22. august 2006

Mine ti dårligste prestasjoner: Plass 6

Karusellen

En vinter fant min venn Loe veien til norgeseliten i ski (Dette kommer jeg tilbake til senere i serien.) Han var helt der oppe på resultatlistene sammen med Thomas Alsgaard, Frode Estil og Anders Aukland, og ut fra dette mente han at han nå også var god i orientering.

Han utbasunerte at han skulle vinne Karusellen til sommeren. Jeg mente han hadde mistet bakkekontakten. Selv hadde jeg parkert ham i alle løpene i Karusellen sesongen før, og for å vinne måtte han i tillegg slå en håndfull andre løpere i norgeseliten. I ett løp; kanskje, sammenlagt; aldri i verden.

Jeg sa at jeg skulle sleike ren løpstøyet hans med særlig vekt på skoene hvis han greide dette. Og det fikk han skriftlig.

Løpene begynte. Loe sprengte på som om han hadde stjålet både kart og kompass. Han vant ett løp. Han vant to. Jeg, som anså meg selv for favoritt, ble listeflesk. (Som tradisjonen er når jeg tror jeg er favoritt.) To seire var ikke nok til å vinne Karusellen sammenlagt, så jeg beholdt roen til jeg før det neste løpet fikk bronkitt og ikke kunne delta.

Loe stemplet feil i dette løpet, det tilsvarer å ta en port i skrevet i alpint. Men arrangørene glemte å diskvalifisere ham, og han fikk sin tredje seier. Nå kunne jeg ane skosmak i ganen.

Jeg fikk panikk. Jeg ble ikke sprek nok av bronkitten i tide til å ha vinnersjanse i det fjerde løpet. Men skoene hans ville jeg absolutt ikke sleike ren, det ville være den ultimate fornedrelse. Jeg prøvde derfor det samme som han, for å skape rettferdighet, jeg forsøkte å vinne uten å oppsøke alle postene. Det ble et nedrig og patetisk forsøk. Jeg ble disket så det suste. På toppen av det hele vant han igjen.

Da jeg endelig begynte å vinne var alt håp forlengst ute. Han slo meg også i det siste løpet, selv om han brukte noe tid på slutten med å grise seg skikkelig til i en særlig gjørmete myr.

Jeg husker fortsatt hvordan den myra smakte.

10 kommentarer:

Åsmund sa...

Veddemål ja... har gjort mine feil på det (men heldigvis også fått mye latter ;)

Nissemann sa...

Sympati med deg, Esquil...

Anonym sa...

Akk, du bringer frem fortrengte minner fra de trønderske skoger.

En gang for lenge, lenge siden ble det arrangert NM i orientering ved alpinanlegget på Vassfjellet. Bekkelund skulle som ung og lovende eliteløper settes på kraftprøve i kortdistanse, en distanse Bekkelund ikke foretrekker. Etter lange perioder med regn over trønderskogene var terrenget gjennombløtt og myrene så fulle av vann at det lå noen centimeter over tuene.

I et veivalg drøyt halvveis ut i løypa finner Bekkelund det for godt å ta et veivalg over det som ser ut til å være en åpen og våt myr. Dette i seg selv var en dårlig ide, da myrene som nevnt var fulle av vann og løpbarheten deretter.

Etter noen krafttak med lange, spinkle orienteringsben befinner Bekkelund seg midt i myra, med myr til over knærne. Fortvilelsen blir komplett da Bekkelund oppdager at det ikke er en myr, men en diger, flat senkning i terrenget hvor nærmeste bondefaen har funnet det for godt å dumpe gjødselkjelleren sin. Jævelskapen har ligget der akkurat lenge nok til at det har begynt å gro på toppen, og dermed så ut som en myr, men var god og bløt under.

Lukta var i seg selv ille nok, men det var behandlingen på samlingsplass og alle de skjulte blikkene og den kvalte latteren i leiren som var den komplette ydmykelsen.

Bekkelund ble spylt med hageslange på samlingsplass, et vakkert syn i striregnet, for så å bli sendt alene med buss til innkvarteringen.

Lukta sitter fortsatt i tøyet.

Anonym sa...

Må si jeg har stor sympati med både Esquil og Martin. Kjenner meg så alt for godt igjen.

Esquil sa...

ouch! det er en altfor bra historie for et kommentarfelt, martin! Hm. Tror jeg var Veivalgs reporter på det mesterskapet (1997, right?), hadde jeg fått snusen i dette skulle du fått bred dekning.

ellers takk for all sympati :)

Anonym sa...

Esquil altså. ;)

Anonym sa...

Er det Håkon du snakker om, eller tar jeg helt feil nå?

Anonym sa...

Haha, huff :) veddemål ender som regel aldri bra for mitt vedkommende.

Esquil sa...

Janne Helen: Du tar ikke helt feil, jeg snakker om broren.

Anonym sa...

Det var i 1997, ja. I ettertid hadde det selvfølgelig vært moro med dekning i Veivalg, men der og da var sinnet noe sort. :-)