31. mars 2008

Hvilke 80-talls-hits har overlevd?

En aften spurte jeg meg selv om hvilke av sangene fra 80-tallet som har overlevd tidens tann best. Målt etter hvilke som er blitt mest spilt på YouTube. Jepp, jeg lagde en liste igjen, som jeg gjorde over norske hits.

Jeg tippet først at November Rain eller Don't You Cry ville vinne. De er digre nå, men da jeg sjekket viste begge seg å være 90-tallssanger. Listen jeg kom frem til viste at det som er 80-talls-hits nå, er et ganske annet bilde enn hva som var hits på 80-tallet.

Norge er representert, og hvis du leser videre får du dessuten lære om det snodige internettfenomenet Rickroll. (Jøss, jeg har lært meg kommers innledning :)

Jeg har brukt oppslagsverket "Den Store Norske Hitboka", som er en stor samling gamle hitlister, til å sjekke hvordan sangene gjorde det i sin samtid.

45 Boys Boys Boys - Sabrina

Dette var så nær vi kom tilgjengelig pornofilm på 80-tallet. Bikinien glir ned så du så vidt kan ane brystvorten. Nå har ungdommen fri tilgang på internettporr, likevel er det flere og flere puppe-musikkvideoer.43 We're Not Gonna Take It - Twisted Sisters

Denne fikk en ny vår da Arnold Scwarzenegger brukte den som themesang i den californiske valgkampen.39 The Winner Takes It All - ABBA

Vi må ha med den svenske 80-talls-sangen som har overlevd best, knepent foran Final Countdown.
Så hopper vi og tar de 25 beste i rekkefølge:

25 You Give Love A Bad Name - Bon Jovi

24 Hello - Lionel Richie

23 Raining Blood - Slayer

22 Who Wants To Live Forever - Queen

Denne er fra 1986, singelen var aldri på VG-lista og var ganske lite spilt på 80-tallet. Albumet, It's A Kind Of Magic, nådde 5.plass.

21 Another One Bites The Dust - Queen

Seks år eldre, og mer kjent enn den forrige, men nådde heller ikke VG-lista. Freddy Mercury er død, men Queen lever godt på nettet, og disse to 80-tallshitsene er ikke de største, bandet hadde storhetstiden sin i tiåret før.

20 Fade To Black - Metallica

En tyngre låt fra 1984, sju år før norske hitlister oppdaget Metallica.

19 Still Loving You - Scorpions

Tysk powerballade som bruttern hadde på vinyl. Nådde heller ikke VG-lista.18 One Moment In Time - Whitney Houston

Denne ble laget til Seoul-OL 1988. Den nådde 3.plass på VG-lista den høsten. Jeg pleide å assosiere en sang med hver dame jeg interesserte meg for, og den første jenta jeg torde å besøke på hybelen sin haddde denne i kassettspilleren.

17 In The Air Tonight - Phil Collins

In The Air Tonight er gjort kjent for yngre generasjoner gjennom Eminems Stan, hvor den refereres til som 'The Air In The Night'. Sangen nådde 4.plass på VG-lista i februar 1981. Jeg fikk høre den i konsert på olympiastadion i Berlin 1992, men ødela konsertopplevelsen med å svelge en overdose snus. Jeg kunne ikke å snuse.16 Paradise City - Guns'n'Roses

Guns 'n' Roses har mye musikk som har klart tidens tann veldig bra, og ville eid denne lista hvis de hadde gitt ut November Rain og Don't You Cry et par år før. 3.plass i Norge april 1989. Jeg likte ikke Guns'n'Roses på 80-tallet, fordi feil folk likte dem. Men jeg digget dem på 90-tallet.

15 Take On Me - a-ha

Her passer det med selvkritikk. Denne videoen er sperret for innsyn fra Norge, sikkert for at a-ha ikke skal finne den og fjerne den. Det gjorde at jeg heller ikke fant Beføl Meg da jeg lagde listen over Norske Hits. A-ha skulle toppet den listen, ikke Maria Mena.

Den norske versjonen av Take On Me nådde 3.plass på VG-lista i 1984, det er versjonen med ikke-instrumentale lyder i broen. Den internasjonale versjonen herjet verre på alle hitlister i 1985, og toppet både i Norge og USA.

