16. oktober 2007

Om bistandsarbeid på Blå

For noen år siden ble jeg kjent med en ukrainer som heter Konstantin. Han hadde jobbet 8 år på den amerikanske ambassaden i Kiev, og hadde startet på en ny karriere som leder av en veldedighetsorganisasjon som kaller seg Child Rescue. Deres misjon er å hjelpe gatebarn i Ukraina, slik at de kan få sjansen til å leve et bedre liv.

Feilen de fleste bistandsorganisasjoner gjør, er at de gir støtte til arbeid med barn, men overser behovet for skolering og forberedelser til ungene fyller 16 og ikke er barn lenger. Resultatet er ofte – nesten alltid – at barna som har fått hjelp som små mister støtteapparatet når de fyller 16, og blir sendt uforberedt og uten sosialt nettverk ut i den harde virkeligheten, som de ikke takler. Dermed går de tilbake til å være uteliggere og narkomane. Denne feilen finnes det også norske bistandsorganisasjoner som har gjort – noe blant andre Konstantin har gjort dem oppmerksom på slik at de nå kan gjøre ting på en bedre måte.

Child Rescue-initiativet har bygget opp rehabiliteringssentre, barnemottak, fritidssentre og lignende i syv kategorier, for å gi barna en solid grunnmur til å bygge et nytt liv. Et nettverk av fosterfamilier hjelper til med å oppdra barna og gi dem en sosial trygghet.

Det er nå 2-3 år siden jeg hjalp Konstantin med å oversette informasjonsskrivet hans til norsk, og lette frem kontaktpersoner i norske hjelpeorganisasjoner. Etter dette har den ene kontakten ført til den andre, og jeg selv har ikke vært involvert. Men han har i alle fall fått startet samarbeid med noen norske hjelpeorganisasjoner som har vært i Kiev og hjulpet til med oppbygningen av sentrene. Han er også i ferd med å nå frem til bedrifter som er villige til å gi støtte.

Denne uken er Konstantin i Oslo, og han skal holde et innlegg på Blå på fredag. Det er et arrangement med den ukrainske ambassaden og trolig noen forretningsforbindelser. Jeg vet ikke om arrangementet er åpent eller lukket, men da jeg sa at jeg gjerne tok en tur, var jeg bare velkommen. Så hvis det er noen som interesserer seg for hjelpearbeid av denne typen og har lyst til å ta en tur, er det trolig bare å møte opp. Arrangementet varer fra 16 til 19.

Her er en rapport Kontantin tidligere har vært med på å skrive om gatebarn i Ukraina:

Rapport

Ingen kommentarer: