27. oktober 2006

Å fikse en internettavstemming

Sonitus er inne på noe når de kaller meg en sleip slask. Jeg vet ihvertfall hvordan man snusker med internettavstemninger. Jeg har gjort det selv, som dugnad for idrettslaget.

Hvis jeg skulle trikset med Den Gyldne Q, ville jeg kanskje brukt min tilgang til datasalene ved NTNU, gått fra maskin til maskin, logget inn, stemt. Få i Norge har tilgang på så mange maskiner som vi NTNU-studenter, det ser du i Dagbladets årlige avstemning for idrettslag.

Eller jeg ville prøvd et program av typen jeg kjøpte i Thailand, Fake-IP, eventuelt TOR, som lager falske IP-adresser for deg mens den treger ned maskinen, slik at det ser ut som om du er fra Tyskland eller Russland eller forskjellige amerikanske byer som logger seg hit med ett minutts mellomrom, brukere som aldri har vært i rølerbloggen før, men som har skrevet URL'en rett inn, vet hvor de skal og vet hvem de skal stemme på.

Jepp, finalen i Den Gyldne Q utviklet seg til en skitten affære. Det kan jeg respektere. Som sleip sklask nikker jeg anerkjennende. Jeg vil understreke at bloggerne i finalen sitter i Oslo og Taipei, og at det ikke er registrert suspekt aktivitet derfra. Det er enkeltfans der ute som føler at deres mening bør veie tyve ganger mer enn andres.

Som sleip slask er det også min oppgave å være sleipere enn motstanderen. Uansett hvilken juksemetode man bruker, er et klassisk kjennetegn at de lugubre stemmene kommer i klynger, de skjer i løpet av en time eller to, deretter blir det stille.

Derfor var den hemmelige regelen i finalen at jeg sjekket stillingen med jevne mellomrom, og noterte hvem som hadde flest stemmer siden forrige gang. Den som vant flest slike tidsintervaller ble vinneren. Altså den som har hatt jevnest strøm av stemmer. Tidsintervallene ser ut som nigerianske valgkretser, de fleste har en jevn fordeling mellom kandidatene, innimellom kommer det en hvor en kandidat har nesten 100% av stemmene.

Totalt levner tallene liten tvil, vi har en klar og for meg overraskende vinner. Vinneren blir presentert på gallaen i helga.

Og hvis noen der ute kan flere stemmetriks vil jeg gjerne høre dem.

19 kommentarer:

Anonym sa...

hahahaha håper det var en av mine fans! Krysser fingrene for at det var en psycho-stalkerene mine som ikke kunne se på at hu i østen stakk av med dette.

Jeg burde kanskje være mer forsiktig med å skrive ting som fikse konkurransen for meg...

Jeg har den beste fansen!

Esquil sa...

:)

bare skriv hva du vil, det har jo sin sjarm å luke smartinger ut av telleren. og det er jo ikke akkurat stortingsvalget dette.

det gikk kanskje en viss prestisje herfra i å ikke bli en sucker, men jeg hadde ikke lyst til å sitte her med blå øyne og kåre johansen software - praktiske løsninger for kontoret til norges beste blogg.

Tine sa...

Tine: *Kremt* Stedet er Taichung. Som i "I midten av Tai." Når vi først skal krangle om steder. (Det er litt sårt med hensyn til alle de som sier Kinesiske Taipei om Taiwan...)

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Esquil sa...

telleren min som sier taipei. men seff, kan jo være jeg har flust med lesere på øya.

Tine sa...

Vi "ræler" ikke. Vi røler.

Jeg er redd jeg har nådd toppen av bloggenerdefjellet.

Esquil sa...

anonym: måtte slette rælerkommentaren pga bloggens policy på banning. men vi snakker om en kåring av norges beste blogg.

Anonym sa...

Jeg er intet mindre en imponert! Og nå blir det spennende å få høre hvem vinneren er! (Jeg stiller i hvert fall på galla enten jeg er bedt eller ikke. -Jeg har jo tross alt flytta inn.)

Anonym sa...

Jeg ser fram til at resultatene av undersøkelsen blir presntert i Lancet;-)

Anonym sa...

Hvordan stemmer man?? Jeg stemmer på Tine!!:D

Tine sa...

Hei! Hvor ble det av stemmeboksen?

Jeg vet det står Taipei. Jeg tror det er litt fordi at Google Map enda ikke har laget kart over den smukke ø, men også som et slags kompromiss. Jeg gråt ikke så veldig mye da jeg så du hadde skrevet det.

Anonym sa...

Du har kåret den bloggen flest har stemt på som leser din blogg, og som fikk med seg når avstemningen var og som i tillegg stemte :o)

Det blir som internettavstemninger andre steder, det.

