24. november 2007

Negerbordet og Holmenkollbakken

Farmor hadde et negerbord. Nei, ikke et afrikanerbord eller fargetbord, farmor hadde definitivt et negerbord. Bordbenet var en negerslave av ibenholt som bøyde seg ydmykt og holdt bordplaten oppe, så Store Hvite Mann kunne sette fra seg glasset.


Da jeg kom til verden var farmors negertjener innhentet av tiden, bordet var så politisk ukorrekt som du kan få det på denne siden av LordX. Den dyrebare gjenstanden som en gang hadde nytt hedersplassen i stua, var blitt en bisarr vanskapning som måtte skjules for menneskenes åsyn.

Bilde: den neste Holmenkollbakken, med lyskaster som peker rett opp mot himmelen.

Som en pinlig påminnelse fra en fortapt tid. Et monument over menneskelig uforstand.

14 kommentarer:

Nissemann sa...

He he, herlig... :o) Men bildet var havnet litt for høyt oppe i teksten, eller? Eller er det jeg som ikke skjønner bæret?

Esquil sa...

Takk :)
bildet var høyt med vilje ja, eksperimenterte med en annenhver-rytme om to saker som smelter sammen så ordene til slutt handler om begge.

Sukkerspinnengelen sa...

Original sammenlikning :-)

Esquil sa...

takk du :) god lørdagsnatt

Ujevne tanker sa...

Du STORE. Negerslavebord? Din bestemor kunne ha blitt lynsjet av litterære bedrevitere i denne barnesang-endrings-tiden. Jeg ble nysgjerrig på bordet, kjenner jeg. Tenk at slikt finnes, liksom.

Anonym sa...

Da jeg for en stund siden jobbet på Fretex som redesigner kom det inn noe de kalte "negerstatuer" eller noe deromkring (selv tar jeg ikke slike ord i min munn), de var bisarre og ikke særlig fine, litt sånn i retning svarte ammende kvinner med hvite barn, og veldig veldig populære, muligens ville dette bordet du beskriver her slått an blant denne morbide kundeflokken.

Esquil sa...

sant, Anett, men skal jeg tippe var bordet lagd i mellomkrigstiden, kanskje på 1930-tallet. På den tiden sørspissen på egdeøya på svalbard ble døpt "negerpynten" (den heter det ennå), vidkun quisling var forsvarsminister, norge okkuperte grønland med våpen i hånd og nasjonal samling hadde valgplakater i gatene for en ideologi som mente at etniske afrikanere var dyr.

De mer afrikanervennlige på den tiden omtalte afrikanerne f.eks. som "den hvite manns byrde" (ruyard kipling), ordvalg som ikke høres afrikanervennlige ut nå, men som man ga nobelpriser for den gang.

aida; det høres ut som samme stilen ja. ganske kitsch. må jo innrømme at jeg gjerne ville arvet negerbordet, det er en historisk interessant gjenstand. Men det må ha forsvunnet på nittitallet. Godt mulig det havnet hos fretex.

Ujevne tanker sa...

Jeg skjønner godt at du gjerne ville ha arvet dette bordet. Jeg skulle gjerne sett det selv. (I grunnen skrev jeg en langt mer interessant kommentar enn dette her egentlig, men den ble borte. I kålen, kanskje).

Esquil sa...

takk for støtte :)
(og det er tanken som teller)

Anonym sa...

Jeg har en filleonkel som samler på stygge, rasistiske negerfigurer av ymse slag. En gang min kjære far var på utenlandsferie i England, trålet han loppemarkeder etter negerfigurer i presang til min kjære onkel.

Pappa fant en hel haug, og kjente seg veldig fornøyd.

Helt til han stod i tollen og så tollere trekke ut den ene negeren etter den andre ut av bagasjen hans, tett etterfulgt av høyere og høyere latterbrøl...

Digresjoner er fine kommentarer, synes jeg (c;

Milton Marx sa...

Ja ja. Det er jo for ille at man skal se folk skal bruke N-ordet om Michael Jackson. Etter alt han har gjort, liksom.

Black Pride sier jeg! (men det er det ikke mange som legger merke til. De fleste er for opptatt med å vise avsky overfor rasister som bruker N-ordet).

Note to self: kjøpe aksjer i firmaer som selger kvikksølvholdig bleikekrem.

Anonym sa...

Nok en digresjon. Dersom det ikke er lov å si neger, hva skal man da si? Afrikaner? Det er jo ikke alle som tidligere ble kalt neger som er fra Afrika? Eller?

Esquil sa...

virrvarr, sant, fin historie

marx, hæ?

alf ivar, jeg foretrekker afrikaner, syns ikke 'svart' (oversettelse av amerikanernes blacks) høres bedre ut enn neger.

jeg syns man skal ta hensyn hvis mennesker blir støtt av et ord, og all den tid ordet neger opprinnelig er slavehandlernes benevnelse på afrikanerne, er det ikke vanskelig å forstå at ordet har heftelser.

