22. januar 2008

Vad varje svensk borde veta om Norge

Jeg har etappe 21 i bloggstafetten til svenske bloggtidningen, og har blitt utfordret av Pumans dotter til å fortelle broderfolket hva de bør vite om oss.

Norge er ganske likt Sverige. Det som fungerer i Sverige fungerer som regel i Norge, slik at politikerne stjeler ideene fra nabolandet. Dermed blir lovene like, og Norge og Sverige kommer likt ut i de fleste statistikker.

Jeg må fokusere på forskjellene. Og jeg løser det ved en Norge vs Sverige-duell, etter mønster fra et par tidligere poster.

Olje
Norge pumper opp døde dinosaurer fra under havet, som bidrar til den internasjonale planen for å fucke opp jorda. Sverige satser på biodrivstoff og skal være uavhengig av fossilt brensel innen år tjugetjuge. 0-1 til Sverige.

Fremskrittspartiet
Nesten hver fjerde nordmann stemmer på et parti som misliker de som ikke har hvit hud. Sverige gjør ikke sånt, enda de har en million innvandrere. 0-2 til Sverige.

Isbreer
Vi har fastlandseuropas største isbreer, områder hvor snøen ikke rekker å smelte om sommeren. Før nå. For tiden finner vi ting på isen som ble mistet på sekstenhundretallet. Snart smelter vi oss ned til vikingetiden, det blir gøy.
1-2.

Fjorder
Fjordene er vakre, Norge blir iblant kåret til verdens vakreste land. Likevel vil turistene heller til Sverige. Men vi skal ha for fjordene. 2-2


Organisering

Nordmenn er mer opprørske og mindre interesserte i å følge lover og regler. I sitt forhold til autoriteter ligner svenskene mer på tyskere, mens nordmenn er mer franske. Det har både fordeler og ulemper, poeng til begge. 3-3

Biler

Troll mot SAAB. Think mot Volvo. Knusende svensk seier, 3-4

Sommeridrett
I fotball har Sverige VM-bronse fra 1994, og også sølv fra -58. Norge har OL-bronse fra 1936. Norge har riktignok Rosenborg. Men Sverige har Carro og Kajsa. Sverige eier i tennis; Bjørn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg etc etc, vs. Christian Ruud. Det er rått parti. Sverige eier også i golf, mens ingen nordmenn før Tutta kunne spille spillet. 3-5

Vinteridrett

Vi stryker Ole Einar Bjørndalen mot Gunde Svan. Vi stryker Bjørn Dæhlie mot Tre Kronor. Etter å ha strøket noen flere skikjemper mot hverandre står vi igjen med Thomas Alsgaard mot Jørgen Brink, og det husker vi hvordan gikk. Poeng til Norge, 4-5

Øl

Øl vs. bajs. Klar norsk seier. 5-5

Fløtemusikk

ABBA mot a-ha, Roxette mot Lene Marlin, Kent mot Kurt Nilsen, sverige eksporterer vel ca. 10 ganger så mange plater som Norge, og har flere grand prix-seiere. Sverige opp til 5-6

Tyngre Musikk

Hva det hardeste fra Sverige er vet jeg ikke. Europe? Norge eier på Death Metal. 6-6

Folketall

Det er to svensker for hver nordmann, på et landområde som ikke er så mye større. Mye tyder på at det er bedre å bo i Sverige. 6-7

Damer

Svenske damer er kanskje den eneste verdige motstanderen i verden til de norske damene. Poeng til begge. 7-8
Bilde; Kajsa Bergqvist.

Menn

Øynene sitter ofte tettere på svenske menn enn på norske. Dette kan man se på George Bush, som er av svensk avstamning. Mye derfor blir det poeng til Norge. 8-8

Nye bygninger
Norge begynner å få noen skyskrapere i Oslo, Molde har en del fine hus i strandkanten, vi bygger opera og planlegger hoppbakke. Men Sverige har Globen, og ingenting når opp mot Turning Torso i Malmö. Svensk poeng. 8-9

Gamle bygninger
Sverige har kanskje flere, men som trondhjemmer mener jeg at Nidarosdomen banker Uppsaladomen any day. 9-9

Oppfinnelser
Ostehøvelen mot Propellen. Bindersen mot dynamitten. Svensk seier. 9-10

Oppdagelser
Nordvestpassasjen (Amundsen) strykes mot Nordøstpassasjen (Nordenskiöld). Da står Norge fortsatt igjen med Sydpolen og Amerika. 10-10

I broderlig ånd erklærer jeg uavgjort. Takk for kampen!

