26. januar 2008

Vegetarmat i Trondheim III: Jeg slakter fine restauranter

Tidligere i vegetarserien har jeg besøkt to bensinstasjoner. Nå skal vi se på den andre enden av prisskalaen, det vil si to av Trondheims aller ypperste restauranter, C r e d o og Restaurant F e m B o r d.

Konseptet med så fine restauranter er at man skal føle seg spesiell, man skal føle seg hevet over almuen, og i en tid hvor vanlige mennesker på mange måter har tilgang til mer luksus enn Solkongen i Versailles hadde under enevoldstiden, er ikke dette lett å få til. Toalettet på Restaurant F e m B o r d var derfor et nydelig rom utført i blankpolert blått, en severdighet i seg selv, de kunne solgt billetter. Det var blomsteroppsatser og dempet belysning, jeg hadde en hvit rose foran nesa når jeg pisset. Her kan gjestene lukte på hvite roser mens de miger og tenke javel, OK, så må også jeg slå lens, men jeg har en hvit rose foran nesen, jeg er jaggu mye bedre enn andre.

På en slik restaurant er man for fin for å tørke hendene på papir, etter endt seanse med den hvite rosen møter gjestene stabler med hvite vaskekluter som de tørker puselankene med og deretter slenger i skittentøyskurven etter en gangs bruk. Begge restaurantene fulgte denne løsningen.

Og når middelklasserestaurantene også booster vaskepulverbudsjettet må de finne på noe nytt. Snart står menn i smoking klar for å tørke gjestene bak med parfymerte hender, smokingen er kritthvit så du kan se at mannen ikke er brukt før, og når oppdraget er utført får mannen sparken slik at gjestene slipper å bli tørket bak av hender som har tørket andre.

Nok om det. Vi skulle snakke om mat.

Konseptet på Credo og Restaurant F e m B o r d er at man ikke har hovedretter, man følger en gastronomisk løype med mange småretter, restauranten bestemmer i praksis hva du spiser. (Vegetarmat er altså ute av spørsmålet. Etter fire restauranter i vegetarmatserien har jeg ennå ikke spist vegetar. Dette er som forventet.) På C r e d o gikk selskapet mitt for fem-seks retter, på F e m B o r d ble det åtteretters middag.

C r e d o startet måltidet for min del med torskeskinn. Jepp. Jeg spiste huden på en torsk og betalte for det. Antagelig lo de seg kvartfordervet inne på kjøkkenet, men alle ansatte jeg observerte virket alvorlige. Torskeskinnet var crispy og potetgullaktig, kokken fikk vist at han kunne få fiskeslo til å smake skapelig, kokkeonani er nok mye av konseptet på disse stedene. Men jeg så frem til neste rett siden jeg gjerne ville ha noe jeg forbandt med mat.

Den gang ei. Jeg røpte at jeg ikke var så keen på sukker i maten. Dette tok de på alvor, og sa at de da ikke kunne påta seg ansvaret med å fore meg. Jeg var ikke tvunget til å forlate restauranten, jeg kunne bli sittende og se mine venner spise, men noe mer mat kunne jeg ikke få.

So that's it. Jeg dro fra C r e d o sultnere enn da jeg kom. Men fikk du ikke toskeskinn? sier du. Jo, men jeg måtte også vente en ørken av tid på maten. Jeg husker da jeg var liten og pappa lærte meg at jo finere restaurantene var, jo lenger måtte du vente på maten. Næhæi, tenkte jeg, det må da være omvendt.

Det samme tenkte jeg forøvrig også da pappa lærte meg om rente, jeg mente det kunne ikke stemme at rente fungerte slik at de som har mye får mer, og de som har lite får mindre. Det var jo urettferdig. Men pappa hadde rett. Som unger ser vi at det er en syk verden, men vi blir voksne, vi legges i samfunnets lenker, vi aksepterer rente, og vi aksepterer å vente i evigheter på mat som koster både det hvite i øyet, det gule i øret og det grønne i nesen.

Etter opplevelsen på C r e d o var jeg blitt klokere av skade, på Restaurant F e m B o r d understreket jeg at jeg ikke var allergisk mot sukker, bare intolerant, slik at de ikke skulle nekte meg servering. Det gikk bra, servitrisen var hyggelig, grei og tilpasningsvillig.

