29. oktober 2006

Rosenborg seriemester. Og koblingen til russisk historie.


Nå har denne bloggen av mystiske årsaker dobbelt så mange lesere i Bergen som i Trondheim. Så jeg *JAAAAHHH* prøver å unngå å ikke *YESSSSS* søle for mye salt i åpne sår der utehehehhHHHEJUHUUU

Men Rølerbloggen kan røpe nyheten om at Rosenborg skifter design på drakten neste år, etter elleve sesonger med en liten gul stjerne over logoen kommer styret i nær fremtid til å innse at den ser ensom ut der oppe og trenger en venn. To stjerner altså, som Juventus og... hmm... de andre lagene med minst et snes pokaler i skapet.

I Europa ser det også bra ut akkurat nå, vi er nummer tolv, men skal jeg gjette ut fra erfaring kommer vinteren til å bli hard. Det føles bittelitt mer sannsynlig at det ikke blir Champions League enn at det blir det.

I høst er det et par ting å følge med ekstra på. Fenerbache, som vi unner alt godt hjemme i Tyrkia, må ikke ta et eneste poeng i UEFA-cup-gruppa si. Et tynt håp.

Vil bruke litt plass på å presentere høstens yndlingslag, Spartak Moskva, som vi unner all lykke i kampen om en andreplass i Russland. (men ikke førsteplass.)

Spartak Moskva er overraskende nok fra Moskva, en by midt i Vest-Russland. En gang var Moskva en av mange byer under Djenghis Khan og hans mongolske etterfølgere. Ettersom mongolenre gradvis mistet kontrollen over gigantriket sitt, begynte den største mafiosoen i Moskva å legge omland rundt seg. (Senere kalt tsar). Fra denne byen samlet tsarene det som nå er verdens største land, bit for bit.

I mongolriket var det sjelden arbeidsinnsatsen hjalp, det var dagshumøret til Khanen og hans menn som avgjorde om en russer ble forfremmet eller drept. Når tsarene tok over styrte de videre i samme tradisjon. Derfor har det i århundrer vært bedre å være sleip enn ærlig i Russland.

Ivan den Grusomme er min favoritt-tsar. Han hadde en jernstolpe som var spiss i den ene enden. Hvis du kom for å legge frem en sak for tsaren trengte du ikke ta med CV eller sånt tull. Ivan fant ut hvem du var ved å kjøre den spisse enden av jernstolpen ned i fotbladet ditt mens du snakket. Hvis du da greide å holde maska og fremføre budskapet ditt hadde du en sjanse. Hvis ikke lå du dårlig an.

I Moskva står den verdensberømte Vasilijkatedralen, den med alle løkkuplene. Den ble tegnet av to italienske arkitekter på ordre fra tsaren. Da den stod ferdig var Ivan den Grusomme meget imponert over det nye bygget. Han ville ikke at noen annen by skulle få en flottere katedral. En norsk konge ville kanskje vurdert en annen form for belønning, men Ivan den Grusomme sendte over et par karer som fikk stukket ut øynene på arkitektene.

Ivan den Grusomme fikk navnet sitt mye fordi han henrettet alle som kunne tenkes å ta fra ham makten. Han hadde en liten bok som han noterte ned de han drepte på denne måten, det var en navneliste på like over tusen navn. Poenget var også å rydde vei for sønnen sin, så han kunne overta når Ivan selv hadde gått bort. Men en dag ble han sint på sønnen og slo til ham med den før nevnte jernstolpen. Slaget var nok til å drepe avkommet. Dermed var det ingen igjen som kunne lede Russland da Ivan døde. Det hersket fullstendig kaos i et tiår.

Stalin lærte av Ivan den Grusomme. Akkurat som Ivan gjorde Stalin sitt beste for å utrydde alle flinke menn rundt seg. Ikke bra for Russland, og til slutt heller ikke bra for Stalin. Da han falt om på gulvet i 1953 hadde han nylig henrettet ni leger. Derfor fantes det ingen som både eide et stetoskop og torde å ta på han. Slik døde Stalin av en kurerbar sykdom. Skjebnens ironi har sjelden vært vakrere.

