24. april 2008

De høye boligprisene i Norge skyldes vietnamesisk mafia


Boligprisene i Norge gikk sykt mye oppover i perioden 1992 - 2007. Hvorfor de gikk så mye oppover var et mysterium. Priser styres av tilbud og etterspørsel. For at priser skal øke, må enten etterspørselen øke, eller tilbudet synke. Men tilbudet sank ikke, husene stod jo der. Det var ikke store branner eller massekondemneringer. Tvert imot ble det bygd flere hus enn vanlig i perioden. Etterspørselen, det vil si hvor mange mennesker som vil ha hus, avhenger av hvor mange mennesker vi er, og det tallet øker ikke veldig fort.

Så hvorfor steg boligprisene så mye? Jo:

Dyrket cannabis på Grorud
Nok en plantasje avslørt i Follo

Fant plantasje nummer 39 i Sandefjord

Cannabisplantasje avslørt i Tjølling

Enda en plantasje på Hønefoss


Og så videre og så videre. I hele år har politiet åpnet hus hvor det ikke bodde mennesker, men planter man blir svimmel av.Og hva har skjedd med boligprisene? Ja, akkurat, fremgangen har stoppet. Prisene er i ferd med å snu. Flere nettsteder (denne er bra!) er dedikert til boligkrakket som mange mener allerede har begynt.

Oppgangen i boligmarkedet 1992-2007 skyldtes selvfølgelig at vietnamesisk mafia kjøpte en mengde norske hus for å dyrke hasj. Det økte etterspørselen etter hus, og prisene gikk opp. Nå som stuntet er avslørt må husene selges, det øker tilbudet av hus, og prisene går nedover.

Dette setter politiet i en knipe. Hvis de river opp døra til alle hasjplantasjene som befinner seg der ute, kneler det norske boligmarkedet fullstendig.

For rølerbloggen
Helmut Brummkreisel

Mer tung forskning fra Brummkreisel kan nøstes opp herfra.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Nok ein god post, Esq.. Brummkreisel.

Visar berre kva ein kan bevise med statistikk og alternative synsvinklar.

"Uffda, 1 av 8 kan ikkje lese skikkeleg""
"Wow, 7 av 8 les godt!"

Eg <3 statistikk!

Anonym sa...

Ja, selvsagt! At ingen har tenkt på det før!
Og i samme periode har vel prisene på dop gått nedover på grunn av økt tilgang på hasj fra alle disse plantasjene, riktig?

Anonym sa...

Hm... dette forklarer hvorfor naboleiligheten som ble solgt for ett år siden fortsatt tilsynelatende står tom. Det er noen innom en gang eller to i uka, sikkert for å vanne planter...

Anonym sa...

Jeg var faktisk på et foredrag om dette her i går, og da fikk vi se hvordan sånne kurver gikk opp før OL på Lillehammer, og ned igjen etter VM på ski i Trondheim, og da tenker jeg at Norges suksess med foppall på 90-tallet var med på å drive prisene på boligmarkedet opp, og siden det praktisk talt er din fortjeneste at foppallandslaget gjorde det så bra da (vel, det er i alle fall det når jeg forteller om deg til vennene mine), så kan vi faktisk si at de høye boligprisene i dag er DIN feil Esquil. Hva sier du til det? Hæ? HÆ!?

Anonym sa...

Meget bra. Jeg er helt sikker på at du kunne beregne en fin korelasjon mellom antall avslørte vietnamesiske hasj-hus og antall hus som ikke blir solgt på markedet. Og da er det bevist. Det lærer vi nemlig i samfunnsøkonomien.

Esquil sa...

tanketom, ja sant nok. det viser ihvertfall hva en kan 'bevise' ved å fokusere på en veldig liten del av det store bildet. (noe som forøvrig alltid har preget vår utenriksdekning, men som ikke hindrer oss i å føle at vi vet nok om sakene til å involvere oss i krig.)

marina: vet ikke, jeg har aldri kjøpt hasj i norge *blinke med uskyldsrene blå øyne*. men husk at disse plantene er avhengighetsdannende, slik at de øker sin egen etterspørsel.

estrangello, da er det bare å borre hull i veggen og bli rik, høy eller angiver, alt etter egen smak.

sonja: til det sier jeg at vm på ski i trondheim var i 1997 mens det foppall-vm-et jeg hadde det meste av *host* litt *host* omtrent ingenting av æren for at vi kom til, var i 1998.

teorien din virker spenstig, men jeg er ikke sikker på at jeg fulgte alle de logiske sprangene dine :)

Esquil sa...

takk, sigve :) de to kurvene burde ihvertfall se behagelig like ut hvis man justerer skaleringen slik at en rute tilsvarer ett hus i hasjgrafen og en del hundre hus i den andre. men dere lærer vel det meste av statistikktriksing i samfunnsøkonomien? hvis ikke får dere få inn noen eiendomsmeglere som gjesteforelesere.

Anonym sa...