Esquil sa...

nei. internettavsteminger andre steder avgjøres typisk av en smart fyr eller to, denne ble avgjort av et tresifret antall mennesker.

da vi rundet hundreogfemti stemmer dukket det opp en slik dude som kunne legge på stemmer etter eget forgodtbefinnende, så da var det like greit å runde av.

det kom inn bra med stemmer, så etter de samme prinsippene som gjør at meningsmålinger fungerer tror jeg ikke resultatet er så borti natta.

men akkurat Iskwew-fansen (og røverdatter-fansen) var nok flinkere til å nominere enn til å stemme. det var litt synd.

Anonym sa...

Jeg er en av Iskwew-fansen som ikke fikk stemt, både fordi det ikke ble gitt skikkelig info i nomineringsrunden om når avstemmingene skulle være. Dame-stemmende var allerede avsluttet da jeg hadde anledning til å titte inn i løpet av min kveldsvakt, men jeg fikk stemt på en av mennene...

Det er sikkert verdige vinnere uansett :)

Esquil sa...

Infomangelen skyldes mye at jeg ikke er så heldig at jeg bestemmer selv når jeg sitter foran PC. At den første og siste avstemingen ble kort, skyldtes i tillegg til snusk at de var avgjort, og at strømmen av 'normale' stemmer begynte å dø ut.

Målet var å kåre verdige finalister og vinner. Det mener jeg vi greide. At det er statistisk tvilsomt på bakgrunn av denne kåringen å påstå at blogg nummer 7 er bedre enn nummer 17, er en annen sak. At jeg i neste post dermed deler ut noen av prisene på statistisk tvilsomt grunnlag, OK, whatever, det er jo i spelemannsprisen og oscarutdelingens ånd. :)

Esquil sa...

Den andre grunnen til at avstemningene skjedde etter geriljaprinsipp var at jeg ville finte kuppmakere. Starten på avstemningene bestod dermed med høy sannsynlighet av ekte mennesker som stemte en gang hver.

Anonym sa...

Det hadde jo vært en fordel om man visste når avstemningen skulle være, esquil. Slik at det gikk an å få stemt om man tilfeldigvis var borte fra PC'en en kveld.

Bortsett fra det så synes jo jeg slike avstemninger er ubrukelige til noe annet enn uhøytidlig moro, og oversikt over blogger du ellers ikke hadde funnet.

Jeg er med i en diktgruppe og der har man diktkonkurranser. Stem på det beste diktet, er prinsippet. Men det blir jo strengt tatt ganske meningsløst. Når man skal konkurrere er det gjerne greit at kriteriene er noenlunde målbare.

Og årets sterkeste blogg var ikke med en gang. Det er jo Paco Abel. Om det er en blogg jeg husker fra 2006 så er det den.

Forøvrig blir jeg fnisete av at det er noen som forsøker å kuppe slike avstemninger, altså. Det er lavmål det. Vi snakker ikke om liv og død eller store pengepremier, tross alt.

Esquil sa...

Takker på vegne av paco *bluss*

enig, prinsipielt, men du vet jo grunnen til at jeg ikke kan oppgi et bestemt tidspunkt jeg kan være ved pc'en. plutselig kan det gå noen dager uten. en annen blogg kunne sikkert gjort det bedre, men en annen blogg har ikke gjort det.

vil forresten legge til at det er langt flere enn mine lesere som har stemt her. besøket har vært dobbelt av normalt. det ble vel mer en kåring for bloggrevyens lesere.

fniser litt jeg og :) men kupping er jo en egen sport. Vote for the worst, f.eks. har hatt suksess med å stemme frem folk i american idol som ligner mer på mobbeofre enn idol. Husker at Dan Eggen ble på samme måte valgt til deiligste mann på Drillos. I Grand Prix-avstemningene på nett, som jeg bruker til å oddse, må du være veldig kritisk til nummer en og to, mens resten er en plausibel liste.

Anonym sa...

Det jeg i hvert fall har lært meg til, når det f.eks. gjelder alle slags festlige undersøkelser i Dagbladet og sånt, som brukes til å generalisere over en lav sko om det meste, er å sjekke kilden. Er kilden for eksempel en avstemning på durex sin webside, og konklusjonen at 1 million norske kvinner har dildo, og derfor ikke trenger menn til noe, så er det jo bare å si et rungende PØLSEVEV og gå videre :o)

Jepp, jeg vet at du ikke vet når du kan være på nett. Og synes dessuten at man bare skal ta avstemninger for det det er, litt uhøytidlig moro.

Og utnevner herved Pago Abel til årets norske blogg. Og DET er helt seriøst :o)