23. november 2007

Politikerforakt

Først en deilig egoboost for nordmenn. Michael Moore har vært på besøk, men utelot oss fra filmen Sicko fordi vi ble for usannsynlige. Han forteller bare solskinnssiden av saken, men vi har godt av å fokusere på den iblant:



Dette leder oss til den allment aksepterte politikerforakten i Norge. Da snakker jeg om kommentarer i avisenes leserspalter, nettaviskommentarer, innringere til debattprogrammer, røsten fra folkedypet, strømningene som gjør karikaturtegninger av politikere som griser akseptert og populært. Det ligger nok i menneskenaturen å rakke ned på lederne sine, jeg skjønner at vi aldri blir kvitt politikerforakt.

De samme kritikerne digger sikkert at vi er best på ski. Det kan være greit å tenke på at er det noe Norge virkelig er i verdenstoppen på, så er det politikk. Alle land har ikke snø, men alle har statsledere.

En ting er levestandardslistene vi topper, noe annet er fraværet av egentlige skandaler. Det skjer ikke at norske politikere går ned i grove korrupsjonsskandaler, fyller lommene med statens penger, eller går fra tinget og rett i fengsel. Politikerne våre ender ikke like søkkrike som i verden utenfor Norden. Selv i Sverige har man et reelt problem med pengemoralen hos politikerne, åtte-ni av toppene hos moderaterna snyter skatt og flere fremtredende politikere i Sverige og Danmark har kleptomani. "Skandalene" i de styrende partiene i Norge er småtterier.

Vi har ingen grunn til politikerforakt. Vi hadde hatt et bra land hadde det ikke vært for været.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Fint perspektiv. Og selvfølgelig har du rett. Det er nok viktig å huske på hva vi faktisk har før vi kritiserer, ja.

Anonym sa...

Politikerforakten min kommer ifra min forakt for folk som vil ha makt, og ikke er interessert i å se på hver sak for seg.

Driter forøvrig i sport og om vi er gode eller ikke.

Anonym sa...

Eskil! Beklager at jeg legger inn dette her, men så ikke noe mailadr. Er du god i spss? Det er du sikkert! Sitter med det nå. Går egentlig ganske så ok, men tar gjerne i mot tips til gode lenker på nettet med forklaringer til utskriftene.

Holder på med case i metode og dataanalyse. Kjører ikke så mange tester, men bruker kji, regresjon, faktor, korrelasjon etc.

Beklager at dette ble noe helt annet enn svar på politikerforakt!!

Anonym sa...

Den norske forakten handler vel mer om "du skal ikke tro at du er noe" tenkningen til folk flest.
"Folk flest" skjønner ikke så mye og misforstår det meste. Politikere inkludert.

Örn sa...

Veldig godt perspektiv Esquill.
Men det er vell noe med at vi stort sett er ganske sá enige med hverandre at ingen av lederne fremstár som en leder, mer men som administratorer!

Jeg tror vi hadde hatt godt av litt mer skandaler. Bare sá vi kunne se noen stá for noe eller være mot noe! Alle er sánne som meg. Alltid trár jeg forsiktig rundt gröten og roper först nár jeg er sikker pá at alle er enige med meg.

Jeg er ikke helt sikker pá at jeg er enig med anonym i at politikere som ikke er villige til á se pá enkelt saker er noe dárlig. Selvfölgelig finnes det enkelt saker som virkelig viser en politisk retning. Men jeg er opptat av de tenker systematisk. At vi kan ha retning som er generell og virker likt for alle.

Men generelt er norsk politikk overraskende saklig, gjennomtenkt og fri for korrupsjon. Ikke i mál, men fult pá höyde med det beste i det store utland.

Esquil sa...

takk for støtten, alf ivar :)

anonym; historien viser at noen vil alltid ha makten. hvis de som har makten nå mister den, kommer noen andre og tar den. siden noen likevel må ha makt over oss, syns jeg vi i norge er veldig heldige.

vic: takk for tilliten, jeg skjønner at det dreier seg om statistikk, men spss har jeg aldri hørt om. jeg lærte faget for 12 år siden, og siden er det mest sannsynlighetsberegning innen idrett jeg har brukt det til. lite regresjonsanalyser.

dnort: dette er nok en sideelv av janteloven, ja.