Jeg husker da vi tolv år senere kjørte Route 66 gjennom New Mexico, og stoppet på en shabby cowboyveikro midt i ørkenen. Scenarioet var så lite norsk som du kan få det, men høyttalerne spilte Take On Me.

14 I'll Be There For You - Bon Jovi

Denne sangen var aldri noen hit, artig at den er oppdaget senere. Jeg hadde den veldig på hjernen både under en ferie i Sveits i 1989 og under min første sommerjobb, som gikk ut på å tegne kart over en skog. Jeg vasset rundt i myrene og gaulet dette.13 Jump - Van Halen

Denne sangen inneholder et godt råd for når livet blir hardt. Roll with the punches'. Den nådde aldri VG-lista.12 We Are The World - USA For Africa

ah så lei av denne.

11 Smooth Criminal - Michael Jackson

En av de i sin tid mindre uppmerksammade Michael Jackson-sangene, muligens fordi den kom som sjuende singel fra Bad-albumet i 1987. Albumet toppet, singelen nådde aldri lista.

10 Like A Surgeon - Weird Al Yankovic

Dette er en parodi som jeg digget rått på 80-tallet. Mens Madonnas 'Like a Virgin' var en verdenshit var Yankovics parodi aldri på norske hitlister. Det er festlig at parodien har vist seg å ha best holdbarhet. 'Surgeon' betyr kirurg, det ordet lærte jeg av denne sangen.9 With Or Without You - U2

Fra det geniale Joshua Tree-albumet (som bare nådde nr.4 på albumlisten). Overraskende nok heller ikke hit i Norge på sin tid, U2 var nesten for alternative å regne, det var etter Joshua Tree at mainstreamere som meg oppdaget U2.8 Lambada - Kaoma

Endelig en sang som var stor både da og nå. Denne toppet VG-lista i sju uker i 1989 og var den tredje største hiten det året. Men jeg kan styre min iver.7 Like A Prayer - Madonna

Denne toppet listen i fire uker i 1989. Den var kontroversiell da den kom, fordi kristne mente at hun omgikk religiøse symboler på en lite respektfull måte. Jeg var skuffet, jeg likte en del av det hun gjorde før dette, det var her Madonna begynte å gå i feil retning i mine ører.6 Last Christmas - Wham!

Wham kjørte samme triks som Aproposbandet fra Uti Vår Hage, og sangen har overlevd som julehit. Men det skal gutta ha, det er jo den beste julesangen. Jeg var nestenforelsket i dama i videoen, jeg er svak for konkav neserygg.

Last Christmas nådde andreplass på VG-lista i 1984. Gjett måneden selv.5 The Wall - Pink Floyd

Toppet VG-lista i ti uker, var 1980's største hit og 80-tallets femte største. Flink Ployd. Samme plass som nå, altså. Den har holdt seg betydelig bedre enn VG-listas største 80-tallshit, Svake Mennesker, som er cirka like mye spilt på YouTube som min finske schläger Kari Pekka Kyrö.

4 Living On A Prayer - Bon Jovi

Toppet VG-lista i tre uker i starten av 1987, og lever fortsatt i beste velgående. Da jeg var på diskotek i helga spilte de denne.

3 Never Gonna Give You Up - Rick Astley

At Rick Hæslig er på pallen fikk jeg først sjokk av. Dette er noe av det mer pinlige som kom ut av 80-tallet. Ekstra pinlig at musikken fins i platesamlingen min.

Så viser det seg at kalkuneffekten nettopp er grunnen. Det er blitt internettmote å linke til Rick Astleyvideoer under falsk flagg. Eksempel: jeg kan kommentere under en post i bloggen din at professor Bardøfjord motviser alt du sier i vedlagte YouTube-klipp, hvorpå jeg linker til noen godsaker av Rick Astley. Når du da klikker på linken, blir du Rickrolled.2 One - Metallica

Aldri noen hit på 80-tallet, men stor nå.1 Thriller - Michael Jackson

Barnas venn eier helt fullstendig. Først kommer Thriller, så kommer ingen. Deretter kommer neste åttitallsvideo, som jaggumeg også er Thriller. Deretter er det fortsatt noen millioner treff ned til Metallica.

