26. august 2006

Bloggosfæren quo vadis?

Debatten om bloggingens samfunnsbetydning går en ny runde. Pål Hivand i Depesjer hevder for eksempel at blogging er blitt det lyktestolper er for hunder. Redaktør Knut Olav Åmås har kalt bloggingen overhypet i Aftenposten, og Vampus svarer med å sparke tilbake til media.

Jeg liker i utgangspunktet et kritisk blikk på bloggingen. Skal vi påvirkes i en retning bør det være til å bli mer utadvente og ikke forsvinne inn i metadebatter, interne meldinger og navlebeskuing (lurt å melde i et meta-innlegg, men dog). Det er mitt håp at bloggverden kan være interessant også for de som ikke blogger selv.

Den store forskjellen mellom Main Stream Media og bloggene er ikke kvaliteten på skribentene. Du skal lete lenge etter en bransje med mindre nivåforskjell på proffer og amatører. Det som skiller er pressemeldingene. Uten dem ville media slitt, og skulle blogger etterhvert motta dem også blir det en annen dans.

Eksempel på hvordan prosessen fungerer: Da jeg jobbet i Teknisk Ukeblad valgte jeg sakene mine ut fra bunker med pressemeldinger som tikket inn. En dag plukket jeg ut en klage fra Gjøvik hvor brannvernsstudiet skulle legges ned med elendig begrunnelse fra departementet. Jeg liker konflikt, det er bra stoff. Dessuten gjør bilder avb brann seg godt på trykk. Da TU var utgitt plukket Aftenposten opp saken og kjørte den på forsida. Lille TU er ikke mye mektig, men Aftenposten leses av de som bestemmer i landet, og enden på visa ble at brannvernsstudiet likevel ikke ble nedlagt.

Jeg ville ikke kunnet grave opp saken selv, jeg måtte lene meg på pressemeldingen. Om jeg hadde skrevet om en slik sak i denne bloggen ville ikke Aftenposten eller departementet brydd seg. Derfor får ikke bloggere pressemeldinger - ennå.

Blogging er en generasjon X og Y - greie. Vi styrer ikke landet. Men mange av oss leser like mye blogg som avis, for egen del har blogglesingen erstattet mye av avislesningen, fordi jeg kan plukke meg de skribentene jeg liker og slipper å stange huet i veggen over ulikelige journalister. Seks millioner blogger i Frankrike forteller om noe mer enn et overgangsfenomen. Om en del år sitter det bloggere og ex-bloggere overalt i ledende posisjoner i næringsliv og media. Da kan mediebildet i landet se ganske annerledes ut. Blogging er interessant ikke bare pga. hva det er i dag, men like mye hva det kan bli.

Blogger banket kjendis


Blogging kan gi nye perspektiver på mange typer hendelser, på godt og vondt:

Dagbladet kunne en dag melde på forsiden at Aune Sand ble banket opp fordi han var kjendis. Det de ikke visste var at voldsmannen var blogger - og skrev om saken først! Machomannen slettet bloggposten sin da dimensjonene gikk opp for ham, men ordene ble reddet av Pathfinder.

I går, torsdag, på vei hjem fra byen havnet noen venner og meg i munnhuggeri med noen forbipaserende. Etter litt om og menn blir det klart hvem de forbipaserende er. Aune Sand, og en like infantil kunstner, Marianne Auli. Det hele dras igang av at Aune strekker armene i været å fyrer av; "vet dere ikke hvem jeg er? Har dere hørt om SAND? Og da var det gjort. Vi måtte nesten bare lekse litt opp fror han, fysisk og verbalt. Han fikk sef høre hvor lite spennende hans art-shit er. Uten at det egentlig trengs å poengtere. Og avsluttningen var som den burde være: en kraftig K.O. som resulterer i at idioten faller sammen på bakken...

FaNTASTISK MORSOMT. Nå skal det sies at jeg ikke er en av de som får en tilfredsstillelse av å gyve løs på andre mennesker. Og jeg har det heller ikke for vane. Men akkurat i dette spesielle tilfelle var det virkelig, ja, akkurat, tilfredsstillende. Det gjorde rett å slett godt. om det går ann å si det. For større idiot enn den mannen skal du lete lenge etter. For alle som kjenner hans bedritene kitsj-tull vet dette.. I tillegg er mannen så pretansiøs at det kan forårsake brekninger for noen og enhver.

Noen ganger er mild vold legitimert. I mine øyne..

... og lykke til med den holdningen.

Quo Vadis = Hvor går du (latin). Rølerbloggen vil nemlig også være så "pretansiøs" at det kan forårsake brekninger.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg skjønte ikke Quo Vadis-greia?
Men innlegget skjønte jeg, bare for å redde ansikt.

Esquil sa...

Jeg vil også ha juling. Kan du begripe hvor vanskelig det er å oppdrive en god omgang juling nå til dags?

Anonym sa...

Det jeg ikke forstod var denne..:

Til slutt et eksempel fra det nye mediebildet. Dagbladet kunne en dag melde på forsiden at Aune Sand ble banket opp fordi han var kjendis.

