30. oktober 2007

"Ny" Musikk XXI

Det er jo et tankekors om det er riktig av meg å legge ut musikkvideoer i bloggen min. Jeg er nøye på å ikke stjele mp3'er fra nettet, jeg laster ikke ned noe på harddisk eller iPod som jeg ikke har lov til. Jeg dømmer ikke de som gjør det, jeg ville gjort det selv om jeg var ung og fattig, men nå kan jeg ikke godt ha ambisjon om å leve av egne åndsverk samtidig som jeg stjeler andres.

Dette er imidlertid linking til noe andre har lagt ut, og dessuten ikke noe jeg tjener penger på. Sånn sett har jeg ryggen fri. Og hvis jeg var artist ville jeg ønsket at flest mulig så videoen.

... og Pinks Dear Mr. President hører så veldig hjemme i denne bloggen:


Men jeg vet jo at de som har laget musikkvideoene ikke nødvendigvis har gitt sin tillatelse til at de ligger på nett.

What do you feel when you look in the mirror? Are you proud? spurte videoen meg nettopp. Vet ikke, jeg prøver å gjøre det rette, men kanskje er dette feil av meg. Det er ikke behagelig at dagens musikkdistribusjon får oss til å føle oss småkriminelle.

Jeg mener at musikksystemet bør legges om slik at det for eksempel er lov å laste ned mp3'er fra nettet, at vi betaler for dem via skatten, og at artistene får pengene sine fra staten ved å anvende TONO-prinsippet også for nett-nedlastning. TONO betaler penger til artistene fra en stor fellespott ut fra hvor mye de er spilt på radio, TV, etc.

Mexicanskspanskfranske Belinda med Pudo Ser Tan Facil, som Jorun Stiansen senere covret på engelsk.


Så kan du si, hva med de som ikke liker musikk? Hvorfor skal de betale musikkskatt? Tja. De betaler jo allerede på operahuset i Oslo. Vi som ikke har barn betaler for barnehagene. Vi som ikke har bil betaler for veiene. Det er sånn et samfunn fungerer. En fellesskapsløsning må være en bedre løsning enn dagens anarki.

3 kommentarer:

Tonita sa...

Lenkene kommer ikke fram - ikke når jeg bruker Opera i alle fall.

Anonym sa...

Vel, vi betaler jo TV-lisens. Jeg tenker at skatten kanskje burde legges inn i bredbåndsavgiften eller noe? Jeg mener- jeg har 20 opp og 20 ned og laster ned som en gal. Min kjære bestemor betaler fremdeles tellerskritt for nettet sitt og laster følgelig ned nix og nada. Da er det rettferdig at jeg betaler litt mer.

Hovedproblemet med en sånn løsning, er at Norge har annerledes lovgivingin på området enn resten av verden, og det er mye press i WTO på felles antipiratlovgivning. Da hjelper det ikke at vi har en lur, statlig løsning. Hvertfall ikke når det kommer til internasjonale artister.

Ellers- jeg har ingen kvaler med å laste ned. Alle musikere jeg kjenner sitter med gjeld til plateselskapene sine, og jeg har få skrupler med å stjele litt fra Tono. Jeg går jo på konsert og kjøper t-skjorte når jeg liker noe (c;

Esquil sa...

29ta: youtube-lenkene var noe gretne tidligere i dag, men de leker nå. i mozilla brannrev, that is.

virrvarr: på den annen side må både du og bæssmor punge ut til bygging og drift av aldershjemmene. og kirkene. kanskje bestemor gjør kirken iblant.

men sant, er det bizznizz er det internasjonalt, og vi i norge kan ikke løse problemet vårt. akkurat som med emballasjesaken jeg tok opp for noen poster siden. det er vel sånt som får folk til å kaste stein på G8-møter.