Michael Jackson var ikke for kjent da Thriller kom, og singelen nådde ikke norske hitlister. Albumet nådde bare sjetteplass. Videoen rullet og gikk på SkyTrax, men dette var i videoens barndom og vi var få som glante musikkvideoer på den tiden.

Siden du har sett originalvideoen før, avslutter vi showet med denne absurde versjonen lagd av 1500 filippinske fanger.

34 kommentarer:

.. sa...

Rickrolled ... Ha, ha, ha:-D

Jeg har den også på plate, men jeg er ikke det minste flau (men min unnskyldning er at det er gode barndomsminner) ...

Savnet megasangen I Wanna Dance With Somebody, tror nesten jeg må gå på YouTube og hjelpe den litt opp ...:-)

Anonym sa...

Artig prosjekt for å få tida til å gå det der (fanger som danser Thriller, altså).

Anonym sa...

Å, hvilket gjensyn - så gøy så gøy så gøy :-) :-) :-) NÅ ble jeg glad!!

Flopsy sa...

Jeg ble aller mest glad for gjensynet med Twisted Sisters "We`re not gonna make it", jeg. Det sier vel litt om min musikksmak på 80-tallet.

Bon Jovi var også store, og selvsagt Metallica. Det var den gangen det, da Flopsy hadde walkman og naglearmbånd.

*flau*

radiohode sa...

Jeg har aldri frivillig lyttet til noe av dette. Lykke!

Anonym sa...

Hadde ikke Weird Al en parodi på Born in the USA også; Born in South-East LA?

Jeg hadde forøvrig gleden(?) av å være tilstede i London omtrent på den tiden A-HA slo gjennom for fullt med Take on me. Tror vi har vanskelig for å forestille oss hvor store de gutta egentlig var/er ute i den store verden.

En av 80-talls"heltene" som jeg synes har tålt tidens tann ganske bra er forøvrig Nik Kershaw. Han hadde noe spesielt i mange av sangene sine; en vri, en særegen akkordgang og lett uforståelige tekster. The Riddle og Wouldn't it be good står fortsatt for meg som noe av essensen ved 80-tallet. Og, som du viser i denne posten så holdt jo "dinosaurene" som U2 og metallica koken gjennom 80-tallet også, tilsynelatende upåvirket av styling og elektroniske trommesett..

Forøvrig; den ultimate sangen som oppsummerer 80-tallets musikalske "feeling" for min del er Forever Young med Alphaville - uten at jeg ønsker å ta stilling til om den er bra eller dårlig ;o)

Anonym sa...

*rødm* Det ble da veldig mye "forøvrig" i den kommentaren - på tide å begynne med en smule korrekturlesing (eller litt for sent, alt etter som..)

Guri sa...

Det er då ingenting, absolutt ingenting, galt med Matallica og naglearmband Flopsy?

På kva måte meinar du Madonna byrja å gå feil med "Like a prayer"? Eg likar eigentleg den eg... Hm.

Guri sa...

Argh.
Det heiter jo Metallica, det veit eg jo, og det siste var jo til Esq og ikkje Flopsy.
Sova snart no.

Esquil sa...

lille damen: mye tyder på at du er dame. det gjør det mer PK å ha rick astley i samlingen.

lill: ja, klippet justerte min stereotyp-oppfatning av sør-asiatiske fengsler.

anathema, godt å høre, det har du fortjent :)

flopsy, neineinei, vi kan ikke være flaue over 80-tallet. vi var tross alt med på det alle sammen.

radiohode, og jeg tror ikke jeg noengang har holdt ut en hel radioheadsang. eller, ok da, mulig de hadde en grei nok sang helt i starten av karrieren.

earl grey, forøvrig young er ca nr. 50, enig i at den var ganske definerende. egentlig ganske mye enig i det du sier. nik kershaw var en interessant artist.

