30. juli 2007

- Handicappede bør ikke fødes


Den andre verdenskrigen snudde da USA ble med. Presidenten som gikk til krig mot Hitler satt i rullestol. Hvis USA ikke hadde brydd seg med krigen hadde trolig nazistene vunnet.

Nazistene samlet sammen de handicappede i leirer, hvor de gasset dem til døde, la dem i hauger, tente på dem, og lagde såpe av fettet som rant av de brennende likene.

Altså, hvis USA var styrt etter holdningene FrP viser i det første valgkamputspillet sitt, målført av Charlotte B. Finnesand, kommune- og fylkeslistekandidat for Rennesøy Frp (bildet),
nemlig at
- Det er forkastelig å bevisst bære fram handikappede barn til verden

og
- Jeg kan ikke se nødvendigheten av med viten og vilje å sette barn til verden som vi vet med sikkerhet vil komme til å koste samfunnet enorme summer i pleie, omsorg og utstyr.

så ville Franklin D. Roosevelt ikke vært president, og vi dermed kanskje levd i et land som vurderte de handicappede etter pengeverdien. I tråd med FrP's forslag.

25 kommentarer:

Dnort sa...

Uansett hvordan jeg prøver å formulere meg, vil jeg aldri kune komme med noe konstruktivt i denne debatten.
Til det vet jeg for lite om hva som gjør at noen velger å føde et multi-handicappet barn.
Mulig man heller bør diskutere hvor langt den norske stat skal gå for å støtte foreldre med slike barn.
Om de har "valgt dem" eller ikke er vel egentlig ikke så interessant.

Esquil sa...

Jeg vet jo også lite om det. Barnefødsel er noe stort og underlig som få av oss forstår fullt ut.

Men slik jeg ser verden er et menneske først og fremst en sjel, det er tross alt underordnet hvor skadd kroppen rundt er. Livsløp som følger andre baner enn A4 kan utgjøre en stor berikelse for menneskeheten. Et eksempel er Helen Keller, som gikk døv og blind gjennom livet og ble en berømt forfatter fordi hun så verden annerledes.

Helen Keller-sitat: "Although the world is full of suffering, it is full also of the overcoming of it," og dette kan vi lære av handicappede.

Marina sa...

Hvis jeg ikke husker feil, skyldtes Roosevelts handikap ikke en medfødt "defekt", men polio eller noe lignende så han ville kanskje blitt født likevel.
Og fosterdiagnostikk er slett ikke så pålitelig som enkelte tror, men mange leger bruker dem likevel til å råde foreldre til å ta abort. Jeg kjenner selv en kvinne som fikk høre at hun burde ta abort fordi fosteret hun bar på var defektivt. Dette var bare litt over tre år siden. Det "defektive" fosteret er i dag en helt normal toåring.
Og så er det jo broren min og meg, som begge skulle bli tilbakestående pga. høyt androgennivå i fostervannet, i følge tester som fremdeles regnes som pålitelige. Jeg kjenner sikkert flere som ville blitt sortert ut i et sorteringssamfunn, og jeg kan nevne at alle jeg kjenner er produktive mennesker, i økonomisk forstand. Jeg vet ikke om det samme kan sies om Finnesand og hennes bekjentskapskrets.
Dette utspillet er bare det normale populistiske tullet man hører fra frp i valgår, og jeg kunne vedde på at det ikke blir det siste eller verste av sorten.

Esquil sa...

polio stemmer med det jeg husker, marina. derfor formulerte jeg det "hvis USA var styrt etter holdningene FrP viser". Roosevelt ville blitt født, men aldri i verden blitt president, ikke i et charlotte finnesandland.

ellers sterke historier du forteller. og det er sant, frp er jo merkelig nok ikke helt fritt for arbeidsledige og trygdede.

laila sa...

Selv tror jeg aldri jeg ville fødd et multihandicappet barn dersom jeg hadde valget. Men å mene at det er forkastelig å bære dem frem er ganske ekstremt! Man skal være blottet for en del emosjonelle og sosiale egenskaper før man trekker samfunnsøkonomi inn i debatten om hvorvidt disse barna skal fødes.

Marina sa...

Faktisk ble jeg litt overrasket over hvor mange jeg kjenner som har et eller annet handikapp. I de fleste tilfellene er det ikke noe alvorlig, men likevel en "defekt".

Ellers synes jeg frp burde kalles "de misfornøydes parti" for de tiltrekker seg jo alle de som er misfornøyde med sin egen situasjon og heller vil skylde på noen andre enn å gjøre noe med det selv. Som du sier, mange arbeidsledige og uføre.

kvitveis sa...