örn, vedr: "Alltid trár jeg forsiktig rundt gröten og roper först nár jeg er sikker pá at alle er enige med meg.": før trodde jeg også at du bare var en trivelig fyr, men jeg har latt meg imponere av at du evner å si fra når du ser noe du mener er galt, i situasjoner der jeg selv blir for konfliktsky. så jeg er ikke enig i påstanden.

Esquil sa...

btw, vic: eskil at stud dot ntnu dot no

Anonym sa...

I all hovedsak stemmer det nok at vi har saklige, velmenende politikere som er drevet av sine idealer, og som ikke har noe personlig behov for å gjøre så mange kriminelle krumspring.

Dette har nok dels sammenheng med at det ikke er knyttet mye penger og prestisje med å være politiker i Norge.

Så ja... sammenlignet med mange andre land har vi liten grunn til å kritisere våre politikere. De tar på seg ansvarsfulle verv, pådrar seg store arbeidsmengder, jobber samvittighetsfullt og får i tillegg mye offentlig pepper, uten at de personlig får noe særlig igjen for det. Det står det respekt av.

Men det at det i så stor grad er lov til å kritisere våre politikere er også en viktig grunnsten i demokratiet. Det er ikke alle land som har den luksusen.

Kanskje er det sånn at kritikken må holdes litt ved like for at den ikke skal sovne bort. For hvis det sovner bort, er det ikke sikkert det er så lett å vekke den opp igjen når vi har bruk for den. Litt kritikk er bedre enn mye kritikk. Men litt kritikk er også bedre enn ingen kritikk.

Kanskje er det denne stadige påminnelsen om at politikerne ikke er hellige... Kanskje er det nettopp den som bidrar til at politikere ikke utnytter posisjonen sin på samme måte som i andre land. Kanskje er det nettopp den som sørger for at politikken ikke er infisert av de gale menneskene.

...og sammenlignet med mange andre land, så er det kanskje ikke bare politikerne, men også kritikken som holder seg på et sakligere nivå? Ihvertfall på den måten at det i stor grad er sak og beslutninger som kritiseres, og ikke personer. Politikere sanker ikke like mange stemmer ved å kysse babyer her som de gjør i enkelte andre land.

Anonym sa...

Tusen takk :-)

Rigmor sa...

Det å kritisere sine polikere er også en måte å holde politikken levende på. Jeg liker norsk politikk fordi politikerne ikke ser ut til leve i en verden helt separat fra resten av folket. Det jeg syntes er litt morsomt er sakene som blir politikk i Norge (hvem skal si unnskyld til hvem?). På en litt naiv måte virker det betryggende - for det kan liksom ikke være en stor verdenskrise rundt hjørnet da.



Victoria: har du prøvd Harvard sine tutorial sider for SPSS?

Esquil sa...

vic: ikke noe å takke for. bokstavelig talt.

truls og rigmor: jeg føler det er en forskjell på å kritisere politikere og å forakte politikere. nå burde jeg sikkert ha definert dette bedre, men det går på at det eksisterer en slags folkelig politisk korrekthet i å rakke ned på politikere som personer. språklige karikaturtegninger so to speak. som at otto jespersen kunne lage humor ut av depresjonen til bondevik. eller at eia kunne parodiere hvor fysisk svak knut hareide var. dette fungerer som humor fordi folket aksepterer det.

Anonym sa...

Bestevenninnen min pleier alltid å si: «Det er lett å være liberalist i en fungerende velferdsstat. Vil du virkerlig betale regning etter at du har blitt hentet i ambulanse? Vet du hva det egentlig innebærer å måtte finansiere medisiner selv?»

Og den norske velferdstaten er gull verdt. Jeg synes det skumleste er nedtrappingen av den. Frp vil privatisere trafikkpoliti og bevæpne dem som tråler Karl Johan. Vi selger ut og åpner for markedsløsninger der vi har slåss gjennom løsninger flertallet er avhengig av for et godt liv.

Nissemann sa...