OK, beklager, det var fotball jeg skulle snakke om. Spartak Moskva er det beste fotballaget jeg har sett i levende live, på Lerkendal i 1995. De rundspilte RBK med et presist og hurtig kortpasningsspill, slo oss 4-0 på en omgang, og hadde ikke dommeren blåst av hadde Rosenborg ennå ikke fått tak i ballen.

Det sensasjonelle 1995-laget til Spartak ble kjapt plyndret av vestlige lag, mellom gruppespillet og kvartfinalen forsvant sju mann av første11ren, siden har ikke Spartak Moskva vært det samme. Vi håper nå at de reiser seg og holder Lokomotiv bak seg på tabellen.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis med seriegull! Så håper vi at du kan gratulere meg med bronse etter siste serierunde. ;)

Anonym sa...

Men hva skjer nå da? -Når Spartak Moskva tapte i dag?

(Nei, jeg har ikke fulgt med, men tittet tilfeldigvis innom kampen og kom til å huske på denne posten.)

Esquil sa...

Den kampen var det bra de tapte...

Det er her det blir komplisert skjønneru' :) I de nasjonale seriene holder vi med de 'dårlige' lagene. Som Spartak og de andre jeg har listet i margen under "lag vi liker". Men i Europacupen holder vi med de beste lagene. Så når Spartak tapte for Inter i Champions League er det helt fint, da holder de seg fortsatt bak Rosenborg på europarankingen, og slike lag vil vi ha med til neste års Champions League.

Hvis det var uklart, don't worry, det er vel dette som gjør avisene såpass svimle at de ikke greier å følge med på seedingen.

Esquil sa...

Litt flåsete der. Mitt inntrykk, etter å ha diskutert matematikk med ganske mange av dem, er at sportsjournalistene er smartere enn sitt rykte. Noen av dem, som Arild Sandven i aftenposten og Odd Harald Hauge som grunnla nettavisen, har veldig skarpe hjerner. Så jeg vet ikke.

Takk forresten ivers. Håper vi det? Jo da, når kampen står mot LSK håper vi det. Men da vil jeg se en annen oppførsel fra enga uti europa neste år.

godt observert forresten røverdatter :) trodde ikke damene leste disse postingene så nøye

Anonym sa...

Lyn legger seg vel mot LSK (det er jo dere rosenborgere kjent med :D) for å være ekle, men med det sagt er jeg helt enig i at det ikke er noe interessant å ha VIF ute i Europa om vi skal stille med B-lag og juniorer.

Nydelig komponert setning der, ser jeg.

Anonym sa...

Aha! Nei, det er ikke uklart. Det er vel egentlig ganske logisk, er det ikke?
Det som er litt uklart (sånn som f.eks. i går) det er hvilke lag og hvilke kamper som hører til i hvilken serie og/eller turnering. Men sånn er det når man ikke følger med, og det er vel heller ikke så vanskelig å finne ut av. :)

Anonym sa...

Tror nok RBK er avhengige av å bli seedet dersom de skal komme seg inn i det gode selskap neste år. Kan gode resultater fra Royal League eller andre kamper dytte våre kjære trøndere oppover, eller blir poengene utelukkende fordelt basert på ligaplassering?

Håper du planlegger å oppdatere listen ofte...

Esquil sa...

enig med deg rotor!

Royal league kan ikke hjelpe, nei. det er ligaene i hele europa, uefa-cupen og champions league som spiller inn. Rosenborg kunne fått hjelp av andre norske lag i europacup, men alle er utslått nå, så rosenborgs poengsum er allerede fastsatt. Faktisk er RBK det beste laget i Europa som ikke kan få mer poeng. Men vi kan få hjelp av at gode lag blir utslått - av f.eks. Spartak Moskva. Jeg skal prøve å holde den oppdatert :)

ivers: skjønner ikke hva du snakker om. legge seg? neineinei. men man blir jo bakfull etter et seriemesterskap, det er vel dere i VIF kjent med :)

det kan jeg skjønne, røverdatter. seriene går mest i helgene, og europacup alltid på tirsdag onsdag torsdag. welcome to the world of international corrupt... eh, football :)

Nissemann sa...

