14. april 2008

Vet du av noen fiktive blogger?

Det hender at store norske aviser spør seg hva som finnes av fiktive blogger på nett. Og da hender det de spør meg. Og da hender det jeg spør deg.

Vi snakker om bloggere som later som om de er noen andre, gjerne de som blogger som seg selv i en blogg og under alias i en annen. Jeg har i tillegg til mine egne nevnt Bybebo og VommPus' Verden. Men de vil særlig ha noen som er aktive nå, og det ligger litt i sakens natur at det vet man ikke hvem er. Dessuten vil de gjerne ha noen engelskspråklige, fiktive blogger.

Kan du hjelpe?

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg blogger og kommenterer både her og der, men det seriøse alltid under ett og samme alias.

Rigmor sa...

Kan noen egentlig svare på det uten å enten avsløre seg selv eller andre?

Esquil sa...

det fins vel blogger hvor man kan ha en klar mistanke om at ting er humbug?

Guri sa...

Om ein seier er det jo ikkje hemmeleg lenger!

Dessutan, og dette syns eg er litt viktig, går det an å ha ulike bloggar under ulike namn *utan* at nokon av dei er fiktive. Kanskje tek dei berre opp ting av så ulik karakter at forfattaren av dei ikkje ønskjer at dei skal asosierast med kvarandre.
Kanskje har ein ein blogg for å skriva om seriøse, politiske tema, og ein annan for å skriva om helgas eskapadar. Kanskje har ein både ein skjønnlitterær blogg og ein nerdeblogg? Og er det i såfall eit problem eller i det heile teke noko å henga seg opp i?

:)

Anonym sa...

Humbug? Vel, jeg skjuler bak minst ett pseudonym, hvorfor ikke skjule meg bak flere.

Err så fali deta?

Sesselja sa...

Må innrømme at jeg ikke helt skjønner hva du er ute etter. Jeg har fire blogger. To av dem skriver jeg under fullt navn, to av dem under et alias. Men jeg anser ikke de to aliasbloggene som fiktive?

Esquil sa...

guri og konrad: som dere ser i dette kommentarfeltet er det ikke mangel på folk som ser noe problematisk i dette.

Noen synes det er festlig når de oppdager at personen bak en blogg er en annen enn man trodde, andre tar det tungt.

Selv mener jeg kardemommeloven er en fin regel for fiktive blogger. Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre hva du vil. Så må man seff lære seg hva som ikke plager andre, og der har jeg personlig sviktet.

Anonym sa...

Det kan være problematisk med flere psevdonymer når man diskuterer sak. Da bør andre debattanter kunne vite hvilke argumenter som kommer fra samme individ.

Guri sa...

Eg veit Esq. Og eg er ueinig.
Men så er eg jo einig med det Abre seier her. Eg meiner at om ein bloggar under fleire alias bør ein rett og slett lata vera å kommentera på same saker med dei to (eller fleire) aliasa.
Om dei ulike bloggane med tilhøyrande alias handlar om ulike tema burde det uansett ikkje vera så vanskeleg.

Anonym sa...

Slik jeg har forstått tidligere diskusjoner om temaet, så er ikke problemet at folk har flere blogger eller ulike alias, men at man gir seg ut for å være en blogger man ikke er.

Jeg kan ta Solveig-bloggen som eksempel. Antakelig hadde det ikke vært noe problem dersom jeg valgte å lage en egen blogg under aliaset Solveig, der jeg skrev om andre ting enn jeg ville skrevet om i mattisborgen. Problemet oppstod da det viste seg at vi var flere som stod bak og at vi hadde en skjult agenda. Da følte folk seg, forståelig nok, lurt selv om intensjonen i utgangspunktet ikke var å være slem.

Jeg tror det er derfor det var greit med eksempelvis ByBeBo. Alle skjønte at det var allerede etablerte bloggere som stod bak, selv om ikke alle skjønte hvem. Og så lenge de ikke hadde noen skult agenda (i form av "kåringer", "undersøkelser" eller "sosiologiske eksperimenter") så syns (tilsynelatende) de fleste at det var ok.

Rent bortsett fra mine ovennevnte tanker om saken i seg selv, vet jeg ikke om annet enn "stalkerblogger" og annet rask som allerede får for mye oppmerksomhet.

Anonym sa...

Esquil er "avslørt" for hele Norge: http://www.aftenposten.no/kul_und/article2370502.ece

Anonym sa...

Se der, ja. Så spørsmålet i overskriften var egentlig et spørsmål om noen av dine andre alias er avslørt...Snedig!

Esquil sa...

jeje. der ryker svigermors-drøm-imaget. gal mann i kjeller, nå.

nei, Røverdatter. Jeg har fått mer enn nok tyn for Solveigbloggen til å drive med flere alias av den typen som folk kan plages av. Jeg er redd det blir behov for mer brannslukking etter denne artikkelen.

Anonym sa...

Oi, oi! Nå må du frem med sprinkleranlegg! :ler:

Anonym sa...

Vel, ingen av oss to kom vel særlig godt ut i den artikkelen...

Til andre lesere: Esquil og jeg har lagt episodene bak seg, og er vel igrunn enig om å være uenig. Jeg stillte opp i intervjuet etter at Esquil med min tillatelse formidlet mailadressen til Aftenpostens journalist.

Anonym sa...

Er det bare jeg som humrer godt over disse overskriftene?

"ME-syk laget åtte blogger"

"Eskil var åtte personer"

Konkluderer med at det skjer lite i Norge, og at Eskil har evner jeg ikke var klar over ;)

Anonym sa...

Jeg humret også ;-)