Siden jeg har ME kan jeg ikke være mer enn ca en time på restaurant. Så borddamen og jeg sluttet oss til mine venner en halv time uti måltidet, i håp om å treffe forretten presis. Da hadde ikke etegildet begynt, kokken satt antagelig fortsatt i lotusstilling og samlet inspirasjon. Etter lengre tids venting åpenbarte seg den minste tallerkenen jeg har sett i praktisk bruk, mye mindre enn askebeger og tefat, det var dukkeservice møter fingerbøl. Oppi lå det bittesmå biter av skate, fisken som drepte Steve Irwin (bildet). Denne symbolske hevnen smakte provoserende godt. Provoserende fordi det var så lite av den. Jeg har som regel mer mat mellom tennene.

Nye flak av tid løsnet og forsvant i evigheten. Da klokken tikket opp mot timen uten at det hadde kommet noe egentlig mat på bordet, og nå snakker vi nærmere en og en halv time for mine venner, måtte borddamen og jeg takke pent for oss. Den til da hyggelige kelnerdamen opplyste at det tok tid å spise på denne restauranten. No shit, Sherlock. Nok en gang måtte jeg gå sultnere enn da jeg kom.

For femti år siden fikk man mat på restaurantene og ikke på bensinstasjonene. Nå får man mat på bensinstasjonene og ikke på restaurantene.

Men avtredet til Restaurant F e m B o r d skal ha poeng. Da har vi foreløpige terningkast i matspalten:

Statoil Nidarvoll 4
Restaurant F e m B o r d 2
Shell Tiller 1
C r e d o 1

25 kommentarer:

Anonym sa...

Ånei- den sukkerhistorien kjenner jeg meg godt igjen i. Dumme meg spør alltid hva som er i maten og det blir ofte stress, men jeg har funnet meg noen steder der jeg er garantert sukkerfri servering og hvor kokken ikke er så fin på det at han kan la være å ta hensyn.

Mitt favorittsted er en amerikansk restaurant i sentrum hvor maten kommer fryktelig fort og de er flinke til å sette sammen sukkerfri meny til meg.

Nå fikk jeg lyst til å matblogge Virrvarrs sukkerfrie hverdag. Det er utrolig at det går til tider...

Ellers minner dobeskrivelsen din meg om mitt dobesøk på Harrods. Da satt det sånn vakt inne på damedoen, alt var gullbelagt og det var luksusparfymer og sminke klart ved vasken. Så man kunne ta på seg det merket man pleide å bruke før man gikk ut.

Anonym sa...

Hi.

Flott å høre om dine betraktninger.
Nå er det ihvertfall to såkalte restauranter jeg aldri kommer til å oppsøke. Jeg går på en spiseplass for å få mat...that's it.

Vegetarmat i trondheim?
Ravnkloa?
Vegetar er vel alt minus kylling og fisk vel?

Anonym sa...

Tommelfingerregel: Del opp restauranter i tre sjikt.
Lavest, mellomst og høyest. Hva du må gjøre oppmerksom på ved bordbestilling for å få mest mulig ut av besøket øker i korrespondanse med sjikthøyden.

Guri sa...

Virrvarr: Ew! Sminke ved vasken? Det er veldig lite hygenisk det!

Ellers, eg er veggis, eller sånn som juksar og et fisk, og det har seriøst aldri vore eit problem (i norge i alle fall), men så et eg jo verken mat frå bensinstasjonar eller superfancy restaurantar. Så då så.
Ellers, er det sukker i middagsmat? But why? Det har eg aldri kome på å spørja om ei gong. Ikkje om eg et ein plass med mat laga frå botnen av, eg er jo klar overa at havfabrikat som oftast har sukker i seg, men...

Ajaj.

Anonym sa...

Finnes det noe sted man kan putte penger på om det kommer til, eller ikke kommer til, å bli servert vegetarmat i det minste en gang i løpet av denne serien?
(in gambling mood)

Anonym sa...

minneapolise: du kan sende pengene til meg også kan vi late som om de går til .. eh .. noe! :)

Avil sa...

Eg et heller ikkje kjøt, og likar eigentleg praksisen med vaskeklutar framfor papir.
Men halvannan time utan mat er ikkje anna enn dårleg organisering.
Desse restuarantane dine gjer seg finare enn dei kan leve opp til.

