8. desember 2008

Sosialismens død

Sosialistisk Venstreparti er nærmest halvert siden de vant stortingsvalget i 2005. De røde velgerne er skuffet. Jeg har satt sammen en video som viser utviklingen fra 2005 til nå, og reaksjonene til noen berømte sosialister.

10 kommentarer:

Anonym sa...

SV skuffer.
Da er det på tide å ta et steg til mot venstre. Inn i Rødt.

Anonym sa...

Haha, bra video :P Sev synes jeg ikke det gjorde så mye at Kristin oppfordret til å handle mer i forbindelse med finanskrisa. Det norske forbruket er definitivt et miljøproblem, og det er alvorlig, men det er ingen tvil om at det økonomisk sett er fornuftig. At det er høyt forbuk eller forbruks-mentalitet som har forårsaket finanskrisen er jeg uenig med, selv om det forårsaker litt og hvert annet :P

Selv mener jeg som alltid at løsningen er å gi oljefondet til bistand. Det vil redusere norges miljøskadelig høye forbruk, omfordele verdens goder, hjelpe fattige til å øke levestandaren og bidra til mer aktivitet i økonomien der det er viktigst (også nå som det er finanskrise): de fattige landene.

Anonym sa...

Eller så kan Norge gå som fregangs land å kutte ut oljeproduksjon. Oljefond til bistand burde være minimum men da ikke bistand som utvikling av oljeindustri i andre land som er et av bistands områdene Norge satser på.

Filmen er genial, men hadde likt å sett filmen etter FRP om de kommer til makta.

Folk må kanskje begynne å sette krav, vi bor jo tross alt i et demokrati, men vi normenn har det jo så godt så vi gidder ikke si noe, annet enn klage på matprisene til nabon, hva hjelper det a?

Anonym sa...

Trude: Demokratiet er vel nettopp problemet noen ganger;-) De rødgrønne er så redd for folkets stemmer at de ikke tør å ta upopulære avgjørelser.

Esquil: Jeg har heller ikke greid å forstå at det å bruke mer skal gjøre økonomien bedre. På sikt. Men sliter med å sette ord på det merker jeg. Du er alltid så flink til å formulere det jeg allerede tror jeg mener, så kan ikke disse mekanismene for meg? Please?

Anonym sa...

Putt inn "du forklare" der du tror i forrige kommentar der du tror.

Anonym sa...

Einar: Joda da, men når folket ikke sier noe så blir jo alle partier like?

I mine øyne er penger enerig som også må være i balanse altså både ut og inn, men Siv Jensen står nesten hysterisk å sier nå må dere bruke pengene deres så skaper jo det mer frykt. Er det liksom folket som skal vise at energien kommer til å flyte, det bør jo heller starte på toppen å gå nedover for å oppnå en full balanse.

Esquil sa...

takk einar, jeg må jo prøve når du spør så pent.

utviklingen i verden dette året viser at ingen av de som skulle kunne økonomi, kan økonomi. så det er lov for oss lekmenn å ha en mening også.

først: det halvorsen gjør bygger på klassisk økonomisk teori (fra keynes, som den engelske byen milton keynes er 50% oppkalt etter). Teorien sier at staten bør knipe igjen pengesekken i oppgangstider og bruke penger i nedgangstider. såkalt motkonjunkturpolitikk. for å unngå massearbeidsløshet og eskalerende elendighet i nedgangstid. så langt så godt.

nå er det nedgangstid, og staten bør bruke mer penger. halvorsen prøver å få vanlige folk til å øke forbruket, med samme grunn. men teorien handler såvidt jeg vet om statlig forbruk. stater går ikke lett konkurs.

for privatpersoner ville prinsippet om å sette tæring etter næring, altså ikke bruke penger før du eier dem, gitt en bunnsolid verdensøkonomi uten konkurser, uten behov for kredittvurderinger og fordelen av den blinde tilliten man da kan ha til hverandre.

så vil folk gjerne ha hus før de egentlig har råd til det. eller satse balla på en ide for å bli rikere. da kjøper de noe de egentlig ikke kan eie, og bruker mer enn de har. dette er vanlig og noe 'alle' gjør. det er i prinsippet det samme om de kjøper hus for penger de ikke har, eller aksjer, kosebamser eller nesehårtrimmere.

Det gir få konkurser når prisen på varen går oppover, og en horv med konkurser når prisene går ned. konkurser er som gift for økonomien, det lager en dominoeffekt med flere konkurser blant de som skulle ha penger fra de som gikk konkurs, og så får man scenariet som spiller seg ut as we speak i USA, hvor svære banker går konk, mange mister jobben, hus blir stående tomme, aksjene raser, etc etc.

konklusjon:

kun tæring etter næring -> aldri konkurser. jeg mener ikke at man skal ha en økonomi uten lån, men når man velger hvor mye man låner bør man ha tæring etter næring i bakhodet. Alt Med Måte er et godt prinsipp.

i større grad man fraviker dette prinsippet, jo større fare for konkurser, dominoeffekt og økonomisk meltdown.

og til halvorsens oppfordring, hvis folk i økonomisk trøbbel, f.eks. med et hus som stuper i verdi, øker forbruket av penger de ikke har, bidrar det til fravikelse av prinsippet.

Esquil sa...

sig: joa, det er mitt favorittparti på krigspolitikk. men jeg er nok ellers for moderat for å stemme rødt.

takk, tor. du har ikke en forklaring på hvorfor høyt forbruk ikke har forårsaket finanskrisen? juleshopping har kanskje ikke skylda, men huskjøp er en del av forbruket, om man shopper kjoler over evne eller bor over evne er ett fett.

bistandsholdningen din er imponerende.

takk, trude. FrP-film er en god ide, det kan fort skje på bloggen uansett.

Anonym sa...

Den med Grense-Jakobselv og balleslips på talerstolen til FN likte jeg. Fint med mer sync mellom lyd og "oversettelse" denne gangen også.

Anonym sa...

takk, tor. du har ikke en forklaring på hvorfor høyt forbruk ikke har forårsaket finanskrisen? juleshopping har kanskje ikke skylda, men huskjøp er en del av forbruket, om man shopper kjoler over evne eller bor over evne er ett fett.

Joda, med en så "vid" definisjon på forbruk kan man jo si at finanskrisen ble forårsaket av høyt forbruk, men jeg ville heller sagt at det var uforsiktig långivning som førte til krisen - ikke høyt forbruk i seg selv. (Men jeg er ingen økonom, og dette er komplisert, så skal ikke uttale meg skråsikker på alt dette)

Høyere forbruk vil jo kunne være med å løse problemet (som du sikkert er klar over), men fører jo sant nok til miljøproblemer.

"bistandsholdningen din er imponerende."

Den er imponerende og godt begunnet. Alt den mangler nå er flere tilhengere ;)