8. november 2008

Fotball-EM i Norge? Tror ikke det.

OK, så stakk idretten fingeren i jorda og trakk Tromsøs OL-søknad. Norge er et av de minste landene som har arrangert et OL, vi har tilogmed fått to, og hvis man prøver å se altruistisk på det, fra et globalt ståsted, er det kanskje ikke kjempenaturlig med enda et, bare fem olympiader etter Lillehammer.

Men Tromsø er ihvertfall i kjerneområdet for snø, et polar-OL kunne blitt spektakulært. Norge er ikke i kjerneområdet for gressflater.

Likevel lever fortsatt idéen om å arrangere Fotball-EM her. Planen er at Norge og Sverige skal arrangere EM sammen. Tanken ble født da UEFA, den europeiske fotballorganisasjonen, hadde svensk president og norsk visepresident. Da hadde Norden i det minste noe lobbytyngde. Likevel tapte man den første kampen om EM. Siden da har det nordiske presidentskapet mistet makten til en franskmann. Likevel tar man ikke hintet.

Hva ville du gjort hvis du var UEFA:

Arrangørene av EM må stille med minst åtte EM-anlegg med plass til minst 30.000 tilskuere. Dessuten må man minst ha en arena for finalespill som kan ta 50.000-60.000 tilskuere.

Det er minimumskravene.

Dette er en liste med 161 fotballbaner i verden som er store nok til å arrangere EM-finale. Null av dem ligger i Norge. Dette er en liste over de 168 europeiske banene som tilfredsstiller minimumskravet på 30.000 for å arrangere EM-kamper. Null av dem ligger i Norge. Hvis du markerer av alle fotballbanene det går an å arrangere EM på på et Europakart, får du en sky av markører over kontinentet. Null av dem ligger i Norge.

Bør UEFA da velge et av områdene hvor det ligger baner man kan bruke, eller skal man velge det hvite området i nord hvor det ikke ligger slike baner? Hva tror du? Pleier VM i utfor å legges til Nederland? Går skiflygnings-VM i Danmark snart? Går ishockey-VM ofte i Sahara?

Selv om Norge planlegger å bygge slike baner, blir det fire baner såvidt over minimumskravet. Publikumsmessig og stemningsmessig blir det et minimums-EM. Tallmessig sett det kjipest tenkelige EM man kan få.

Greit nok, man kan gjøre sånt for å bre idretten til et fotball-U-land. Men fotball er allerede Norges største idrett.

Minimumskravet ble dessuten satt mens EM var et arrangement for 16 lag. Siden da er EM utvidet til 24 lag. Man kan forvente at minimumskravene vil øke tilsvarende. Det snakkes om ti arenaer med 40-50.000 tilskuere. Skulle Norge mot alle odds lykkes i å få EM og bygge disse, blir det flere enn Lyn-supporterne som kan synge om tjue tusen tomme seter som jubler for klubben hver søndag.

Tromsø-OL var ihvertfall en sexy tanke. Fotball-EM her er bare bullshait.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nå ble jeg nysjerrig -
har aldri vært i Tromsø, men hva er det som er sexy med byen? Eller er det OL som er sexy? Tanken?
Kan du dele dette med deg?

Venter spent...

Esquil sa...

byen, som i bebyggelsen, er ikke sexy. men omgivelsene er det, og da kan det lages spektakulære TV-bilder. jeg så noen bilder fra helikopter, kamera ble ført over et fjell i nærheten av byen, slik at byen etterhvert dukket opp langt der nede, bak fjellet. de bildene var kanonbra.

pluss denne polargreia, med snøbelagt snaufell som går nesten helt ned til sjøen, slik at utforløypa godt kan slutte praktisk talt i saltvann. det ser du ikke mange steder i verden.

og nordlys.