No ser eg jo at FrP sentralt sjølvsagt tek avstand frå avisinnlegget til Finnesand, slik dei brukar å ta avstand til alle rasistiske utsagn frå utstikkarar i kommunane før val. Avstand eller ikkje, eg håpar folk har vet nok til ikkje å stemma på 'partiet for folk flest'. For om Finnestad hadde vore ved makta, hadde eg gått glipp av å kjenna så mange fantastiske, herlege menneske, fordi ho sjølv ikkje veit kva det er å vera glad i nokon som ikkje er perfekt på utsida.

Esquil sa...

enig, laila. penger ble funnet opp lenge etter mennesker. omsorg kostet null kroner i steinalderen, altså burde vi ha råd i dag også. blir uvel bare av tankegangen til frp på sånt.

det tror jeg er en god frp-analyse, marina.

kviteis, ja, det er god gammel frp-oppskrift å ha med noen rabulister som trekker den typen stemmer. det gjør det nok ikke lettere for dem å finne samarbeidspartnere i stortinget, men det er et par år til de trenger å tenke på det.

**********

Får en del besøk fra underskog på dette innlegget. det gjør meg nysgjerrig. hvis noen kan oppklare hvorfor setter jeg pris på det.

tonita sa...

Underskogsbesøk? Hæh? Forstår ikke.

Jeg misliker det meste av det Frp er for.
Selv tror jeg ikke jeg ville ha klart å gjøre et bevisst valg om å bære frem et barn med store skader.
Men, - det betyr ikke at jeg ikke forsvarer alle de som selv måtte ønske å gjøre det.
I vår familie har vi en liten to-åring som i flg. medisinske statistikker er en av 13000, - med fare for kreft i langt større grad enn andre, med behov for ultralydundersøkelser hver 3 mnd, med halve kroppen som vokser mer enn den andre halvdelen. En flott unge, kvikk og glad og rørlig - og elskelig! Ingen skulle vel ønske et slikt barn ikke-født?

Esquil sa...

just det.

underskog.no er et nettsted for kulturlivet i norge. invite only, litt frimurerlosje. men har visst blitt noe tynnet ut med årene.

=Anja sa...

Hei Eskil:)
Godt for en x skyld å få høre noe positivt om USA!
Terningkast 4 fra Byåsen:o)

Betty Boom sa...

Alt liv er hellig.

Milton Marx sa...

Sånn rent intuitivt synes jeg det er noe ordentlig vissvass å pinne dette på FRP sentralt. Du visste i skrivende stund at noe slikt ikke holdt vann!

Skal vi gå inn på temaet, synes jeg det er et tankekors at så mange mener at det er 100% OK å ta livet av et foster.

Derfor blir lignelsen om nazi-sortering logisk sett bak mål. En korrekt sammenligning ville vært drap av handikappede kontra blind nedslaktning. Jeg greier ikke helt å se logikken i at målrettede utrenskninger er verre eller bedre enn blind nedslaktning.

Ellers kunne det jo være morsomt om du kunne finne litt statistikk til oss... Hvordan står det til med partitilhørigheten til de som får gjennomført forstervannsdiagnostikk? Selv ville jeg tippe at KRF-velgere da ville måtte klassifiseres som moralsk overlegne, ettersom de trolig vil være mot abort uansett?

Kanskje skulle du ønske deg "FRP-koden" til jul?

røverdatter sa...

Dette er en sånn debatt som det er vanskelig å mene det ene eller andre om. Før man har gått i disse kvinnenes sko, skal man være forsiktig med å si at noe er riktig og noe er galt. Slik jeg ser det må man bare respektere ulike folks valg, enten de har valgt å ta abort eller å bære fram barnet. Mest sannsynlig er begge valgene like vanskelige og neppe tatt med et lett hjerte.

At samfunnsøkonomien skal bestemme hvem som har livets rett faller, i mine øyne, på sin egen urimelighet. Og hvis vi (og frp) skal snakke om sorteringssamfunn, så må vi jo ta med legning, hudfarge, religion, kjønn, osv., -ikke bare handikapp. Jeg lurer forresten på hvordan Finnesand definerer handikapp. Er det "bare" Downs Syndrom, eller hele skalaen fra seks fingre til multihandikapp?

For ordens skyld; jeg syns selvfølgelig at utspillet er tullete, men jeg syns også at man generelt sett skal være forsiktig med å være moralens voktere. Det finnes uttallige grunner til at folk velger som de gjør, og kanskje er det ikke alltid vi vet hele historien om hvorfor A valgte å ta abort og B valgte å føde barnet.

Og kanskje jeg er dobbeltmoralistisk når jeg moraliserer om at vi ikke burde være moralens voktere... Det er ikke meninga å moralisere, men å minne om at det er ikke alt vi vet alt om. Eh...ja. Alltid spennende med etiske diskusjoner.

(Beklager lang og rotete kommentar.)

=Anja sa...

