1. januar 2008

Intervjuet av NRK

I september snakket jeg om ME i et par aviser. NRK snappet opp intervjuene, og ville lage TV-program om meg. De hadde slitt med å finne noen med ME som ville på TV. Men jeg har en bok som fortjener å bli lest, og da sier man ikke nei, selv om jeg var ganske skeptisk i starten.

I oktober filmet journalist Tore et tre kvarters testintervju med meg her nede i kjelleren. Det ble vist for bossene på Marienlyst, som skulle avgjøre om dette var TV-materiale. Etter noen uker kom beskjeden om at det ble show. Innspillingene ble gjort i perioden i desember mens Truls rulet denne bloggen.

Nå kom Tore med proff kameramann og lyskastere ned i min mørke kjeller, og jeg måtte gjenta mye av det jeg sa i det første intervjuet. Deretter skulle kameraet være flue på veggen i mitt daglige liv og virke, noe som innebar en del filming av meg liggende i senga. Dette var jeg skeptisk til, forfattere pleier ellers å ha integritet nok til å ikke slippe TV opp i senga si. Men dette er en spesiell historie som må fortelles.

Seriøst rotete er det her også, jeg er for mye vrak til husarbeid, og mens mamma og venner fikk ryddemani av NRK-besøk, beholdt jeg rotet mitt. Jeg er mer for den autentiske linjen *host* OK da, jeg er for lat til å rydde.

Filming av mitt daglige virke innebar også filming av bloggen. Journalist Tore likte faktisk denne mediekritiske posten, så den leste jeg litt fra. Jeg leste fra Darfur-posten fordi den er visuell. Av linkene var det Fr. Skavlan som stjal NRK's interesse, fordi de tolket Fr. som Fredrik.

NRK filmet at jeg dro på biblioteket, at jeg dro på bokhandel og sjekket Blodføresalget, og at jeg så Champions League (RBK-Chelsea) sammen med venner. De intervjuet familie, venner og leger om årene jeg lå nede. Dessuten fikk jeg kamera selv for å filme et overnattingsforsøk hos en kompis. Jeg trener på å overnatte hjemmefra, som jeg må greie hvis jeg skal komme meg ut i verden. Forsøket floppet for åpent kamera.

Jeg filmet også chatting og min første tur på nattklubb på sju år. På nattklubben (Frakken) traff jeg en idrettskjendis som hadde en verdenscup-konkurranse neste dag, men jeg valgte å ikke sette NRK-kameraet på ham. Litt fordi jeg liker fyren, litt fordi jeg ikke syns Zava scoret nok fame og glory da hun sladret på John Carew. Og mest fordi jeg hadde nok med å holde meg på bena og takle sanseinntrykkene der inne. Jeg tålte jo ingen lyder en del år, så diskotek er en stor overgang.

Jeg var skeptisk til NRK i starten, men jeg må innrømme at jeg likte å subbe rundt på kjøpesenter og bibliotek med TV-kamera på meg. Og når man setter seg ved siden av babes på en benk og leter etter en åpningslinje, er nok ikke nå kommer du på TV den dårligste sjekkereplikken jeg har kjørt ut.

Kameraet jeg fikk til å lage videodagbok med skulle være idiotsikkert. Men den ene gangen i livet jeg var fotograf for Teknisk Ukeblad, måtte ukebladet sende en proff fotograf etterpå for å gjøre jobben om igjen. Og denne fine tradisjonen holdt jeg. Mye av bildene jeg trodde jeg filmet, bl.a. fra diskoteket, var ikke film men stillshots.

Likevel ble det sikkert tre timer tape til et tretti minutters show, som er stipulert til å bli sendt på NRK1 31.mars 19.55.

Som themesong for programmet foreslo jeg The Cure, Bloodflowers:

27 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det gleder jeg meg til!

Anonym sa...

Dette kan jo bli fryktelig spennende. Jeg håper du minner oss på tv-programmet når datoen nærmer seg :)

Anonym sa...

*pensle inn i notatboken*

Jeg blir stadig imponert over hvor modig du er. Tøff! Jeg gleder meg til å høre dialekten din igjen.

Ziv sa...

hoy, jeg er helt ny i bloggverden og på bloggrevyen oppdaget jeg deg nå nettopp. Fører blogging virkelig til kjendisstatus? Jøsses. Kult!

