1. november 2007

FIFA-rankingen har betydning igjen


FIFA-rankingen blir lagt til grunn for trekningen til neste VM-kvalifisering i herrefotball. Trekningen skjer 25.november.

Det er første gang dette årtusenet at rankingen brukes til noe annet enn pynt. Endringen var en nyhet i svensk media, men norsk media virker ikke å ha oppfattet saken.

På nittitallet var det vanlig å seede etter FIFA-rankingen. Her er historien om hva som skjedde, sett fra mitt ståsted:

Fra 1996 til 2000 var jeg landslagets mann på FIFA-rankingen, siden det var veldig få andre som kunne regne ut den. Nils Johan Semb nevnte i 1999 for sin svenske kollega at jeg hadde knekt formelen bak rankingen. Svenskenes landslagstrenere var i følge Semb veldig interesserte i å snakke med meg, og han ga dem telefonnummeret mitt.

Svenskene ringte meg aldri. Men senere samme høst ble FIFA-rankingen erklært ubrukbar til å seede de europeiske kvalifiseringene til EM og VM. Istedet ble det laget en ranking basert på de to siste EM- og VM-kvalifiseringene. Endringen ble trumfet igjennom av UEFAs sjef Lennart Johansson. Lennart er svensk.

Dermed ble jeg brått en ubrukbar mann for fotballandslaget. Men naricissistisk nok liker jeg å tro at norrbaggen som kunne prosedyrene bak rankingen hadde noe med skiftet å gjøre.

Nylig ble Lennart Johansson erstattet med Michel Platini som UEFA-boss. Tidligere i høst spekulerte jeg i at lederskiftet også kunne få følger for FIFA-rankingens status. Trass i hva som vanligvis skjer når jeg gjetter, har det altså vist seg å slå til.

For Sverige er endringen en stor ulempe, de hadde fordel av seedingssystemet de selv trumfet igjennom. For Norge er endringen en fordel. På svenskerankingen er vi rangert helt i bånn av lagene som ligger an til å kvalifisere seg til EM, mens Sverige er nær toppen. FIFA-rankingen rangerer Norge som nummer 15 i Europa og foran Sverige.

Mohohahha.

13 kommentarer:

Nissemann sa...

Herlig, jeg elsker det når du forteller om FIFA-rankingen! Jeg la merke til saken i media, med at Norge nå er nr. 15 i Europa, og de 18 beste seedes slik at to trekkes til samme kvalik-pulje. Godt nytt for Norge, spennende lesning for oss som er litt over middels interessert i matematikk...

Esquil sa...

ja, de siste EM-kvalkampene blir viktig både for EM og VM nå. Kan frot bli sånn at vi enten kommer oss til begge mesterskapene, eller ingen.

Glad du setter pris på det. Det kjipe med å ha FIFA-rankingen som sitt spesialfelt her i livet er at det er klin umulig å dra damer på den.

- Hey baby (mørk stemme). Du har hørt om FIFA-rankingen, ikke sant?
- Nei.
- Nei? Sikker?
- IFA-rankingen? Har det med halspastiller å gjøre?
- Neineinei. Nå skal du høre. FIFArankingen Bla bla Blah fotball bla bla blah seeding bla bla blah landslag bla bla
- Åja, så gøy.
- Og det har seg sånn at det er jeg som ...
- Hei Tommen! TOMMEN! Er du her? Så kuuult!
- doh.

Nissemann sa...

Tja, med dagens realfagssatsing i skolen kan det brått være at du får draget, Esquil. På neste generasjon riktignok, men hvem bryr seg om det? Nå velger jo 90% av elevene på videregående realfag, så du får prøve deg på russen til våren!

Esquil sa...

sugar daddy gonna give you candy
you gonna pay sugar daddys price

Nissemann sa...

Jepp, prøv den. Funker sikkert bedre enn komplisert algebra. Jeg visste ikke at du hadde det inne, Esquil... :o)

Anonym sa...

Komplisert algebra ville sikkert virket på småripsene hvis du bare kunne få dem til å tro at det er skikkelig mye penger i det, og at de ligger litt løst i lommen din.
Vel, her i omegn, iallefall.

Anonym sa...

Jeg mener det er beste resultatet av at FIFA-rankingen betyr noe er ikke at Norge kanskje blir seedet, men at Esquil kan blogge mer FIFA-stoff. *venter i spenning*

Anonym sa...

Jeg skjønner ikke noe av dette, men han Tommen kunne jeg aldri tenkt meg, altså. Uansett; prøver meg på en passende kommentar (famler i mørket her):
-Den som ler sist, ler best. Grabba.

Anonym sa...

nissemann said..."spennende lesning for oss som er litt over middels interessert i matematikk..." PUH! Der har vi forklaringen. Jeg trodde kanskje jeg likte disse FIFA-historiene så godt fordi jeg uforvarende var blitt over middels interessert i fotball, og det vil jeg ikke ha på meg.

Nissemann sa...

Sonja: Kombinasjonen av interesse for matematikk og fotball er vel det beste utgangspunktet for å digge FIFA-rankingen... Men det er vel mest matematikk.

Esquil sa...

nissemann: har det ikke inne, det er et sangsitat ...

bza, sonja, nissemann: hyggelig at dere faktisk liker sånt. da føles ikke verden fullt så ensom :)

bloodymary, du har åpenbart skjønt noe av dette, for den som ler sist ler best var eksakt min tanke bak avslutningen.

marina: det er lite penger i fifa-rankingen, mest fotballbilletter egentlig. men takk for tipset. late som om man er stinn og leter etter noen som kan bruke opp pengene, det kan jeg greie, så spørs det om det var den typen damer jeg ville ha ...

Anonym sa...

Fra intervjuet: "Den største drømmen er egentlig å bli forfatter, medgir Eskil. Han har lenge gått svanger med romanplaner.

Du er egentlig godt i gang. Det er mye bra stoff på dine sider. Samle sammen noen tråder og sy dem sammen til en roman om deg selv og det du har opplevd. Alltid et greit utgangspunkt for en god roman.

Esquil sa...

takk skal du ha :)

hadde glemt at jeg sa det i intervjuet. jeg mistet vel den drømmen en stund, før den kom tilbake. Jeg utga endelig en roman i høst, Blodføre som er nevnt i margen her.