9. juli 2007
I Darfur spiser de ikke mandarin
Vi er i Forchana flykningeleir i Tsjad, midt i Sahara, innbyggerne er fra Darfur i nabolandet Sudan.
Hvis du søker i Google Earth på "Forchana, Chad" finner du den samme teltleiren sett fra luften. Det ser sånn ut:
Denne plassen leker ikke ørken. Se om du finner veier og vann. Her bor 18.000 mennesker.
Leiren huser fire prosent av flyktningene som akkurat nå lever på denne måten i østlige Tsjad, Darfur og i Den sentralafrikanske republikk.
De egentlige husene deres gikk det slik med:
Hvis du i Google Earth flytter deg inn i Darfur, finner du brente hus og landsbyer lett, de er merket med flammer. Hus brent, åkre ødelagt, besetning drept, brønner forgiftet. Dette er en tilfeldig valgt landsby på 13,20' nordlig bredde, 22,17' østlig lengde.
Zoomer du ut får du se at det ikke er bare en by. Vi var på den øverste gule flammen til venstre for midten. Hver flamme er en brent landsby.
flytter man seg et hakk videre vestover fortsetter det ...
og fortsetter det ...
og det fortsetter og fortsetter og fortsetter. Hver gang du zoomer inn på en flamme finner du en landsby i ruiner. Det er vanskelig å finne noe som ikke er brent. Arealet på bildene vi har sett til nå utgjør ca tre prosent av det nederste, og også der fortsetter flammene utover billedkantene.
Jeg klarer ikke formidle inntrykket gjennom bloggen, du må zoome inn på flammene før dimensjonene i folkemordet går opp for deg. Se selv i Google Earth. De har lagt et helt land i ruiner.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
16 kommentarer:
Ja.
Godt innlegg.
Det er grusomt med situasjonen i Darfur. Hva kan vi egentlig gjøre herfra? Problemet her jeg står er at det er nok av fortellinger om hva som går galt, både fra førstehån "Emmanuel Jal" og andrehånd (Emma's War) men så vanskelig å gripe fatt i!
intervensjoner er jeg grunnleggende skeptisk til, men når man først skulle intervenere ville vel darfur vært et bedre valg enn irak.
Men du må gjerne sove trygt om natten Vampus, det er ikke din skyld.
'hva skal vi gjøre'-spørsmålet blir man matt av, Rigmor.
FNs egne tall sier 180.000 døde siste 18 måneder. Andre kilder sier opptil 2 mill døde i hele konflikten, de fleste dør pga sult indirekte som følge av hærverket. (wiki)
poenget mitt var at dimensjonene er så mye synligere i google earth enn man oppfatter når man hører tallene.
Jeg blir matt av det spm jeg også, men jeg spør likevel. Konflikten i Darfur er en jeg er rimelig engasjert med på avstand, men av og til må jeg likevel spørre meg selv om vinkelen jeg tar er den rette.
Og dette skjer under beskyttelse av folkerepublikken Kina. Fy f.
Det er sterke saker, uten tvil, men jeg må allikevel innrømme at det er vanskelig å ta innover seg her jeg sitter i trygge og regntunge Norge med nok mat, tak over hodet osv osv.. Det virker så fjernt og...ja; hva gjør man? Et håpløst spørsmål, men det føles maktesløst.
sant nok, røverdatter. men det er ikke vår skyld, og jeg er ikke tilhenger av at norge skal blande seg inn i alt av konflikter på jorda. det man kan gjøre er å gi penger til nødhjelpsorganisasjoner som jobber med darfur: røde kors, kirkens nødhjelp, leger uten grenser etc.
mulig, genese, det har jeg ikke hørt noe om.
rigmor, hvilken vinkel tar du?
kanskje du kan forklare meg konflikten? jeg forstår det som at det er det gamle problemet med at nomader og bønder ikke kan bruke samme landområde, mye det samme som da indianere og hvite barket sammen i USA. Men at det i darfur er nomadene som vinner.
samme situasjon kan vi få på hjemmebane når drivhuseffekten gjør finnmarksvidda brukelig til åker...
Fin post. Uansett ståsted blir man matt av dette.
Jeg tror personlig at første skritt på veien er at vi må tørre å si høyt hva som er rett og hva som er galt.
Det holder kort og godt ikke med et UD og en regjering som skiftevis sier unnskyld for at vi er til, og skiftevis ser en annen vei dersom virkeligheten blir for ekkel. De siste årenes politikk fra norsk side har ikke akkurat gjort meg stolt av passet mitt.