Esquil sa...

varrvirr: garantert sukkerfri servering? det kan du godt matblogge ja. synd jeg ikke vet om sånt i byen.

heipådeg picxx: tja, vegetar ser ut til å være alt, punktum, i denne matspalten...

mente ikke å ødelegge for de fine restaurantene. de som jobber der er dyktige folk som gjør sitt beste, og rimelig perfekte mennesker kan sikkert få en rimelig perfekt opplevelse der.

ivers: restauranten ble brifet på omstendighetene flere ganger, både fra meg, og dessuten hadde vennene snakket med restauranten før vi kom. men kanskje ble det aldri formidlet eksplisitt nok at vi ikke kunne være der lenge, så kommunikasjonssvikten skal jeg ta på min kappe. dessuten, å få mest mulig ut av besøket handler også for meg om å kunne bli behandlet som en hvilkensomhelst annen, frisk person.

guri: det er sukker i alt nå. særlig i sauser.

minnea: hehe
det fins jo vegetarmat i byen. men det er litt sånn at et helt vanlig restaurantbesøk hvor ingenting går galt fort blir for kjedelig å blogge.

emelie: det er muligens bedre enn å spile bort pengene. jeg så en reklame for lotto i går, den sa; "du kan ikke vinne hvis du ikke spiller." Men hvor er plakatene med "du kan ikke tape hvis du ikke spiller"?

avil: takk, jeg syntes også at det gikk over alle støvleskaft.

Anonym sa...

plakatene med "du kan ikke tape hvis du ikke spiller" er de samme plakatene som skal fortelle spillegale at det finnes hjelp å få ;)

Zava sa...

Så kjipt at du skulle få sånn en nedtur på de nevnte plassene. 5 Bord har jeg aldri sjekka, men Credo er min definitive favoritt i Trondheim (ved siden av Kyoto da, sushi-gal som jeg er). Har aldri opplevd å bli servert fiskeskinn der, men ellers har jeg bare hatt suverene opplevelser. Enormt dyktige folk og generelt har jeg som sagt bare bra å si om plassen. Dessuten kan du stikke opp i baren og få dagens for en 100-lapp. Gullegodt alternativ som du med fordel kan teste siden Esquil, om du da ikke har helt fått noia av stedet.

Tine sa...

Hvorfor har det enda ikke vært YX-besøk? Jeg finner ikke ord. Det kan da ikke være tilfelle at Trondhjem mangler Hydro-stasjoner? Nå er selvfølgelig sannsynligheten relativt liten for at de kan lage en bedre Chef-burger enn meg, men det er da så absolutt verdt et forsøk. Eller en baguett. Hydro er veldig bra på baguetter. Ihvertfall den på Høvik.

Esquil sa...

zava: det er bra, som sagt tror også jeg at stedet er helt utmerket for normalt fungerende folk.

tine: når en tenker over det er det et ganske brukbart karrieresprang du har gjort nå.

Tine sa...

Esquil, ALT er et bruTALt karrieresprang etter å ha jobbet på Hydro.

Esquil sa...

nah. that don't impress me much. jeg har plukket søpla fra motorvei- midtrabatter. det var som å støvkorn for støvkorn få asfaltert lungene innvendig.

Anonym sa...

hei! Du kan få en veldig god vegetarburger, samt noen andre retter, som for eksempel vegetar/grønn pai, på ramp på svartlamon. Persilleriet oppe ved Teateret er visstnok også flink på veggismat.
(Nå var vel ikke poenget med posten nødvendigvis at du vil finne god vegetarmat)
Men ja, hva skal man egentlig med roser på badet når man er ute og spiser.
Etterhvert som levestandarden i Norge og resten av "den siviliserte" verden skyter stadig høyere mot himmelen, blir man nødt til å begynne med sånne merkelige luksusting, slik at folk med penger skal få lov til å føle seg bedre enn andre.

Anonym sa...

Hva med å teste sushirestauranter, dersom fisk kategoriserer under vegetar? Er vel lite tilsatt sukker i den maten. Trenger ikke vente all verdens tid, dessuten har de og take-away.

Esquil sa...

takk for tipset viljar, ramp kan jeg godt se innom. virrvarr og jeg prøvde persilleriet på dagtid forrige mandag, det var stengt.

sant, beach, det må bli sushi etterhvert. liker sushi.

