11. november 2007

Quiz om bøker

Avil forlanger at jeg blogger utdrag av noen boktekster. Og min kjære leser skal gjette på hvilke bøker vi snakker om. Jeg gir deg utdrag fra to romaner og en biografi fra forskjellige tiår. Å klare en av disse tre er helt konge, og det er enda mer konge å hinte om hva svaret er istedet for å si det rett ut. For det har Torgrim Eggen sagt.

Sunnmøringer har gjort utmerket inntrykk på meg, men åpenbart ikke på alle. Denne klassiske utskjellingen av sunnmøringer pågår med høy intenitet over tretten sider, deretter gradvis avtagende:


Til alle tider har sunnmøringene hatt en egen besynderlig evne til å spre redsel og dårlig samvittighet blant nordmenn. De er et av de minste folkestammer i landet, - likevel makter de å holde resten av folket i en tilstand av evig terror. (..) Noen av dem har svart hår og ser ut som tatere, andre har rødt hår og fregner og ser ut som mordere. (...) Aldri har man hørt om en sunnmøring som har begått underslag, drukket brennevin, deltatt i pardans, bannet, klatret i en lyktestolpe, eller badet naken på en strand. De er uangripelige. De er Norges mest forhatte mennesker.

Plutselig, stille, uten at noen har merket det, over natten, har sunnmøringene erobret Norge. Hva Danmark aldri forsøkte seg på; og hva Sverige ville mislykkes med; det greide Sunnmøre. Sunnmøringene brøt seg ikke inn. De skrevet ikke over Langfjellene; de grov seg ikke under; nasjonen hadde gjort seg porøs; de sivet inn i Norge. Deres kupp vil, når historien en gang skal skrives, bli nevnt som det osmotiske kupp.


Neste bok:

Jeg var nesten svimmel av forvirring og takket for hjelpen. Eskil stoppet meg i det jeg skulle legge på røret.
- Det går an å være enda mer uheldig enn Norge også.
- ?
- Hvis fem av seks VM-grupper hadde et slaktoffer som tapte alle sine kamper, og de tre andre lagene slo hverandre innbyrdes, så er det mulig å få seks poeng (to seire) og likevel bli slått ut.
- Glem det, Eskil.

Siste bok:

La meg si det slik, det at jeg lot meg overtale av Trompe og Tryta til å bli med på ambush den dagen er vel ikke det smarteste jeg har funnet på i livet, men du vet hvordan det er. Har man sagt A får man si B, og når man har kommet til D så er det umulig å komme seg unna uten å tape ansikt. De som har levd en stund vet vel at det ikke er så fryktelig farlig å miste ansiktet sitt, det vokser alltids ut et nytt, men jeg var yngre den gang og trodde ansikter var noe man bare hadde et begrenset utvalg av. Så ambush ble det.


Dette er et meme, så jeg tagger litteraturstudinen.

22 kommentarer:

Flopsy sa...

Haha, jeg gjenkjenner den siste. Men siden jeg hører på Eggen, så sier jeg ikke mer enn det.

Anonym sa...

Salgstallene tatt i betraktning så blir det ikke mange som klarer å svare på alle disse nei...

Men den i midten er vel kanskje en Drillo-biografi?

Anonym sa...

Utdrag nr 1 er ikke en western-roman?

Esquil sa...

tror deg, flopsy.

tror deg, hjorthen.

Esquil sa...

bif: jeg ville nok ikke kalt den western, nei.

Anonym sa...

- og tittelen på romanen kan ikke en gang gi slike assosiasjoner?

Anonym sa...

Heeeh. Hm. Nei.
Disse bor ikke i min bokhylle.
Jeg har klisterhukommelse.