Anonym sa...

Uff, jeg får se å få virk i TV-apparatet til da, jeg da.

Det er ikke så lett med kamera, nei. Jeg har også en mislykket karriere som avisfotograf bak meg, hvor vi ofte endte opp med å Google Image-søke oss i hjel for å lete etter alternative bilder, siden vi hadde slettet alt på kameraet. Heldigvis er Fredrikstad en liten by, og Demokraten en liten avis, så det var helt greit å klistre inn bilder av Mr. Jackson istedenfor Natur og Ungdom-demonstrasjonen. Redaktøren visste ikke hvordan det hadde sett ut, og alle NU-folka kjente Mr. Jackson :D

Jeg synes du er barsk, jeg. Jeg håper NRK klipper til et fint innslag.

Anonym sa...

Unge mann; ved siden av å være morsom ("Og når man setter seg ved siden av babes på en benk og leter etter en åpningslinje, er nok ikke nå kommer du på TV den dårligste sjekkereplikken jeg har kjørt ut."), så er du modig. Sånne ting som dette får meg til å le, og å beundre.

(Ok, dette ble klissete, men hatten av når den skal av.)

Kristin Storrusten sa...

Jeg gleder meg! Du er utrolig tøff!

(Apropos teve, så kommer jeg også på skjermen på nyåret. Ivers har jo vært med på Frokostquiz tretten eller fjorten ganger nå, så jeg tenkte jeg ikke kunne være dårligere.)

Anonym sa...

Jeg skal sette av datoen til dette. Blir spennende å se hvordan de klipper det til da.
Synes du er tøff jeg!

Zava sa...

Tøft! Gleder meg :)

(og plutselig skjønte jeg hvorfor den Carew-posten var så innmari godt besøkt i dag... ;)

Anonym sa...

Lykke til. Dette blir spennende :-)

Esquil sa...

tusen takk for lykkønskninger og greier :)

og godt nytt år til alle :)

kristin: når? jeg har lyst til å se. jeg vet ivers aldri sier fra, men det er han som tar feil.

ziv: bortsett fra at jeg ikke er kjendis og at jeg ikke kommer på tv pga bloggen, så, ja. vampus var vel bloggkjendis en periode.

Anonym sa...

Jeg gleder meg til å se :)
Satser på at de legger det ut på nett..

Jeg er imponert over folk som klarer å oppføre seg naturlig på kamera, selv klarer jeg ikke fokusere på noe annet om noen filmer meg.

Anonym sa...

Jeg er fornærmet, Kristin har ikke sagt noe til meg om Frokostquiz! Selv sier jeg ikke fra lengre fordi de alltid tar feil når de gir meg dato, det er tross alt bare den aller siste gangen jeg holdt helt kjeft. Gangen før ga de meg to gale datoer før de traff, jeg ville spare folk for det. :)

Har notert programtiden din på mobilen nå, håper et tre kvarters varsel holder til å finne en tv. Dette blir spennende.

Anonym sa...

Godt nyttår!
Gleder meg til å se programmet:)
(Med eller uten meg, høhø...)

Anonym sa...

MARS? fatter ikke hvordan jeg skal klare å vente så lenge....

Du er klar over at jeg sikkert komme til å henge på Flatåsen og stalke deg etter at du har vært på TV? :) Bare sånn hyggelig stalking da, jeg får jo gjort alt det mitt hjerte begjærer av slemme ting på jobb!

Godt nytt år, forresten :)

Swazi sa...

Jeg har også vært på TV faktisk, i et Tore Strømøy-program av alle ting. Jeg holdt på å velte hele programmet ved å oppføre meg som en dust i forkant, så du gjør det neppe verre. Ser fram til dette. "Bloodflowers" blir kanskje litt _vel_ dystert?

Cubic Bubbles sa...

Datoen er notert! Tøffing du! *tommel opp*

Anonym sa...

*datoen er notert*

Syns forresten det var konge at du droppa ryddinga! Et fint lite spark til de "forståsegpåerne" som påstår at folk med ME er en gjeng flinkiser med hang til perfeksjonisme på alle plan...

Må ellers innrømme som sportsidiot og totalt underernært på sladder, at det meste av dette velformulerte innlegget ditt kom i skyggen av bisetningen om idrettsutøveren på disko... Respekterer at du holder stakkaren anonym, slike ting har en tendens til å få usaklig store dimmensjoner i media (ref Skofteruds to vinglass før jul).