Anonym sa...

Har noe så eksotisk som Indiske restauranter nådd trønderbyen? I så fall pleier det å være bankers steder å finne bra vegetarmat ellers i verden... Men det er nok fare for sukker i sausene der også når jeg tenker meg om...

Anonym sa...

Nå ble jeg litt sur på deg. Makan. Credo er faktisk er særdeles god resturant, og om du ikke kan spise hva som helst, kan man faktisk ikke forvente å få mat på slike steder som serverer 5-10 retter. man kan hoppe over noen av rettene, men de kan jo ikke lage mat til hver enkelt fra grunnen av. er det ikke bedre at de innrømmer t de ikke kan servere deg, i stedet for å raske sammen noe drit og kalle det en rett( som jeg har opplevd)og om man først skal dra på fine resturanter kan man ikke være så fjollete at man blir sur over fiskeskinn. herregud, huden på grisen er jo en kunst den og... så. der var mine sure tanker. ;)

Esquil sa...

beamer: joa, jeg burde kanskje ta en tur på en av dem igjen.

mia: jojo, alt det der er kult, og jeg er da ikke sur, hverken over fiskeskinn eller noe annet :) men er det ikke en ærlig sak at jeg setter terningkast 1 på min opplevelse når jeg ikke får mat? hva annet skal jeg skrive? "jeg hadde en fantastisk opplevelse med å sitte og se på menneskene som spiste?"

de er åpenbart en dyktig gjeng, men når credo ikke kan servere alle, kan de ikke forvente toppkarakter fra alle. simple as that.

Anonym sa...

ringte du først og spurte? Har man spesielle forhåndsregler man må/vil ta i matveien er vel det et triks. ellers blir man sittende å stirre på andre som mesker seg. dessuten var du nedlatende ovenfor kokkene på så mange nivåer at dette framsto som surmaga, i mye større grad enn det hadde trengt. poenget ditt er godt nok uten den dimensjonen

Esquil sa...

mia:
nei, jeg la heller ikke detaljerte planer for reiseruten til restauranten, bestilte ikke parkeringsplass og informerte ikke pressen. og du, sjekket du bloggens redaksjonelle linje før du kommenterte? spissformulering er denne bloggens sjargong, det står det en disclaimer om under
profilen min.

bottom line: dette restaurantkonseptet og min sykdom er dårlig match. det må jeg ha lov å informere andre med min sykdom om. credo kan selvfølgelig ha et skilt på døren om "ingen adgang for folk med følgende sykdommer", men det aner meg at det vil være bedre for imagen deres å heller ta et sjeldent terningkast en iblant.

jeg ser restauranten ble kåret til årets beste i utawards, og at fem bort fikk en pen tredjeplass. hyggelig for dem, jeg unner også dyktige folk ros, og den positive omtalen er helt sikkert mer lest enn denne.

Anonym sa...

æsj, jeg er nok like spissformulerende som deg, så vi kommer nok ingen vei med dette. poeget mitt er vel egentlig bare at slik som jeg kjenner credo og folka der ville de kunnet tilby deg noe om du hadde varsla i forkant. så kunne du fått utsøkt mat du og :)

Anonym sa...

Very interesting indeed. Kanskje jeg skulle tatt en lignende test i Oslo, ettersom jeg både har ME og helst skal ligge unna en del matvarer jeg og.

Oppfattet deg ikke som surmaga i det hele tatt, tvert imot synes jeg du har mye bra å komme med her til tross for at du ikke fikk servering.

Jone sa...

Heisann,

Søkte etter en blogger som skriver om restauranter i trondheim og fant da dette innlegget ditt hvor du slakter de "fine" restaurantene. Jeg har nettopp vært med på å starte en restaurant-guide hvor blant annet Trondheim er med, og lurte på om du kanskje kunne legge opp en link til denne guiden fra din blogg?

Restauranter i Trondheim

Du kan jo også ta en kikk på siden og skrive et innlegg om den hvis du liker den. Restaurantguiden er bedre enn alle konkurrerende sider i forhold til hva man kan søke på! Du kan f.eks se restauranter som har åpent akkurat nå!

Håper du liker siden da..

Med vennlig hilsen
Jone Eide
Oregano.no - Restaurantguide