Milton Marx sa...

Esquil: Det jeg mener er at fordømmelsen av N-ordet er kontraproduktiv. Det er snarere et bidrag til å svekke svart selvrespekt. Tar du deg tid til å lese innlegget, får du vite hvorfor jeg mener dét.

Saken handler om mye mer enn et ord. Ordet selv endrer ingenting. "Ikke si at jeg er neger" gjelder i dag. I morgen gjelder "Ikke si at jeg er svart". I overmorgen gjelder det at man ikke kan si afrikaner, ettersom det er så likt morgendagens skjellsord (afrodritt, afrohore, afrodass etc.)

La oss skrelle vekk snakket. I bunnen ligger det faktum at en masse mennesker ikke føler seg aksepterte. Mange svarte er til de grader presset inn i rollen som mindreverdige at de tror på den selv. Motstanden mot N-ordet har mye mindre med slavefarten å gjøre, enn med at alt afrikansk er så til de grader nedvurdert at afrikanere/negre/svarte ikke ønsker å bli minnet om deres opphav - og slik vil det være uansett hvilket ord man bruker, så lenge det omhandler det vi i dag kaller en neger. Den som tviler, kan jo sette seg ned og lese litt om skadelige bleikekremer og annet snacks på Internett. Ville noen ved sine fulle fem bruke noe slikt dersom de ikke hadde alvorlige komplekser for hudfargen sin? Det tar det seg imidlertid ikke ut å si høyt. Dermed ender det med at folk som aldri i sine levedager har sett en slave, og som faktisk heller ikke har foreldre, besteforeldre, oldeforeldre eller tippoldeforelder som har det, skal passe på å ikke bruke et ord som de aldri har lagt noe negativt i, fordi noen andre har sett på TV at folk som sier neger er slavehandlere.

Se på de svarte supermodellene. Hvor mange av dem har brede neser? Få. Hvor mange av dem har slett hår? De fleste. Slett hår gror ikke på etniske afrikanere. Her i Panama bruker 60% av alle kvinner som har negerkrus - og det er de fleste - behandlinger for å slette håret en eller to ganger i måneden (veldig mange andre bruker ekstensjoner). Svært få har et hår som kan sies å være naturlig. Det er litt snodig å sitte som hvit mann blant svarte som blir pinlig berørt når det kommer et gammelt klipp på TV med Jimmie Hendrix, for hvem er denne busknegeren med afro?

Swartzkopf, L'oreal og hva de ikke heter alle sammen, skuffer inn penger på behandlinger som fjerner hårets naturlige utseende - folk vil se ut som på TV. Behandlingene er ikke fullt så ille som det man ser i filmen Malcholm X, men det er ikke så veldig langt unna. Man får gjerne litt tynt og pistrete hår av denslags. Etter en sånn behandling går det gjerne noen dager hvor de knapt tåler å bli strøket over håret, fordi hodebunnen er for øm. Ofte er de tilsynelatende helt irrasjonelt redde for å få regn i hodet. Det er fordi at da begynner hodebunnen å klø. Slike hårbehandlinger er ikke et stoff du kan ta i uten plasthansker.

Så der sitter de da, reklamefolkene som alltid er 200% mer PK enn resten av befolkningen, mens de lager mølet sitt. Har du noen sinne sett en Pampers-reklame med et brunt barn? Selger Matell noen Barbie som kunne ha tendenser til brede neser og afrohår? Og Legos brune plastikkfigurer... Hvor tror du de selger mest? Hos hvite PK-foreldre eller hos etterkommerne av negerslaver?

Poenget? At dette ikke handler om at man har et ord som er fylt med forakt for negrer, men om at samfunnet som helhet signaliserer at hvitt er best. Fra tid til annen blir denne PK-greia litt for påtakelig, som når folk som kjøper negerfigurer, fine eller stygge, stemples som rasister. Og hva så om man skulle ha en skikkelig negerslavefigur hjemme: blir historien bedre hvis man brenner den? (Det minner nesten om å brenne bøker).

Det vi trenger er større aksept for at hudfargen faktisk ikke er så viktig, og forståelse for at de forskjellene som eksisterer mellom oss gjør livet rikere, fremfor tullprat om at de ikke eksisterer. For det gjør de. Selv ikke helsa er helt lik. Det finnes sykdommer som helt klart er mer vanlige hos spesielle raser. Visste du at prostatakreft er slemmere med svarte? Hva oppnår vi med å late som om raser ikke eksisterer? Man fjerner ikke rasisme ved å late som om alle er like. Tvert i mot tror jeg at man gjør forholdene verre. Man bidrar til at de som ikke er hvite, forsøker å bli det.

Løsningen på rasismeproblemene er ikke å forsøke å ignorere forskjellene mellom oss, men tvert i mot ved å fremheve dem og bli glade i dem. Den dagen vil komme hvor folk vil lære dette, men den rykker ikke nærmere ved at folk som sitter og produserer "hvit" reklame gjør seg prektige ved å hykle PK.