---

Neste etappe i Bloggstafetten skal utføres av Rubinum. Hun skal fortelle om hvordan man lager en sang. Et tema hun kan ta opp kan for eksempel være; hva gjør at et vers og refereng passer sammen?

25 kommentarer:

Fjeldstad sa...

Turning Torso er et sikkelig jælig bygg! håper det detter ned på Danmark

Esquil sa...

hahaha

varför sejer du så där? måste du leva i skuggan av det?

Hjortron sa...

Tack för ett underbart kåseri!
Mycket bra skrivet!
Proffsskribenter är det i bloggstafetten! Jag är inte proffs men är ändå med - voj, voj ..

Anonym sa...

Esquil: du er kongen av konger. Moro, informativt og rettferdig.

Pumita sa...

Jag håller med Bloodymary! Mycket bra skrivet. Nu känner jag mig upplyst. Bra att du fick med klimataspekten också. Jag vill ändå påpeka att du har missat Sverigedemokraterna (Fremskrittspartiet). Där borde ingen ha fått poäng.

Esquil sa...

takk, lifeblog :) jeg føler meg ikke så veldig proff, da.

bm, takk, og du er dronningen av godstemning :)

takk, pumita :)

Jeg tenkte på oppslutningen til partiene. Fremskrittspartiet er det nest største partiet på stortinget. De hadde 22,1% ved siste valg. Sverigedemokraterna fikk ved siste valg 2,9% og klarte ikke sperregrensen for riksdagen. Dere har deres bad seeds, men dere henger jo f.eks. nazistene deres ut på forsiden av avisene så de får sparken fra jobbene sine. Det gjør ikke vi. Jeg tror oppriktig at Sverige har bedre holdninger enn Norge og Danmark til fremmede kulturer.

Anonym sa...

Check your facts. Bindersen er _ikke_ norsk.

Pumita sa...

Över 20%! Det var en nyhet för mig. Att nazismen var så utbredd menar jag! Jag har en helt annan, mycket positivare, bild av norrmän rent generellt.

Anonym sa...

Nå lærte jeg rare ting om Sverige.
Og hva er Bloggstaftetten?

Esquil sa...

emelie, i så fall enda en god grunn for å gi sverige poenget.

Interessant tema du tar opp der. Fjortisen som skriver norsk wiki gir deg rett, mens blant annet fjortisen som skriver tysk wiki påstår at norge spilte en sentral rolle i utviklingen av bindersen.

Kildene spriker også mye på hvordan Vaalers binders egentlig så ut. Tysk wiki mener den var rund, norsk mener firkantet. Kanskje fordi Vaaler tok opp flere binderspatenter, blant annet i tyskland.

Jeg har sett TV-programmer om Norges bidrag i bindersutviklingen, og frimerket som viser bindersen og patentbrevet. Jeg har inntrykk av at virkeligheten her er mer kompleks enn at jeg vil gå for et bombastisk standpunkt. Men knowing norwegians virker det ikke usannsynlig at vi har suggesert oss selv til å overdrive egen betydning, så du kan ha rett.

pumita: Ikke alle som stemmer fremskrittspartiet er nazister. Mye av greia er at de har pyntet grumset såpass mye at det er spiselig for mange.

virrvarr: bra :)
det er det samme som NORstafett, bare på svensk.

radiohode sa...

Taktfullt av deg å ikke nevne Sveriges innsats under den 2. verdenskrig. :-)

Anonym sa...

En nordmann spilte en sentral rolle i utviklingen da han gjorde et forsøk på å lage det vi i dag kjenner som en binders. Han glemte bare den lille saken i midten som faktisk får arkene til å henge sammen. Så en dag kom det en mann og tok ideen og la til den lille saken i midten og skaffet seg patent.

Og derfor mener jeg at bindersen ikke er norsk, for vår nordmann feilet hardt. Men ostehøvelen er vår og den kan ingen ta fra oss. Men vi har jo lusekofte, toppluer, ski, olje og seler. Hvem er det som ikke kommer til å misunne oss?