Er ikke spesielt stolt over abort-tallene i Norge jeg heller, nei- enten det gjelder for "syke" eller for "friske" foster
Med Hilsen Anders Anja Hafsmo

Esquil sa...

milton, det er du som pinner det på frp sentralt. dette er et valgkamputspill i en kommune- og fylkestingsvalgkamp, av en som er valgbar for frp i begge. dette er den typen folk man kan velge inn for frp i høst. valg handler om at vi sender de menneskene inn i tingene som vi stoler på at styrer fornuftig. de er ikke bundet av et program, de kan godt skifte parti midt i mandatperioden, altså er personene som velges inn viktigere enn programmet og hva frp sentralt måtte mene under kommune- og fylkestingsvalgkampen.

Esquil sa...

jeg har da ikke noe mot usa, anja, tvert i mot er det det beste landet jeg har vært turist i. trivelige folk. det er utenrikspolitikken til bush vi sliter med.

enig, betty.

hehe du moraliserer om at vi ikke bør moralisere ja, RD ... du kan resonnere deg selv inn i evige sirkler der.

utgangspunktet mitt er ikke å mene det ene eller det andre om de som velger å ta abort. jeg har tiltro til at foreldrene er de best egnede til å ta det valget.

røverdatter sa...

Ja, jeg kan fort resonnere meg bort når jeg først begynner...
Det om å mene det ene eller det andre var ment som et innspill på generelt grunnlag, ikke spesielt mynta på deg. :)

Milton Marx sa...

Esquil: Er du helt etterrettelig når du sier at du ikke pinner dette utspillet på FRP sentralt? Du sier:

"holdningene FrP viser i det første valgkamputspillet sitt, målført av Charlotte B. Finnesand....
... vi dermed kanskje levd i et land som vurderte de handicappede etter pengeverdien. I tråd med FrP's forslag"
.

Der sier du rett ut at damen formidler FRPs politikk, og at vi snakker om FRPs forslag.

"derfor formulerte jeg det "hvis USA var styrt etter holdningene FrP viser".

Igjen sier du at dette er FRPs holdninger.

Med uttrykket "frp er jo merkelig nok ikke helt fritt for arbeidsledige og trygdede" angriper du FRP-velgerne, og da ville nok Marsdal si at du snarere verver FRP-velgere enn svekker partiet. Boktips opprettholdes. Ønsk deg FRP-koden til jul.

"det er god gammel frp-oppskrift å ha med noen rabulister som trekker den typen stemmer". Der sier du egentlig at utspillet er en del av FRPs strategi sentralt.

De færreste tror at det vil gi stemmer å fordømme foreldre som får multihandikappede barn, og jeg tror at FRP både på sentralt, fylkes og kommunalt plan forstår dette. Og det tror jeg også du forstår.

Men hvor klossete dette utspillet enn var, skal vi ikke være redd for å ta slike diskusjoner. Vi har jo begge beina solid plantet i dem hver eneste dag. Hvor mye ressurser skal vi bruke på livsforlengende behadling, hvor mye resurser skal vi bruke på å redde for tidlig fødte? Eller skal vi bare lukke øynene mens vi venter på at beslutningene blir truffet av noen andre? For truffet blir de.

Esquil sa...

Du leser meg akkurat som det passer deg, og kjører det klassiske argumentet ditt; kritiserer man frp, styrker man frp. damned if you do, damned if you don't, så hva skal man gjøre?

og jeg har lest FrP-litteratur nok for ti liv.

Milton Marx sa...

Hva skal man gjøre?

1) Ta ballen. BARE ballen
2) Fjordfitte dekker denne saken forbilledlig - uansett hvor mye jeg ellers kunne mistenke damen for å lide av Tourettes syndrom.

Det tredje er at man ikke skal være så forbannet redd for å få politiske motstandere i posisjon, for det falmer de gjerne av.

Man har aldri et så underdanig LO som når AP er ved makten, og aldri en så ansvarlig finanspolitikk som når Kristin trekker i trådene.

Det er lite som tyder på at Norge vil gå til krig mot Kina, at vi vil avvikle asylsøkerkøen via esekusjonspelotonger eller at NRK blir privatisert - uansett hvor mye Siv Jensen blir statsminister. Og det blir hun uansett ikke etter et kommunevalg.

Flopsy sa...

Roosevelt hadde polio ja, og han forsøkte etter det jeg vet å skjule det så godt han kunne. Media var vel ikke like mye overalt som de er idag, så det var vel mulig på et vis.

Ellers så tviler jeg faktisk på om Roosevelt hadde kunnet bli president idag uansett, nettopp på grunn av sitt handicap. Synd, men sant.

Esquil sa...

sant nok flopsy, i dag er en presidentkandidat handicappet bare h*n ikke ser helt tipp-topp ut.

Flopsy sa...

Nettopp. Presidentkandidaten bør helst være middelaldrende hvit mann uten synlig lyte. Litt talefeil går riktignok greit da ;-)

Esquil sa...

Litt nucIlear og sånt ja, jo, det ser ut til å gå greit :)