokkene i den perioden jeg var sykest, som pillefri hallusinasjon eller åpenbaring.

Ut fra det jeg har sagt om hvordan jeg arbeider, har du selvfølgelig dedusert deg til at jeg skrev en annen bok samtidig med Blodføre. Det stemmer, veldig bra. Den heter Trygdesnylterboken. Det er en syk, syk bok, så kan hende må det en syk, syk forlegger til for å få den utgitt. Men jeg gliser bare jeg tar på den manusbunken. Dessverre er den under omarbeiding og heller ikke utgivbar nå.

I tillegg har jeg en tykk novellesamling med 34 noveller, (hvorav ca halve bunken, utaktisk nok, ligger ute i bloggen). Planen min var opprinnelig å gi ut novellesamlingen nå, men muligens er det et bedre karrieretrekk å gi ut en roman som bok nr. 2, sier de som har greie på sånt.

Vi får se hva som skjer med utgivelser. Jeg er lykkelig når jeg skriver, det er det det handler om for meg.

- Hvem er din muse? (spørsmål fra Virrvarr)

Og min muse (inspirasjonsgudinne fra gresk mytologi) vil hun se i menneskeham.

Jeg føler at inspirasjonen kommer veldig "utenfra", men jeg vet ikke om den føles lik for forskjellige prosjekter. Den føles gjerne sånn:

Men inspirasjonen skulle ha menneskekropp. Og jeg kaller den Lennon:

14 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, jeg kjenner jeg gleder meg til alle bøkene :-) 'Kim & Fuzz' er en bok som rett og slett trengs. Jeg fikk jo aldri med meg den bloggen, så veldig glad for at du har tatt fatt på jobben å gjøre om Paco til bok.

Digger Hertugen og er sikker på at boka blir konge. En syk, syk bok om trygdesnylting kan høres ut som noe som kan slå veldig an i mine ører, ser for meg tabloidene kaste seg over den boka. Så håper den forleggeren finnes. Og novellesamling - jeg er klar for det også :-)

Jeg som innbilte meg at du skulle til Gambia for å skrive en bok a'la Are Kalvøs 'Nød'...

Anonym sa...

Jeg kjenner at jeg gleder meg masse til å ha tre romaner av Eskil i bokhylla,så Blodføre får litt selskap :)

Gleder meg ekstra mye til å få noe a la Livet bak murene, som kanskje er den bloggen jeg har vært mest fascinert av noen sinne.

Forøvrig har jeg en god venn som satt 3 døgn på glattcelle på Ila landsfengsel rundt påsketider i år (uskyldig, selvsagt), og han kan absolutt ikke anbefale det...

Håper bøkene kommer fort, fort!

Esquil sa...

veldig hyggelig av dere, damer! sånt inspirerer til videre innsats.

håper også det kommer en bok snart. Det dumme med å jobbe parallelt er jo at bøkene blir ferdig samtidig, og man kan ikke utgi to bøker av samme forfatter samtidig hvis man vil bli innkjøpt av bibliotek.

Anonym sa...

Jeg er med i Blodføre-statistikken, og kommer til å fylle eventuelle nye salgsstatistikker. Kan vi be om mer agent-krim også?

Maren sa...

"Men inspirasjonen skulle ha menneskekropp. Og jeg kaller den Lennon:"

Jeg elsker deg. Sånn, skikkelig høyt. Punktum.

Esquil sa...

bza: tusen takk for det!

det ligger jo en mulighet for utvidelse i sørenden av blodføre ja. vi får se hva som skjer. hvis alt dette blir utgitt og foratterkarrieren fortsatt ikke er i nærheten av sjølberga, så går kassa tom, og jeg må klippe håret og få meg 8-4-jobb.

maren: *bluss*
men, hvorfor?
ah. stemmer. han ble skutt før du ble født. så du er lennon reinkarnert.

Maren sa...

Lennon reinkarnert.
Jeg lurer på om jeg kanskje skal ramme inn den kommentaren der.

Esquil sa...

da kan jo jeg ramme inn din første.

Anonym sa...

Over 500 solgte utenom bibliotek på tre og en halv måned? Det lyder yterst respektabelt i mine ører. Jeg gleder meg også til de andre bøkene. Særlig Trygdesnylterboken -Kanskje du kan slenge inn noen tips om å leve uten sykdom, men med forfatterskap (å leve AV forfatterskap vet vi jo alle at krever mirakler eller griseflaks)

Anonym sa...

Woho! Både muse og Esquil sine journalist-kommentarer :D

Jeg gleder meg til Trygdesnylterboka. Jeg lo så jeg fikk melk og brus i nesen. Aww.

Jeg må jo bare prate om puling på intervjuer. Det er kanskje lettere å stille gode spørsmål om?

Anonym sa...

Om du trenger tilbakemeldinger på fakta i forbindelse med Trygdesnylterboken, så er det bare å ta kontakt. Undertegnede jobber der. Dvs. NAV som det heter nå.

Esquil sa...

takk, tf :)
sant. men å håpe på mirakler er jo the story of my life.

virr: ja du er av de bloggerne som har sett mest av manuset. i bloggeby er det vel bare kristin storrusten og fehodeode som har sett hele.

dnort: det kan jo hende, tusen takk for tilbudet. men trygdesnylterboken er en syk syk bok, så å legge harde krav på detaljkorrekthet er litt som å kurere kvisene til en siste stadiums kreftpasient.

Anonym sa...

Jeg følge meg først merkelig truffet av det med de spørsmålene... men så ser jeg jo at du satte pris på dem.

Jeg kan godt gjenta dem hver gang vi treffes. ;-)

Anonym sa...

Unnskyld meg, men dette har da svært lite med Magnus Rønningen og sviktende salgstall å gjøre. Det fremstår mer som et forsøk på å skape blest om sin egen bok og kanskje nå 2000 eks innen utgangen av året. For all del, jeg ønsker deg alt godt, men det er fryktelig irriterende med alle de irrelevante blogglenkene som dukker opp i Twingly. Nå skal du ha for at din var iallefall i en egen klasse hva innhold og rettskriving angår.