...men jeg har slikt å gjøre og tenker gjerne på det likevel... Verdenscup + Trondheim + desember = to idrettsgrener med mye til felles. Den ene inneholder såpass mye O2-snapping at den elimineres. Så da gjenstår vi med en gjeng underernærte småkarer. La oss håpe at det ikke var den "vanlige" stakkaren som var utpå igjen. Det regner jeg egentlig med at tabloidene hadde klart å snappe opp. Om det hadde vært rørleggeren som var en fuktig tur på byen dagen før prestasjonen som endte på sykehus etc, så hadde jo det vært en god historie... Men nei... Tror jeg setter pengene mine på en kar som var litt mer på hjemmebane enn de andre...

Esquil sa...

takk for hyggelige ord og nyttårsønsker :)

minnea: jeg gikk inn for å trene meg opp til å oppføre meg naturlig, så jeg brukte videokameraet mye, sa mye dumt, så ikke alltid ut i måneskinn, og stolte på at de mente det de sa om at jeg får se programmet på forhånd og evt sensurere.

swazi: du har ikke en link? nrk-programmer er jo ofte på nett...

beamer: hehe, du er en opplyst person.

tror ikke jeg skal bidra i eliminasjonsprosessen, bare registrerer som du at det er flere mulige idrettsgrener. jeg gjenkjente flere fra miljøet på nattklubben, men bare en jeg vil kalle kjendis. og jeg har ingen forutsetning for å påstå at det ble nytt rusmidler.

Anonym sa...

Æsj, kjedelig svar :-/ Nå dalte du på sladderskalaen... Det var vel muligens også formålet.

Jeg får trøste meg med at alle du møtte på sikkert er "kjendiser" for en sportsidiot som meg, sålenge de var i byen i anledning verdenscup.

Jeg har ila mine år i Tigerstaden ofte møtt på slike folk (mest utenlandske) på byen dagen før "nasjonalsøndagen" i mars. Så tror det er ganske vanlig og helt sikkert ganske så sunt med en luftetur for utøvere som er avhengig av psyke og mental utkobling for å holde formen...

Kanskje finnen i mellomeuropa burde sende våre håpefulle ut på en tur i kveld? Noe må i alle fall gjøres...

(nei, jeg har ikke oversett at du hinta om flere grener, men de er så "søte og uskyldige" hele den andre gjengen, at jeg dropper juicy tanker om de)

Anonym sa...

Syns forresten Bloodflowers passer veldig bra!

...men om NRK krever en motvekt, så kan jeg fortelle at noen strofer av suppelåten Feel med Robbie Williams har funnet vegen til min bevissthet når sykdommen står på på det heftigste et par ganger. Syns de første to versene har passa bra til situasjonen:

"Come on hold my hand,
I wanna contact the living.
Not sure I understand,
This role I’ve been given.

I sit and talk to god
And he just laughs at my plans,
My head speaks a language, I don’t understand."

Esquil sa...

Jeg syns man burde delt hopplandslaget i to, et lag med hardt alkoforbud, og et skikkelig partylandslag med drekka mer som filosofi. Så kunne man sett hvem som ble best.

Swazi sa...

Partylandslaget har selvsagt sine egne mesterskap, aller høyest rager så klart _Øl_ympiske leker. Hahaha! *Trommelom, ka-tisjjj!*

Tror ikke jeg vil sende deg link, men du kan se gjennom alle programmene med Tore Strømøy som finnes og gjette hvem som er meg.

Delirium~ sa...

Og så har du selvsagt upåklagelig musikksmak mannen!

Håper du blir fremstilt som du ønsker deg.

Anonym sa...

Ja, da gjorde du som æ foreslo i en kommentar for en stund siden: Kom dæ på fjernsyn.
Blir sikkert et bra program.

Anonym sa...

Blir kari pekka kyrø med?

Esquil sa...

oi, trodde jeg hadde svart dere hyggelige menneskene ...

swazi: torestrømøy- maraton kan bli litt for tøft selv for en trønder.

delirium, takk det samme!

dnort, jeg hører på deg, vettu :)

anonym, det vet jeg ikke, men de ba om å få filen, og den har jeg sendt. så kanskje :)