Men det de ikke visste var at voldsmannen var blogger - og skrev om saken først! Bloggposten ble reddet av denne bloggeren, siden han som skrev det slettet det da dimensjonene gikk opp for ham:


Men bloggens styrke er vel kanskje muligheten for at du alltid kan få den andre siden av saken...? Å sette dagsorden kan vel alle gjøre, bare de roper høyt nok

Esquil sa...

Hm. Jeg har litt å jobbe med skjønner jeg. Selv om jeg ikke nøyaktig forstår hva du ikke forstår.

Men det er bra at dere sier fra om sånt. Det tyder også på at dere er trygge på dere selv.

VamPus sa...

Altså - har liten eller ingen tro på at bloggsfæren som helhet kommer til å gå samlet noe sted. Derimot tror jeg at man vil fortsatt ha de ulike bloggsfærene som finnes, med uavhengige bloggere - navlebeskuende eller ikke. Dernest bloggere i midten - som er semiintegrert inn i media, f.eks VG blogg eller at journalister og skribenter blir betalt for å blogge for MSM. Til slutt den 100% integrerte versjonen, der blogg smelter sammen med MSM og blir en seriøs del av et helhetlig nyhetsbilde.

I tillegg vil teknologi og muligheter endre seg, og denne debatten se helt dustete ut om ti år. Tenker jeg..

Anonym sa...

Esquil: Jeg kan komme å piske deg når som helst. Det er bare å si i fra.

Esquil sa...

vampus: hva med blogg smelter sammen med blogg til konkurransekraftig alternativ? der forventer jeg mer utvikling.

Dessuten tror jeg flere blogger vil ha mer tv-look etterhvert. Videodagbøker på nett.

OK, vi får møtes her om ti år og vurdere dustetheten. Det hjelper kanskje å si

Sexy: spank me hard. Me been naughty.

Anonym sa...

Jeg ble faktisk bydt juling av en medblogger, men jeg hadde ikke tid til å ta imot desverre, håper muligheten byr seg igjen ved en seinere anledning.

Jeg bøyer meg så det knaker i rygghvirvlene for han som banket Aune Sand. Det hele blir nesten litt sakralt. Bloggeren som tok på seg den risikable oppgaven med å dise Aune for at resten av bloggerne skulle få noe å skrive om.

Anonym sa...

Du må da ikke skrive slikt, jeg kan jo finne på å ta det på ordet. :D

Esquil sa...

Ingen fare. Om så skulle være er jeg ikke så lett å få tak i.

Men det aner meg hvor du har "Sadie" fra :)

Anonym sa...

Ser at Geirsan kom meg litt i forkjøpet, men har nå fått med meg poenget :-)
Og det er litt skremmende dette med blogger - man blir kategorisert og sett (u)kritisk på, selv om mange kanskje i utgangspunktet bare ville ha en nett-dagbok.... ikke vet jeg, det eneste jeg kan svare for er at det er meget tilfredssstillende når det kommer tilbakemeldinger på at noe er morsomt, bra skrevet eller at det blir noen diskusjoner.
(og nå mistenker jeg også Sadie for det samme som deg ;-))

Anonym sa...

Du kjenner Beatless? ;)

Machiavelli (No) sa...

Jeg synes det er svært interessant hvordan VamPus forsvarer ytringsfrihet, samt promotorer (via leserinnlegg i Aftenposten, motsvar til bloggkritiske debattleder Knut Olav Åmås), på den ene siden, mens hun på den andre siden innfører regelrett menings- og informasjonsdiktatur i egen blogg.

Les om det i min flunkende nye, av i dag 28. august, blogg - en oversikt over refuserte innlegg i blåblogger (foreløpig bare hos VamPus - ytringsfrihetens stolte fanebærer i norsk bloggsfære.. ).

Dermed kan dere dømme selv.


M

Anonym sa...

Jeg skjønte ikke hva du mente, og nå skjønner jeg ikke hva jeg ikke skjønte. Det skal ikke være lett. Tar dere en titt her?

http://ertzgaard.net/geir/?p=53

Kristin Storrusten sa...

Jeg gjorde hva jeg kunne de få ukene jeg var i dagspressen, og siterte blogger så ofte jeg kunne uten at det virket suspekt...

Esquil sa...

Bra Kristin :) Dermed er du helt i teten av den nye utviklingen.

Geir: jeg likte å være rocka. Men å si at bloggere blogger for å få treff i statistikkene er som å si at profffotballspillere spiller for pengenes skyld. Du blir neppe en god blogger uten genuin skriveglede.

machiavelli: jeg tviler på at vampus er imot at du ytrer deg på din egen side.

catmo: (skal jeg kalle deg cathrine i linken?), det er ikke alltid lett å forstå skrevne ord, nå lurte jeg en stund på hva du mistenkte meg og sadie for, før jeg skjønte hva du mente ... :)

beatless?

Anonym sa...

Jammen profesjonelle fotballspillere gjør det jo for penga!
Men jeg tar poenget ditt. Bloggere skriver fordi det er noe er noe sm trykker og krever å komme ut - det gir vel alle oss som drømte om å gi ut ei bok en gang muligheten til å få våre 15 sekunder (minutter) i flekkelyset.

Anonym sa...

*flirer*
Og om det står Catmo eller Cathrine i linken er vel strengt tatt det samme. Men hvis det ikke er for mye bry er jeg fornøyd med Cathrine :) (og veldig takknemlig for linken!)