Esquil sa...

guri, det minte meg om da jeg kjøpte metallica-t-skjorte til min bror i poznan, polen. det var seff uautorisert vare, men min bror satte pris på gaven inntil han en dag oppdaget at det stod Mettallica.

jeg likte madonna bedre jo mer hun var fokusert rundt musikk og mindre rundt å provosere. hun startet med et par videoer (like a virgin, material girl) som ble for, tja, porno til å ta seriøst. så hadde hun en mer seriøs fase, mens hun trodde hun kunne bli tatt på alvor som skuespiller, med både gode låter og videoer, i tillegg til de to jeg linker til likte jeg også f.eks. la isla bonita ('young girls with eyes like potatoes')

Med like a prayer begynte hun å være mer opptatt av å sjokkere igjen, og, jeg vet ikke, sangen er vel ikke ekstremt ille, men første trappetrinn ned mot mengden av søppel som skulle følge.

vil tro en ottardame liker madonna av andre grunner enn jeg gjorde.

Guri sa...

Kvifor likte du madonna?

Esquil sa...

bra musikk handler for meg først og fremst om bra melodier. og det var mye bra melodier i starten av karrieren hennes.

dessuten sang hun dem bra, stemmen var fin, hun hadde innlevelse, hun sang mer defensivt, vart og sårbart i den tidlige perioden. etterhvert ble det mer selvsikker, tøff divastil over stemmen, som om sjelen ble mer skjult, og det appellerer mindre til meg.

Anonym sa...

Haha- det er ganske artig, men veldig mye av denne musikken forbinner jeg med ungdomstiden min på starten av 2000-tallet. Antageligvis fordi jeg var sammen med en jente som var utstyrt med en Enorm samlig åttitalls vinyl-plater og platespiller, og at hun hele tiden spilte over sanger på kasett til en fattiglus som meg som ikke hadde cd-spiller (c;

Anonym sa...

Eg sit her og nestensipper. Joshua Tree sto i kassettspelaren min i halvanna år.
With or without you var grusomt smertefull sidan eg var hemmeleg forelska i pulekompisen heile gymnastida.

Unknown sa...

earlgrey: Jeg regner meg selv som ganske bevandret i Weird Al. Har alle de regulære platene hans, filmmusikk og singler samt en del videoer. Men jeg kjenner ikke til noen sang som heter "Born in the South East LA". Kan det ha vært på et bootleg-opptak fra en konsert, kanskje?

esquil: Madonna har vært tøff nok til å fornye seg og videreutvikle seg hele veien. Det resulterte i noen lettforglemmelige plater i løpet av 90-tallet, men hun har nå et veldig stort spekter å spille på. Da Like a Prayer kom, følte jeg at dette var et svakt album rent kommersielt, men kunstnerisk var det veldig bra. Mange av låtene har vokst seg bra med tiden. Når hun holder konserter nå har hun fryktelig mange gode låter å leke med. Klassikere i moderne stil er verdt å høre på.

Flopsy sa...

Guri: Nei, jeg er ikke flau over Metallica. Det var i grunnen mest Twisted Sisters jeg tenkte på. I etterkant av 80-tallet har jeg litt problemer med å se kvaliteten der altså.

Metallica er derimot helt ålreit. Og det er kanskje naglene også, jeg følte meg i hvert fall veldig kul med håndleddene fulle av nagler.

Esquil: Jupp, vi var der på 80-tallet. Kan ikke nekte for det. Og noen høydepunkter var der jo, som Joshua Tree :-)

radiohode sa...

radiohode, og jeg tror ikke jeg noengang har holdt ut en hel radioheadsang. eller, ok da, mulig de hadde en grei nok sang helt i starten av karrieren.

Dette var da ikke en dissing av deg, Esquil, bare et vitnesbyrd om at jeg hadde utsøkt smak selv back in the days. :-)

radiohode sa...

(Hvordan ble det der blått, tro?)

Anonym sa...

Artig mimreliste :-)

Men hvor ble det av Tina Turner og (Simply) The Best? Ble utgitt i 1989 på plata Foreign Affair.

Må ellers røle om en taxitur i London for noen år siden, der en pratsom taxisjåfør hevda å være broren til ho blondeste i "Last Christmas"-videoen...

Anonym sa...

Trekker tilbake Tina. Ser nå at hun har bare 1.3 mill og blir grundig slått av Sabrina.