Iversen: Bronse til VIF hadde vært litt kult, i så fall har de en medalje av hvert slag de siste tre sesongene. Lykke til!

Esquil: Røverdatter motbeviste nettopp påstanden din fra for lenge siden om at jenter ikke kommenterer fotball. Gøy med litt interesse! Og meget interessant med utregningene dine på seeding / ikke seeding. Finner du sånt ferdig på nettet, eller må du regne ut alt selv? Regneark? Database?

Og så nyter jeg dine flotte faktabokser, denne gang med den onde tsaren. Du kan kunsten å fortelle både sanne og oppdiktede historier slik at det blir spennende å lese!

Anonym sa...

Nissemann: Fotball er gøy det, men jeg har bare semi-interesse for internasjonal fotball. Jeg sovna under kampen mellom FCK og Man. U. i kveld, så jeg fikk ikke med meg skåringen. :(
Men når det er EM og VM da er jeg med, enten det er fotball eller håndball. Uansett hvilken sport det er, blir det mer spennende når man kan reglene og skjønner taktikken. :D

Anonym sa...

Noe helt annet: kan det stemme at denne har havnet på feil sted i arkivet siden du har pinget den på bloggrevyen i dag?

Esquil sa...

Tusen takk, nissemann! smiler nå :) Jeg finner råmateriale til utregningene på nettet, dvs UEFAs team-ranking, så krysser jeg den med tabellene og nasjonsrankingen for å lage rankingen i margen. Regneark/Dbase bruker jeg ikke til sånt, jeg trenger større "nærhet" til tallene, så jeg bruker blyant og papir. Matematikere er de på et universitet som bruker PC minst.

Røverdatter: du er tydeligvis en bra dame :) jeg er litt omvendt, internajonal fotball med norge involvert er mest interessant, selv om det er tidlige UEFAcupkamper mellom Molde og Lokomotive Langtvekkistan som ingen media sender. Norsk cupfinale (uten RBK) gir jeg derimot en god dag i.

Det med innlegget stemmer, men det er med vilje. Prøver å holde smuss-overskriftene unna forsiden, fordi innleggene er fornuftigere enn overskriftene ser det så dumt ut når man bare ser overskriftene.

Anonym sa...

Ja, jeg syns det er ganske tydelig at jeg er en bra dame! ;)
Jeg syns den posten var morsom jeg, så det er synd den ikke får plass på førstesida. De som bare leser overskrifter kan bare ha det så godt!

Norsk cupfinale (med eller uten RBK) gir jeg en god dag i også. :D

Anonym sa...

Når skal vi ha trønderbloggertreff, Eskild?

Esquil sa...

det er i utgangspunktet en god idé, SS. men så har det seg sånn at livet bak murene-bloggen ikke var så mye oppspinn som man kunne ønske. så for min del, om en god stund.

Marianne sa...

"Nå har denne bloggen av mystiske årsaker dobbelt så mange lesere i Bergen som i Trondheim."

Tror du fortsatt kan sove trygt om natta. Vi er ganske mange eksil-trøndere i Bergen, og et lass andre innflyttere. Blir heldigvis ikke Brann-supporter av å bo her.

Også 5-0 i siste kamp da!! Jeg koste meg stort over resultatet

lanzetudor sa...

Jeg husker også den kampen, en av de få gangene jeg frydet meg over motstanderens spill. Men hvordan gikk det med spillerne fra Spartak'95? har du oversikt over det? Yuran? Havna i tyrkia eller noe. Har du researcha det eller?