Morsom kar, han Michael Moore... Men kjekt om amerikanere kan lære noe fra Norge også, siden vi har tatt mange av deres uvaner hit til oss...

Hvis VG en dag har følgende overskrift på forsiden: "Populær blogger stiller som presidentkandidat", håper jeg det er bilde av deg under!

Esquil sa...

virrvarr, mens vi snakker politikk, er du ironisk når du sier ja til væpna revolusjon?

takk nissemann :) jeg liker oxo mikke moore. men han er vel mer raddis i usa enn virrvarr er i norge.

vet ikke om du med presidentkandidat mente meg, men det var et like stort kompliment som det er utopi ...

Nissemann sa...

Michael Moore er en god entertainer, og du er en god presidentkandidat i Norge. En gang i tiden.

Anonym sa...

Nissemann har visst lest denne:
http://pappapasserpaa.abcblogg.no/1175535917_overskrifter_jeg_vent.html

Milton Marx sa...

Virrvarr & Esquil: Jeg tar opp ballen. Jeg er liberalist, og jeg lever slik at jeg tar en smell når jeg får den. Jeg har dratt fra Norge til Panama.

Visst er det tilfeldigheter og mange faktorer som gjør at noen velger å "selge aksjene" i Furet Værbitt, men det ligger faktisk en kjerne av ideologi og frihetstrang i det også.

Havner du litt på tvers i det norske systemet, får du det ikke godt. Selvstendig næringsdrivende er per definisjon på tvers, som så mange andre grupper.

Prøver du å si at noe er galt, tromles du ned med at fellesskapet må gå foran individet. Får du ikke den behandlingen du burde få i helsesystemet, er svaret gjerne at "sånn er det her i gården. Hold kjeft!"

Det som er godt i Norge, er det som politikerne enda ikke har rørt! Den manglende korrupsjonen og den utbredte hederligheten trekkes frem som var den et resultat av politiske beslutninger! Kun den som er totalt uvitende om Håvamål kan mene slikt. Det var vitterlige ikke landsmoder Gro som gjorde nordmenn til skikkelige folk.

Disse sidene av Norge savner jeg, og naturen. Folk jeg kjenner. Men jeg vil på et hvilket som helst tidspunkt bytte styresett med nærsagt en hvilken som helst bananrepublikk. Norge er vanstyrt - og politikk og økonomisk planlegging er definitivt ikke norske paradegrener.

Hvorfor? Fordi det effektivitetstapet som "den nordiske modellen" forårsaker er langt større enn de beløpene som bunn korrupte politikere i visse land som Norge ikke liker å sammenligne seg med, greier å stjele. Visst irriterer politikerne meg her i Panama, men det er mer et akademisk problem. Til syvende og sist gjør det mindre vondt at en politiker stjeler noen hundre millioner enn at han roter vekk flere milliarder.

Du kan kort og godt ha det veldig bra i en bananrepublikk. Det kan du ikke i Norge, med mindre du tilhører den rike eliten eller et av landets politiske dynastier.

Helsekø er faktisk ikke noe statussymnbol. Det er et bevis på elendig administrasjon.

Såh! Da er vi skuls, Esquil! Du skryter den norske velferdsstaten opp i skyene, mens jeg sikkert er vel skeptisk.

Nissemann sa...

Dnort: Det stemmer, jeg har lest det innlegget. Men som du ser i kommentarfeltet ditt, ble jeg ganske skremt av tanken på deg som president. Biskop i Nord-Hålogaland er nok mer din greie... :o)

Esquil sa...

haha er det der ideen stammer fra?

så det går mot en valgkamp meg mot dnort? hm. tror jeg får mer enn nok med tordenblogg-valgkamp fremover.

sånn seriøst så er vel en naturlig konsekvens av at jeg syns vi har bra politikere at den eneste motivasjonen min for å stille ville vært personlig vinning, og da ville jeg vel ikke vært noen god kandidat.

og hvis du vil bytte styresett med en hvilken som helst bananrepublikk tror jeg du ville slitt i et norsk valg også, milton.

btw, jeg er også selvstendig næringsdrivende. går bra det. bare tilby noe som selger, og ikke skyld på staten hvis det ikke gjør det.