25. august 2006

Null skikkelige ran i Norge i år

Hittil i år har det vært null ran av postkontorer, banker og verditransporter i Norge, i følge svensk TV. Det har vært ran av bensinstasjoner, men bare halvparten så mye som i fjor.

Det er jo en koselig nyhet. Så kan man spørre seg om det er uttrykk for en tendens, eller en tilfeldighet. I fjor hadde vi NOKAS-ranet, norgeshistoriens største ran og første mordran siden krigen. For en uke siden ble folk skutt på Aker Brygge. Det gir ikke inntrykk av at landet er mindre kriminelt enn før.

Likevel kan det fremstilles slik ved å sammenligne årets statistikk med fjorårets. Og det gjør media alt for ofte. De årene en stor båt går ned (Sleipner, Rocknes) får vi, når året er slutt, høre at "ulykker til havs i år økte i forhold til året før". Påfølgende år får vi høre at drukningsulykkene er redusert i forhold til fjoråret.

Svensk TV melder også at tilskuertallet til damallsvenskan har sunket. Tallet har falt over 10% siden i fjor. Om opplysningen alene gir riktig inntrykk av ståa kan diskuteres, for tilskuertallet økte ca. 1000% for noen år siden og er fortsatt oppsiktsvekkende høyt målt mot andre land.

Konklusjon: For så sjeldne hendelser som ran og havsulykker er en sammenligning med året før komplett verdiløs. Selv for mer vanlige hendelser er fjorårssammenligning ofte fordummende. Media burde bruke lengre perspektiv bakover hvis målet er å si noe fornuftig.

Mer om statistikk

8 kommentarer:

Anonym sa...

Enig.

Forskjellene på årets og fjorårets kan glatt forklares som statististiske avvik. Ikke noe unormalt med dem altså.

Samme gjelder også for biltrafikk. "5 flere døde i juli i år enn i samme måned i fjor" er en nesten meningsløs sammenligning. Det er kun et statistisk avvik

Anonym sa...

Hva med å la Hertug Skule korrigere statistikken litt? Eller kanskje ikke?

Esquil sa...

bra eksempel, knut stian!

hehe martin, du mener jeg skal sage av en hagle, right? Jeg går ut fra at du ikke mener damfotball- tilskuer- statistikken ...

jeg har en god plan for å slippe unna med bankran. men jeg vil ikke ta den her.

Anonym sa...

Øhhh, mente Martin at Esquil skulle senke Hertug Skule?

Anonym sa...

Generelt enig om det statistiske.

Men... at det ikke er begått noen store ran etter at Skyggen, Mesterhjernen, Spøkelseskladden og de andre NOKAS-ranerne er fengslet, kan jo være interessant nok det. Ihvertfall hvis det holder seg slik over en lengre periode.

Det kan jo tolkes som at mye ranskompetanse har forsvunnet fra markedet, og at det kreves litt tid til å få bygget det opp igjen.

Var det ikke en liten pause i antall store ran etter at Martin Pedersen ble tatt også?

Jeg vil jo håpe at antall potensielle storranere i landet er så lite at det vil gi et statistisk signifikant utslag når en så stor gjeng som NOKAS-gjengen blir tatt.

Esquil sa...

Kanskje mediafokuset på ranere som sitter i en rettssal og blir dømt virker preventivt?

(Jeg er noe usikker på om nyheten er korrekt, i og med at bare svensk og ikke norsk media har tatt det opp. Men inntil videre velger jeg å tro at Rølerbloggen er først i Norge.)

Jeg ser tolkningen din, ss, men hertug skule er ikke en båt, ikke i denne bloggen :)

Jeg savner Martin Pedersen. Ranerne hadde mer klasse i gamle dager.

Anonym sa...

Jeg samlet en gang på bruskorker. Det gjorde også kompisen min. En dag rappa jeg noen av korkene hans, som jeg mente egentlig var mine.

Bruskorkranet var det eneste i sitt slag den gang. Så fra å ha vært en liten bygd som hadde vært forskånet for bruskorkran så lenge en kan huske, steg antallet ran med 100% på en dag for så å falle med 100% dagen etter!

Les gjerne historien om min korte karriere som innbruddstyv på bloggen min: http://pappapasserpaa.abcblogg.no/m_072005.html

Esquil sa...

hehe fin den
vi to er vel omtrent like tøffe på det området ...

Satte pris på statistikkeksempelet, men prosentregningen vekker nerden i meg. 100% økning er det samme som en dobling, og en dobling av null er fortsatt null. Prosentregningen om nedgangen skulle derimot stemme bra.