Note for self: *aldri mer sette Esquils listeferdigheter i tvil*

Esquil sa...

heihei og takk for kommentarer godtfolk!

avil: eg drøymde om deg i natt. eg drøymde at eg oppdaga at du var ein mann. Det var ein rystande opplevelse.

radiohode: dette er jo ikke listepopen, dette er jo mettallica og slayer og låter som har vist seg å ha holdbarhet. at du ikke liker noe her er ikke noe kompliment slik jeg ser det.

beamer: jeg sjekket "the hest", som jeg kalte sangen (pga. videoen). men bare sett meg i tvil du, jeg har helt sikkert blingset og gått glipp av noen som skulle vært på lista :)

Esquil sa...

truls: Victoria vil at du finner på innhold til det nye ordet ditt...

Anonym sa...

Absurd var virkelig ordet for Thriller-versjonen.....!

Anonym sa...

Truls: Har sjekket litt omkring den "LA-sangen", og det jeg har funnet ut så langt tyder på at du har helt rett; det finnes faktisk minst en web-side som tar for seg nettopp dette med sanger som feilaktig krediteres Weird Al - nemlig denne.

Vedkommende som egentlig sang den heter Cheech Marin og opptrådte visstnok med låten på et show med Weird Al..og sangen het "Born in East LA". Godt å få ryddet opp i den misforståelsen; jeg er som du skjønner ikke bevandret i merittene til hr. Yankovich :o)

Unknown sa...

earlgrey: Det høres riktig ut mhp. feilaktige krediteringer. Det finnes en del av dem. Men jeg synes du var flink, jeg, som fant ut så mye som du gjorde :)

Om du vil se en liste over de mest kjente parodiene hans, som faktisk er hans egne, er diskografien på wikipedia god. Men det tipper jeg du allerede har funnet ut.

Jeg er såpass ødelagt at jeg faktisk synes at enkelte av Weird Al's egne sanger er de beste. Dvs. originale sanger og stilparodier som ikke er rene parodier. Kanskje fordi han står friere til å lage absurde tekster når han ikke må holde seg innenfor rammene som den parodierte sangen gir.

Unknown sa...

Hmmm... det blir litt rart å kommentere i en post om 80-tallsmusikk uten å linke til fetteren min, som er litt interessert i 80-tallsmusikk.

Om dere går inn på alle artistsidene han har skrevet, så skjønner dere hva jeg mener :) Det ligger et beundringsverdig arbeid bak.

Unknown sa...

Du, den filippinske Thriller-videoen var helt episk! Bedre enn originalen!

radiohode sa...

Åja. Du ville helst at jeg ikke sa noe. Notert.

Esquil sa...

skavlan, sant nok ...

truls, han er småinteressert, ja. layouten ser bedre ut enn sist jeg var der.

børge, takk selv, for onion news network :)

radio: neineinei. det er jo dette som er så fint med musikksmak, at ingen har fasit på hva som er bra og dårlig. dermed blir debatten uten særlig injurierende kraft.

Esquil sa...

posten som egentlig skulle toppet bloggen nå er midlertidig tatt av nett pga akutt metaoverdose.

Anonym sa...

Det samme skjer hver gang jeg ser sånne lister over hits/musikk fra 80-tallet. Jeg blir sittende og klø meg i hodet mens jeg lurer på hvor jeg var det tiåret?! Jeg hørte jo på masse god musikk på 80-tallet, har neppe hørt så mye musikk noe tiår hverken før eller etter, men halvparten av låtene på slike lister har jeg liksom aldri hørt om før, den andre halvparten lyder vagt kjent, men jeg har liksom aldri hørt på musikken deres? Så hvor var jeg den gangen? Egentlig? ;-)

Engeline sa...

Ah. Ingen kan som deg skildre popkulturen med sånn varme og selvironi. Som sent åttitallskull har jeg gått glipp av så mangt, og det er først og fremst musikkens mørke middelalder på nittitallet jeg bekjenner meg til. Dette var en nydelig og til tider usedvanlig underholdende gjennomgang - takker!

Esquil sa...

tb, jeg vet ikke, men det ser ut som du har samme situasjon som radiohode.

tusen takk for hyggelig kommentar engeline :) jeg skylder deg en bloggroll-link forresten, har vært meningen å fikse lenge.

esquil, på vei tilbake fra bloggeqsil