Esquil sa...

radio: hehe, jeg startet faktisk på kategorien "krig". mens de sugde hitlerballer under ww2, har sverige totalt sett en krigshistorie med stake, gustaf adolf(?) ryddet seg nedover tyskland under tredveårskrigen og ble superhelt blant tyske protestanter, vi nordiske har fortsatt høy stjerne i tyskland. Karl XIIs tropper utvidet sveriges maktsfære helt ned til poltava i ukraina, på det største. Svenskene dominerte østersjøområdet i mange hundre år mens vi var vasallstat under danmark. jeg kuttet ut kategorien igjen fordi jeg ikke kunne bestemme meg om dette gir pluss eller minuspoeng.

emelie: ok, det var det tv-programmet jeg nevnte handlet om. han glemte halvparten av saken i midten. få oppfinnelser blir ferdig utviklede av oppfinneren, så ser jeg poenget med at den opprinnelige oppfinnelsens grad av funksjonalitet må spille inn. det jeg snakket om i forrige kommentar var wikis tilsynelatende veldokumenterte påstand om at dagens binders ikke ble utviklet fra vaalers binders, men fra amerikanske tidligere patenterte binderser, og at norge derfor ikke bidro.

Din vän sa...

Så bra. Och så kul att du som norsk bidrog. Hoppas vi får fler norrmän att vara med nästa gång.
RS
bloggtidningen.se

e sa...

Akkurat det med Death Metal blir feil. Sverige er faktisk en av verdens største pionerer innen Death Metal med klassikere som Entombed, Dismember, In Flames, At the Gates, Meshuggah etc. Det Norge scorer på er Black Metal som er en noen år yngre og (for et trent metalløre) fundamentalt forskjellig sjanger.

However, norsk Black Metal er vel for den folk flest mer internasjonalt kjent en svensk Death Metal selv om kjendisstatusen er basert på drap og kirkebrenning i stedet for musikalske ferdigheter, så du kan nok likevel høste et poeng til Norge der :-)

Anonym sa...

Egentlig skulle vel Norge hatt poeng for at vi ikke har vært gode i golf? Det er da vel en fordel?!
Og så er det vel en fordel at to av tre norskproduserte biler har vært elektriske, i disse tider? Både Think og Kewet (som du glemte) går på ren, norsk vannkraft, bare gamle Troll gikk på bensin. Og den gangen var det ikke så nøye... ;-)

Anonym sa...

Du glemte at Sverige har et sykt stort nazimiljø da du mobbet Norge for Frp, da. Vi har heldigvis en forsvinnende liten nazibestand i forhold til söta bror.

Pumita sa...

"Ikke alle som stemmer fremskrittspartiet er nazister. Mye av greia er at de har pyntet grumset såpass mye at det er spiselig for mange."

Mm, så är det förstås! Det gäller att ha en bra "försäljningstaktik".

Viljar sa...

TAkker for en bra post!

Anonym sa...

Fantastisk.

Esquil sa...

kulturbloggen: tack for at jag fikk vara med :)

ljarl: jeg må innrømme at jeg ikke visste at death metal og black metal var fundamentalt forskjellige. hvis du greier å formulere forskjellen, er jeg interessert.

tb: ad golf. jeg ser poenget ditt. jeg ser poenget ditt helt klart.

virrvarr: jo, det er mulig, men de er vel begge insignifikante størrelser

pumita: jepp. bilselgere og politikere ble skilt ved fødselen.

viljar: stilig hårsveis! respect.

rodtsentrum: takk :)

Björn Wadström sa...

Norge är inte med i EU. Seger till Norge;)
Jag har en ide´. Om Sverige förklarar Norge krig och vi ger oss efter 1 minut. Då blir det bara ett land och vi kommer väl ur EU då?
Kul läsning.

e sa...

I kort, generalisert og parodiert form:
Death Metal tok form siste halvdel av åttitallet. Riffene er brutale med kompliserte taktskifter. Gitarene er ofte nedstemt. Vokalen er dyp og grumsete. Ingen sminke eller rekvisiter. Ingen synth. Tekstene handler om lemlestelse.

Norsk Black Metal oppstod tidlig på nittitallet. Gitarene er skurrete og mye lysere. Vokalen er raspete og skrikende. Mye cheesy synth. Mye reverb. Liksminke og titomsspiker. Tekstene handler om Satan.

Ha ha, nå har jeg greid å fremstille begge leire på sympatisk vis ser jeg :-)

Monica sa...

Kan bara säga att bland mina spanska bekanta har rätt många varit och sett fjorderna. Däremot har de inte sett något annat än fjorderne (om de inte kört bil, för då ska de bums ända upp till nordkap, kör som dårar, åker runt till finland norröver och ner genom finland och ser bara allt genom bilen, kör mellan 8-20, sover och kör vidare...) Men, alla tycker att Norge är SÅ vackert, och alla som även varit sverige säger att, "jag är lessen men norge är vackrare än sverige", något som jag helt håller med om!

Anonym sa...

http://javielsker.blogspot.com/2008/01/mythbusters-norway-binders-er-en-norsk.html

Bare sånn at vi får det avklart. Eller noe.

:)