Hvorfor var det totalt uakseptabelt å se på apartheid i Sør-Afrika, og et slikt voldsomt engasjement i én sak, og en så total mangel på interesse i en annen? Er det ikke riktig sort niggere som dør?
Norge er ingen militærmakt, og Kina har 1000 ganger flere mennesker enn oss. Jeg argumenterer ikke for at vi skal gå inn å banke slemmingene - og i alle fall ikke alene - men jeg hadde gjerne sett et Norge med en politisk ledelse som ga et klart signal om at "Vi vet forskjellen på rett og galt!". Det vil vi neppe få med dagens sittende regjering.
Konflikten i Darfur går vel ikke minst på motsetninger mellom arabere og sorte. En støtte til de som nå massakreres, vil derfor bli motarbeidet av både araberstatene og Kina, som er avhengige av oljen.
Det er kort og godt intet å vinne på å støtte ofrene her. Ikke er overgriperne blant de som folket elsker aller mest å hate, og ikke har ofrene penger heller.
Vi får bare kjøpe popcorn og sette oss tilrette i godstolen så lenge.
sant nok. godt poeng med hvordan vi tok av rundt apartheid, og f.eks. franske atombombeprøvespregninger, mens afrikanske kriger blir for usexy. på den annen side har det vel noe å si at muligheten for å påvirke føles mindre.
at det er en konflikt mellom arabere og sorte er litt unøyaktig slik jeg har oppfattet det er det sorte på begge sidene. sorte arabere. wiki mener det etniske har fått for stor fokus i vestlig media, og at det i hovedsak er en territoriell konflikt mellom to ulike levemåter. men jeg skal ikke påstå at jeg er darfurekspert.
Om man skal begynne å lete etter årsaker bør man begynne fra bunnen av. Vi snakker x antall år hvor barn har blitt hjernevasket fra før de kunne gå til å tro at det er en fiende som bør utryddes. Beviset på hvorfor de bør det vises hver dag ved at de ser resultatene av krig, uten at noen i grunn forteller dem at det nok er feil på begge sider. Når man ser hjemmet sitt, familien sin, og alle verdier og faste holdepunkter blir tatt fra en, blir ikke nødvendigvis spørsmålet om hvorfor fienden skal uttryddes så sentralt, som nettopp hvordan.
w o w
Equil - kan du se under teknisk? Vær så snill?
Nei, hva som egentlig ligger i bunn skal ikke jeg heller uttale meg for sikkert om. Men det er verdt å bite seg merke i at det er muslimer på begge sidene i konflikten, kombinert med et tilsynelatende stort fravær av engasjement fra araberstatene.
Midt oppe i alt dette er det verdt å huske Rwanda. I starten virket alt som kaos, men etter hvert kom det frem at hele massakren var planlagt. Det var ikke et utbredt latent hat som eksploderte, men en bevisst utnyttelse av underliggende faktorer med det formål å få i stand et folkemord.
Uten sammenligning forøvrig tror jeg også at man kan se litt på Europa på 30-tallet. I dag vet vi hva som skjedde, men den som ga offentlig uttrykk for sannheten i 1938-39 var vel ikke synderlig populær?
Om noen år vil årsakene til katastrofen i Darfur være klarere, og jeg er ikke sikker på at det vil være like lett å rasjonalisere seg bort fra ansvaret i dette tilfellet som det var med hensyn til Pol Pot. Vi kan vel egenlig ikke si at vi ikke visste?
Er det ikke symptomatisk? Her har vi en statsminister som ettersigende går hen og fornærmer kineserne, og så skyldes ikke noen markering av misnøye med Kinas politikk, men vanlig ignorant uhøflighet.
(denne kommentaren var egentlig nr. 2 i tråden, red.)
Trodde vitterligen Darfur var i FNs trygge hender, og da sover jo i hvert fall jeg godt om natten. Men de mener jo at det ikke egentlig er folkemord, fordi at dersom de kaller det folkemord så er de nesten forpliktet til å intervenere og det, vettu, det.. det går jo ikke. Så så ille kan det jo umulig være. Nei. Stoler på FN, jeg.
syns tine hadde et godt poeng. det kan ligge lang tids indoktrinering bak, når det smeller er det for sent. vi ser darfur og tenker 'hva kan vi gjøre for å stoppe krigen', men kanskje ville vi redde flere liv ved å bruke energien på å stoppe neste generasjons kriger. ikke vet jeg.
sant milton, kriger (og det meste annet som skjer) er lettere å forklare i ettertid.
Så uendeleg fælt!
Legg inn en kommentar