Esq & Marina (med kviskrestemme): Prisen har gått ned... og Esq; Iflg. psykoligiboka til søstra mi vert mellom 5 og 10% av dei som brukar det hyppig og regelmessig avhengige, altså er det ikkje veldig avhengigheitsskapande.

Esquil sa...

hei irug, det er sant, hasj er blant de minst avhengighetsdannende narkotika. jeg innbiller meg at jeg har hørt tallet 21%, men det kan virke som om du vet mer om dette enn jeg :)

tsssp: iv nak esel sgnelkab

Anonym sa...

Jeg vil påstå at over 90% av USAs befolkning har prøvd/brukt hasj i tenårene. Skulle 21% bli avhengig hadde vi hatt mange av dem her borte, og jeg vet personlig ikke om noen (mens jeg kunne nevnt flere med alkoholproblemer).

Nå høres jeg innmari hasj-forkjemper ut, noe jeg egentlig ikke er. Har fortsatt aldri kjøpt eller brukt, verken i Norge eller andre steder (voldsomt så du presiserte der Eskil, kremt ;) Men man blir mindre skeptisk av å bo her i landet, det må jeg innrømme.

Anonym sa...

Mindre skeptisk av å bo i USA?? Hjælp!
Jeg blir bare mer og mer skeptisk ettersom jeg blir eldre, så skeptisisme er vel beslektet med senilitet, kanskje?

Jeg har faktsisk kjent ganske mange som var avhengige av marijuana her borte, til tross for at jeg ikke oppsøker denslags miljøer og ikke noensinne har brukt det selv, så 21% ville ikke forbauset meg det minste. Man møter jo ikke akkurat disse menneskene på universitetet vettu!

=Anja sa...

Hey Esquil
Spesielt hyggelig med eksil på lenkelista di ja:::000)))
Hilsen ifra Johnny Peviks v 49

Slutt

Guri sa...

Det veit eg esq ;)

Anonym sa...

Marina: Det kan godt hende jeg er blitt skånet fra den biten. Uansett har de aller fleste jeg kjenner her brukt både hasj og alkohol, og jeg vet bare om folk som har problemer med sistnevnte. Så langt i alle fall.

Det kan kanskje ha med at, i det minste i universitetsmiljøer, så er hasj noe man bruker før man er gammel nok til å drikke. Det er vanlig å slutte med det i 20 årene (usikker på hvordan det er ellers). Alkohol derimot er like akseptert hele livet.

Nissemann sa...

Marina: Hvis boligprisene går opp og hajsprisene går ned, går det vel opp i opp? Det er jo bare en oppmuntring til å bo mindre og røyke mer...

Jeg venter på at ulovlige solsikkeplantasjer rulles opp i Bergensområde, jeg har tosifret antall stiklinger i vinduskarmer rundt omkring i huset... :)

Nissemann sa...

"De høye boligprisene" - nå tok jeg den! Haha, rasende morsomt!

Frk. Frekkesen sa...

Svært interresant tema - jeg antar at du forutsetter at det er plantasjer i alle norske byer og tettsteder. Vest for langfjella kan det se ut som om driftsforholdene er aller best i rurale strøk utenfor Oslo, og jeg vet ikke om det er i de samme områdene boligprisene har steget mest. Follo? Tjølling?
Vedr hasj - Minneapolise - har virkelig vondt for å tro at 90% av alle amerikanere har røyka hasj. I Norge er kurven nedadgående - og 2007-tallene i alderen 15 - 20 år sier at 11% har røyka en eller flere ganger. (SIRUS)Så det så.

Frk. Frekkesen sa...

Du Minneapolise - la oss se for oss at 90 % av alle amerikanere faktisk har røyka hasj - kan dette på noen måte ses i sammenheng med at Bush fremdeles har ganske så mange tilhengere?

Anonym sa...

Frekkesen: Holdningen til hasj er helt annerledes her enn i Norge. Blant ungdom er det ikke særlig forskjell på alkohol og hasj har jeg inntrykk av. Det er ikke lov å drikke når man er under 21, men alle gjør det. Det er ikke lov å røyke hasj, men igjen, alle gjør det.
I Norge derimot ble hasj, i alle fall i "min tid" sett på som narkotika. Noe man ikke brukte med mindre man var skikkelig out there.
Jeg har inntrykk av at det har blitt litt vanligere, men ikke noe i nærheten av USA.

Googlet hvor mange prosent som har prøvd nå. I følge en undesøkelse av CNN innrømmer halvparten av befolkningen å ha røyket hasj. Der er sikkert dem som har prøvd men ikke innrømmer det. I tillegg var den eldre garde ung for tidlig til at det var vanlig. Så da passer fortsatt rundt 90% av de som har vært tenåringer etter 70-tallet.

Anonym sa...

At Bush har så mange tilhengere skyldes nok mer at en såpass stor del av befolkningen bor på småsteder i gokk, og har lite tilgang til resten av verden. Kirkesamfunn har mye makt, og utdanningsnivået er labert.