25. juli 2007

Enda en soldat drept i Afghanistan

En norsk soldat fra Rørvik ble skutt og drept i Afghanistan i går. Kondolanser til familien og oss alle, og vi minnes samtidig
Tommy Rødningsby som ble drept av en rakett i 2004. Også samtidig en tanke til afghanerne som nordmenn har drept i denne krigen, både de vi har fått høre om og de vi ikke vet om. Hvil i fred.

Så til debatten. Kortversjon:
Torstein Dahle (Rødt): Regjeringen har skylden for at soldaten døde.
Forsvarsminister Erichsen (Ap): Vi er der på FN-mandat.
Jeg ville vel også gjort som forsvarsministeren og skyvd ansvaret over på utlendingene. De siste årene har krigen i Afghanistan dreid slik at de vestlige styrkene er unødig offensive. Det gjelder den såkalte offensiven i Sør-Afghanistan, og det gjelder generell amerikansk fremtreden i landet. Amerikanere utkjemper denne krigen på en måte de norske soldatene er ukomfortable med, og dette er ikke noe jeg dikter opp, jeg har kilder.

Vesten burde fortsatt i en meget defensiv rolle i Afghanistan, nøyd seg med å bidra med opplæring, sivile ressurser og luftforsvar. Afghanistans fjell gir enorme fordeler til den forsvarende part. Dette steinalderlandet stod imot engelske kolonistyrker og supermakten Sovjetunionen. Du driver ikke offensiver i et slikt land.

Det Al Qaida vi kjemper mot i dag er ikke lille Al Qaida fra 11.september 2001, det er et Al Qaida vi selv har skapt gjennom urimelig aggresjon i Irak og Afganistan.

Inntil våre allierte innser at det er mennesker på begge sider i konflikten, bør Norge unngå å ha bakkesoldater i Afghanistan.

Og hvorfor er det ingen fredsinitiativer? Hvor er vårt ellers så meglingskåte UD når det handler om å forhandle frem fred i vår egen krig?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Øh... Tør man spørre hvem som tjener hvor mye penger på denne krigen?
Hvis de som bestemmer tjener bedre på krig enn på fredsmegling, da er det nok krig det blir. Sånn er det bare, dessverre.
Man kan også spørre hvorfor amerikanerne ikke forandrer strategien sin når det er så tydelig at den de har ikke virker. Vel, den virker ikke sånn som de sier de vil at den skal virke, iallefall. Det spørs jo hva de egentlig vil?

Esquil sa...

Ja, penger forklarer nok mye av det som skjer i irak, men forklarer det afghanistan også?

syns det er mye ubegripelig, sett utenfra, med disse krigene. skjønner ikke hvorfor det er naturlig for norge å ha bakkestyrker der. men krigen får vel sin egen "logikk", noen dreper kompisen din, da kobles vettet ut og du slår tilbake, og så fortsetter det.

Anonym sa...

Tja, hva ligger vel mellom Irak og Afghanistan, tro? Og er det mulig at amerikanerne har en interesse der? Dessuten er Afghanistan et fint fjelland der man kan teste ut utstyret sitt. Og mye annet.
Hvorfor Norge skal ha bakkestyrker der er et annet spørsmål, men det kan jo ikke nektes for at denne krigen har vært bra for norsk våpenindustri, og oljeprisene har ikke akkurat gått ned de heller.

Esquil sa...

det er mye rett i det du sier. så får folk velge selv hvor man skal plassere seg på skalaen fra konspiratorisk til blåøyd.