25. mai 2008

Å synge sist hadde ingen effekt

Resultatene fra tirsdagens semifinale i Grand Prix er nå offentlige, og Norge ble nummer 4. Vi fikk en 12-poenger, fra Finland, som også ga oss 12 i finalen. Vi fikk også en 10'er, fra Andorra.

De tre landene foran oss i semifinalen var Hellas, Armenia og Russland. Som kjent ble vi nummer 5 i finalen. Da var vi bak disse tre landene pluss Ukraina, som vant den andre semifinalen.

Landene som slo oss i semifinalen slo oss også i finalen. Landene vi slo i semifinalen, slo vi i finalen. Vi holdt med andre ord plassen, og det at vi sang sist i finalen hadde ikke noen innvirkning.

Semifinaleresultatene sier med andre ord mye om hvordan det går i finalen. Ikke rart de holdes hemmelig til etter showet, men nøyaktig hvor hemmelig de holdes lurer jeg på. Bookmakerne traff mystisk bra i år, bookmakerlistene var påfallende like resultatlisten. I gamle dager var grand-prix-oddsene i hytt og pine.

Russland sang seg riktignok opp i finalen, de vant tross tredjeplass i semifinalen. Svenskene var aldri i favorittsjiktet, de ble nummer ti i semifinalen og tok den siste finaleplassen fra den dårligste semifinalen. Sånn sett gjorde Sverige en bra finaleinnsats da de ble nummer 18.

Alle unngikk 0 poeng. Årets dårligste låt var San Marinos debutbidrag, som fikk fem.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige ble nummer 12 i sin semifinale. De gikk videre på grunn av stemmene til juryene.

Esquil sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Esquil sa...

Beklager, men jeg tror du må presisere bedre eller linke før jeg griper essensen i budskapet.

I følge grand prix' offisielle hjemmeside var sverige nummer ti.

Anonym sa...

Fra den offisielle hjemmesiden: "The top-9 of this Semi-Final qualified through televoting. In line with the Rules of the 2008 Eurovision Song Contest, the 10th qualifier was the highest ranked contestant in the back-up jury vote who did not qualify for the Final. Therefore, Sweden qualified for the Final and, as such, is ranked 10th."

Esquil sa...

jaggu har du rett. så sverige tuppet ut makedonia.

de kunne egentlig godt hatt juryer igjen, istedet for folkeavstemning. det var bedre musikk som vant da. no offence til de som stemmer, men man ser jo på avstemningene i tabloid at det ikke akkurat er landsgjennomsnittet som finner det fornuftig å bruke penger på telefonstemming.

Anonym sa...

Det er ikke nødvendigvis helt korrekt at effekten ikke var tilstede. I semifinalen var det vel slik at kun de 19 deltagende landene kunne stemme, mens i finalen hadde alle 43 landene stemmerett.

Dermed kan det ha vært slik at de 19 stemmene i semifinalen ikke var representativ for alle 43 landenes totale stemmegivning. Dette kunne så blitt kompensert for med plasseringen i rekkefølgen i fremførelsen slik at resultatet ble det samme.

Vagt, men mulig.

=Anja sa...

Hehe
Det blir vel som å dø sist
Det har vel å en heller skral effekt:o)

Esquil sa...

sant bza, den effekten kan ha gitt russland seieren. russland hadde 7 tolvpoengere fra ex-sovjetstater i finalen, seks av de var ikke i semifinalen. tar man bort nabostemming ser armenia og hellas ut som de beste landene i årets GP.

for norges del hadde vi imidlertid fire naboer i finalen og bare 1 i semien, så den effekten skulle virket motsatt vei for oss.

Anonym sa...

For min del kunne Norge like gjerne byttet plass med Sverige. Jeg har ikke hørt noen av innslagene fra årets Grand Prix/Eurovision, og jeg har overhode ingen ambisjoner om å gjøre det heller.
Hele konkurransen kan ryke og reise, gjerne samme vei som folkene bak reality-shows - rett ned.
Grand Prix - interessant?
Morn'a!

Esquil sa...

anja: artig kommentar :)

christopher: hver sin smak. besøkstallene mine indikerer at ikke alle er enige med deg.

Anonym sa...

Jeg er så glad for at du forsker på sånt. Selv hadde jeg et prosjekt i år der jeg skrev ned topp 5 med ujevne mellomrom (etter 4 land, 20 land, 38 land og til slutt) i løpet av stemmegivningen. Det var ikke så veldig mye som endret seg, bortsett fra at Hellas datt ned på tredjeplass helt mot slutten, heldigvis.

Anonym sa...

Besøkstallene er vel en effekt av din lenke til Dagbladet med Twingly aktivert. Da får man en luft-boost av besøkende fra DB...

Anonym sa...

og de stigende besøkstallene mine forteller at folk liker det jeg skriver. og jeg liker det du skriver, that's why I ceep coming back. hehe. men jeg står fortsatt ved det faktum at Grand Prix i mine øyne er bortkastet tid og energi.

Anonym sa...

Portugal sang sist i sin semifinale og kom der på andreplass. I finalen sang de midt i, innimellom tyrkisk rock og latviske sjørøvere - og havnet nede på 13 plass, med mange land de hadde slått i semien foran seg.

Esquil sa...

det er sant. overskriften hentyder på at det for norges del ikke kan påvises å ha hatt innvirkning i år. at det i gjennomsnitt er en fordel å synge sist benekter jeg ikke. jeg husker f.eks. effekten var veldig tydelig i 1983, da grand-prix-klassikere som främling og djuly var med, men ble helt uventet slått av det lett anonyme luxembourgske bidraget som sang til slutt.

Kanskje har semifinalene forskjøvet synge-sist-effekten, slik at den nå tas ut i semien, mens tilhørerne i strørre grad har valgt seg en favoritt før finalen?

Esquil sa...

sonja: stemmer, jeg så også at resultatlisten var en ganske statisk affære. det er vel gallup-effekten som gjør at 10% av landene gir et resultat som ligner resultatet av alle.

derimot syns jeg hellas godt kunne fått vinne av de landene som var foran norge.

bza: jo, men ikke enig i at man automatisk får effekt. jeg har hittil twinglet pingy (sic) uten særlig større effekt enn den man får fra kudos. så ballongtallene mine i helga (par tusen ekstra treff) tolker jeg som at mange leser om grand prix.

christopher: takk, og godt å høre at bloggen din er på opptur. ta vare på denne tiden, chris :)