Esquil sa...

bif, nei, jeg kan ikke si det. i den grad tittelen gir en himmelretning som assosiasjon, burde den være rett syd.

virrvarr: jeg tror ikke "Heeeh. Hm. Nei." inneholder noe om sunnmøre. bra bok,da.
"Disse bor ikke i min bokhylle" er jo også en klassiker, men tror nok forfatteren ville la seg fornærme av at du mener den handler om fotball.
På den siste er "Jeg har klisterhukommelse" et originalt forslag, og jeg skjønner tankegangen bak, men jeg tror ikke det er den flopsy hadde i tankene.

Anonym sa...

Greit, da gir jeg meg på den. Mente å huske at Mykle hadde en slik sekvens i 'Lasso rundt fru Luna', men det er åpenbart ikke riktig

Esquil sa...

aje, da skjønner jeg hva du mente med westernroman. du har feil bok, men rett forfatter :)

Knut Johannessen sa...

Den første var grei: Rubicon av Agnar Mykle(bust). Nr. 2 tror jeg er "Drillo" av Odd Harald Hauge, men den siste er jeg helt blank på.

Esquil sa...

det er 2 x helt korrekt :)

Minneapolise sa...

Nummer to var enkel, nummer en helt klart ubetydelig (og jeg har vridd hjernen for forfattere med psykoser, men den har ikke funnet det for godt å samle på sånn informasjon). Nummer tre aner jeg ikke..

Flopsy sa...

Spørs om du ikke må gi et lite hint på nr. 3. Er nok ikke så mange som har lest akkurat den, tenker jeg.

Anonym sa...

Ble inspirert til å lese Rubicon på nytt. Nydelig bok. Må også få med meg fullversjonen av Lasso rundt fru Luna.

Esquil sa...

minneapolise, mulig du har rett i at mykle kunne passet til en eller annen diagnose. han mente ihvertfall at han burde hatt to nobelpriser, en egen og sartres.

flopsy, sant nok. dette er en bok skrevet av en blogger.

dorthe, bra :) lasso rundt fru luna er nok den beste.

Avil sa...

Den første er jo morsom. Kven skriv morsomt på bokmål, eigentleg? Eg klarar ikkje gjette. Heilt sikker på at dette ikkje er ein nynorsk tekst du har snikomsett?

Den andre er noko Drillo-greier. Eg har aldri lese slike bøker, så eg gjettar det fins ei Drillo-bok, skriven av nokon andre enn Drillo.

Den tredje har eg enno verken lese ferdig, eller betalt for. Men eg har den på nattbordet.

Kristin Storrusten sa...

Det kommer tekstutdrag, det er bare å smøre seg med tålmodighet. Utfordringen er i det minste registrert Ü

Jeg tenkte faktisk at jeg hadde lest noe lignende det første avsnittet, men kunne ikke huske hvor. Støtter tidligere nevnte forslag på at også Lasso rundt fru Luna har en slik sekvens.

Minneapolise sa...

Siste er Hjortens bok?

Esquil sa...

avil, du mener det er mer sannsynlig at vestlendinger blodhater sunnmøringer enn at vi andre gjør det?

kristin, det jeg husker best av lignende utlegninger i lasso er en om nattoget og en om katter og hunder. han glir iblant over i kåseriform, men det er mer gjennomført i rubicon, og egentlig hele beholdningen med boken.

minnie, det er hjorthens bok.

Avil sa...

esquil: Eg meiner at dette nesten liknar vestlandsk satire.

Nissemann sa...

Jeg skjønte at det var en Drillo/Eskil-biografi på sitat to, men tenkte du virkelig tanken på tre sekspoengslag i samme pulje før USA-VM? Det skjedde vel i det mesterskapet, var det i Sveriges pulje?

Og på hintet til Flopsy skjønte jeg at det var Hjorthen sin bok... Var det den han solgte via et sånt fiffig nettbutikk-trykkeri i gamle dager (i fjor eller noe sånt)? Hjorthen gjør så mye rart: Nett-trykkeri, T-skjortesjappe, og nå driver han nærradio...