27. oktober 2007

Det selges mye mer luft nå enn før


Jeg har skaffet meg en minnebrikke, det vil si en liten plastflis som man trykker inn i et kamera. Minnebrikken hadde etui, må vite, komponenter er fine på det nå til dags. Etuiet var en rund forseggjort plastholder, tre ganger bredere og i volum minst ti ganger større enn brikken. Dette var igjen pakket inn i gjennomsiktig hardplast som hadde tjuedobbelt areal av minnebrikken, slik at produktet kunne ta opp masse plass og bli sett i butikken.

På samme måte pakker man dataspill inn i esker som stort sett inneholder luft. Sist jeg kjøpte meg iskrem fikk jeg en plastballong med luft og en is inni. Det selges mye mer luft nå enn før. Og luften skal fraktes, gjerne helt fra Kina.

Når alle produkter skal ta større plass enn de trenger, må trailerne og supertankerne som kjører dem ut kjøre flere turer, og brenne av mer olje og co2 så det blir varmt for deg og meg. Og for muslimene, som Bush må holde under kontroll fordi Vesten blir mer og mer oljeavhengig av Midtøsten.


Et andre problem er materialbruken, emballasje lages gjerne av plast, altså olje, og papir, altså trær. Mer oljeforbruk og mer treforbruk trekker i samme retning, varmere klode.

Et tredje moment er at søppelmengden øker.

Forvokst emballasje er ikke det største problemet i verden i dag, men det er et problem det er lett å gjøre noe med. Bedriftene lager de store innpakningene for å hevde seg i konkurranse med de andre bedriftene. Hvis alle slutter, konkurrerer man på like vilkår. Forvokst emballasje forskyver kanskje salget fra en leverandør til en annen, men det gjør ikke verden bedre.

Det burde være forbudt å lage emballasje som er større enn produktet.

Bilde: Skøyteløperne har allerede denne regelen og klarer seg helt greit.

14 kommentarer:

kvitveis sa...

Ein lærar eg hadde ein gong gjorde det til ein prinsippsak å legga att all unødvendig emballasje i butikken. Ettersom det var ein nærbutikk han oftast handla i, vart prinsippet hans godt kjend, med cornflakespapp stadig liggande på golvet i butikken. Sjøv om verda ikkje vart endra der og då, følte eg han gjorde ein viktig ting. Kanskje me skulle gjort det samme?

Verene sa...

Bra post! Jeg er helt enig, er møkklei av å ha hele stua full av emballasje etter å ha kjøpt den minste ting.

Verene sa...

...og forresten - IKEA har skjønt greia - der er det ikke mye overflødig emballasje! Dermed frakter de billigere og vi som forbrukere får gevinsten både miljømessig og prismessig. Jeg liker IKEA, jeg!

Rigmor sa...

Enig.

Her har folk (ikke folk flest, men noen av dem i alle fall) begynt å ta av emballasjen før de går fra butikken. "I don't want to purchase all this plastic so I'll leave it here with you, ok?". Det er litt av et hav de kan etterlate seg noen ganger.

Om det kommer til å gjøre noen forskjell, bortsett fra å irritere butikkansatte, gjenstår enda å se.

Nissemann sa...

Godt poeng, og cred til IKEA og skøyteløperne som har skjønt det allerede. Og hva med sånne hardplast-pakker som er utenpå alle mulige elektronikk-duppeditter? De som er umulige å åpne uten skjærebrenner, og totalt umulig å returnere til butikken "i salgbar stand"...

Avil sa...

Eg har drive på sånn som læraren til kvitveis. Det hender eg gjer det framleis. Då likar eg meg sjølv betre enn Menydamene likar meg.

Virrvarr sa...

Hva er galt med løsvekt og papirpose, lizzom?

Sigurd sa...

Det ser ut til at du støtter opp om the Scratchware Manifesto:
http://www.the-underdogs.info/scratch.php

Dorthe sa...

Jeg er fullstendig enig. Det er alt for mye emballasje på stort sett all ting. Hvis det kommer et "nei til overflødig emballasje" parti før neste stortingsvalg, skal jeg stemme på de.

Esquil sa...

ser faktisk ut som om vi er enige hele gjengen. selv om dette er et innlegg om å endre norsk lov. det burde jo være kontroversielt.

Örn sa...

Personlig er jeg veldig glad for at skrev hvorfor du valgte á bruke sköyte bilder. Skjönte ikke den sánn helt pá egen hánd men treffende nár man ser sammenhengen:)

Dessuten er jeg enig, men det er vell ikke noe morsomt... sry.

Esquil sa...

takk :)

jeg mener nok at annie friesinger klarer seg bedre enn "helt greit" i tettsittende emballasje. så tok jeg med johann olav pga likestillingen.

Frank sa...

Jeg fant for en stund tilbake 16 barberblader som vel vanskelig kunne ha blitt pakket inn i en større plastgreie.

http://rambol.no/archives/103

Litt irritert kjente jeg at jeg ble når jeg så den.

Esquil sa...

oi! det bildet du hadde der med skoa og barberbladpakken sa egentlig mer enn tusen ord...

syk verden. bra post.