15. januar 2008

Historiens første attentat på norsk folkevalgt?

Nok en nordmann er drept i Afghanistan, journalisten Carsten Thommasen. Fred være med hans minne. Minnes også de tre døde soldatene våre.

Tailban sier at dette var ment som et attentat mot utenriksministeren vår. UD gjorde jobben lettere for Taliban da de la ut Støres reiseplaner på nett i god tid før avreise, slik at fienden visste hvilket hotell de skulle ramme.

Jeg er ikke i stand til å huske at et attentat mot en norsk folkevalgt har skjedd før. Muligens må vi gå helt tilbake til 1240, ihvertfall lenge før demokratiet, for å finne et politisk attentat i norsk historie.

I den lange perioden uten attentat var Norge et fredfullt land, i betydningen at vi startet ikke kriger. Men fra 1999 gikk vi inn i tre varme kriger på fem år. Attentatet skjer som en naturlig følge av krigene vi er med i. Afghaneren ville ikke ofret livet i et selvmordsangrep hvis ikke Norge hadde tropper i landet hans. Vi visste hva vi ble med på, vi har sett krigen bli styggere og mindre berettiget uten å trekke oss ut, vi er med på det når allierte fly bomber sivile bryllup og begravelser, vi har oss selv å takke. Carsten Thommasen er enda en som måtte dø på grunn av dårlig norsk politikk.

Jeg savner gamle, fredelige Norge.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Har du glemt "pepperattentatet" mot Quisling da han var forsvarsminister i Bondepartiregjeringen?

Esquil sa...

*google*

Søket på - pepperattentatet - fant ikke samsvar med noen dokumenter.

men det kan godt være, gjerne fortell mer. jeg har imidlertid ikke glemt bløtkakeattentatet på kristin halvorsen.

Hvis det var attentat mot Quisling understreker det poenget, for den regjeringen (regjeringen hundseid, right?) var den siste aggressive folkevalgte regjeringen vi hadde før bondeviks. den okkuperte øst-grønland.

Anonym sa...

Du har et poeng i forhold til debatten om Norge og kriger, forsaavidt. Men det er ikke tilfelle at 'UD gjorde jobben lettere for Taliban da de...'. Selv om det lett ser saann ut fra Norge er det i praksis alltid slik at man i konfliktsoner gjerne har ETT hotell som 'alle' de internasjonale bor paa, og som i praksis er sikrere enn de oevrige stedene. I alle fall helt til det smeller. Det er en kjent sak fra de fleste steder i konfliktsoner baade foer og naa.

Du kunne nok spurt hvem som helst paa gata i Afghanistan om hvor de 'internasjonale' bor og i 9 av 10 tilfeller vil svaret vaere nettopp det hotellet Stoere & co var paa. Det er simpelthen 'common knowledge' der borte, og ikke noe de trenger internett for aa finne ut...

Esquil sa...

hvor han skal bo er bare en del av informasjonen. at han kommer, og når han kommer, hjelper minst like bra på.

jeg sier ikke at jeg vet at taliban benyttet infoen fra UD. men den var tilgjengelig.

Admiral_Gullars sa...

Det virker ikke som noe sjakktrekk, det med å legge reiseruten til utenriksministeren ut på internettet.

Jeg har jo ikke gått på universitet selvsagt, men fra mitt ståsted "på golvet" fremstår utleveringen av sikkerheten noe merkelig :D

Unknown sa...

Stadig dras vi dypere ned i gjørma.
Bush koser seg nok nå...

Anonym sa...

Dette er bare trist og dumt, og ikke minst ett skritt tilbake.

Anonym sa...

Med fare for å høre uanfektet ut; du skal ikke tro på alt du leser i avisa...

Anonym sa...

Dette er bare nok et forsøk på å fremstille Norge og norske politikere som langt mer betydningsfulle enn vi i realiteten er.
I dag slås det politisk mynt på alle fronter etter episoden, et angrep som vel var planlagt, men som rammet tilfeldig.
At Støre var på hotellet - His tough luck!

Det svært tragiske utfallet for vår norske journalistvenn til tross: - På mange måter er det bra at slikt oppleves IRL av både media og politikere, som nå har en langt bedre forutsetning til å kunne gjengi hva som virkelig skjer i en slik situasjon, fysisk som psykisk.
Husk dette er de samme hendelser som våre soldater må være forberedt på, og som de ofte får føle på kroppen....

Kanskje noen nå tenker seg om før vi hopper på neste krig?

Anonym sa...

Ærlig talt synes jeg ikke at sjansene for at soldater eller utenriksministre eller journalister kan bli drept bør være viktige når vi vurderer å gå til krig eller ikke. Hvis krigen er en som bør kjempes, som gjør verden til et bedre sted, da bør vi gå med åpne øyne inn i krigen og ikke se tilbake.
Men hvis krigen bare er en politisk og økonomisk hengemyr som kjempes til fordel for diverse våpenprodusenter eller oljeselskaper, da bør vi holde oss hjemme. Og Afghanistan er vel egentlig en krig i hengemyr-klassen, hvis jeg ikke tar helt feil?

Milton Marx sa...

http://www.ht.no/debatt/kommentarer/article130933.ece

Andre norske gjester i Afghanistan har håndtert sikkerheten annerledes enn UD (men man kan selvfølgelig ikke kritisere Støre. Fine mannen. Fransk snakker han også).