7. november 2007

Blogger på TV, seige folk og sprengte fly

Betty42 var på NRK i en halvtime i går. Prøgrammet handler om brystkreft og kalenderpiker og kan ses her. Rørende og fint program. Betty var annerledes enn inntrykket jeg hadde fra bloggen, blant annet snakker hun bergenser.

---Som kjent kommer filnavnet til bilder på nettet opp hvis du prøver å lagre dem på egen disk. Det er det ikke alle som tenker over. En CNN-journalist fikk sparken etter at han lagret et bilde av George Bush med filnavnet asshole.jpg.
---

Det var New York Maraton i helga. Jeg finner fortsatt en merkelig glede i at Norge har vunnet New York Maraton seks ganger siden forrige gang en amerikaner vant.

---

Når jeg starter opp nettleseren får jeg opp en tilfeldig valgt Wikipediaside som startside. Den forteller meg iblant om ting jeg ikke visste. For eksempel denne historien, om da et amerikansk krigsskip skjøt ned et sivilt Iransk passasjerfly i 1988. Alle de 290 ombord mistet livet, inkludert 38 ikke-iranere og 66 barn.

Daværende visepresident George Bush den eldre sa at han aldri ville beklage hendelsen på vegne av USA, uansett hva fakta måtte være ("I will never apologize for the United States of America — I don’t care what the facts are"). USA har fastholdt at nedskytningen var en ulykke, mens Iran på sin side fastholder at det var en bevisst handling.

Bevisstheten skal jeg ikke mene noe om, det interessante er at jeg ikke kan huske å ha hørt om denne nedskytingen. Mens jeg i årene etter hørte masse om Lockerbie-ulykken, et vestlig fly som ble sprengt av muslimer på omtrent samme tiden.

Vi fores med det gale DE gjør og glemmer det gale VI gjør. Det synes jeg er litt farlig.

8 kommentarer:

Örn sa...

Hei! Det visste jeg ikke. Det har da fátt rimelig lite oppmerksomhet má man kunne si. Men desverre ikke overraskende.

Jeg visste forsávidt helle ikke at Betty snakket med bergensdialekt, men förste kommentaren var rettet mot avsnittet om det iranske passasjerflyet.

Betty Boom sa...

Amerikas styre er vel svært god på ansvarsfraskrivelse på alt de gjør, ekstremutgaven av nasjonalisme. Du finner litt av den stemningen i Bergen, men ikke nok til at det går gale. F.eks. så kom jo gullet hem :)

Takk for plass i forhold til programmet. Fint du følgte det, og fikk en opplevelse av hvem jeg var uten tastaturet ;)

Ytteb.

Anonym sa...

Somaliern pleier å blogge litt om Eurosentrisme - at vi ikke får vite og husker ting som anngår andre enn vår kulturkrets. Vi begår overgrep og ber ikke om unnskyldning, og lurer på reaksjonene som kommer fra deres side i etterkant. Usj, jeg kjente ikke til den hendelsen. Men som Ôrn sier- det sjokkerer meg ikke.

Anonym sa...

Jeg har faktisk hørt om den nedskytingen, men Lockerbie fikk nok mye mer oppmerksomhet, ja.
Det beviser vel bare hvordan media brukes til å forme folks oppfatning av verden, ved at de bare får vite hva makthaverne vil de skal vite.

Men Bush og gjengen hans har vel mer enn bare nedskytingen av et passasjerfly å be iranerne om unnskyldning for.

Rigmor sa...

Det er klart det er lettere å vite om det gale DE gjør - det er jo det media elsker å fore oss med. Slik har det dei der. Så må vi kommer og lære dem for vi best, tross alt SE hva DE har gjort da.

uff...

Anonym sa...

Tja, at "de" gjør alle disse ugjerningene er vel ganske godt bevis på at de har lært fra "oss", er det ikke?

Anonym sa...

Det ble mer behørig dekket da russiske jagerfly skjøt ned Korean Air Lines Flight 007 i september 1983 (av mange forståelige grunner). Alle passasjerene, 269 i tallet, omkom. Bare 5 år før var også et annet koreansk passasjerfly skutt ned av russerne, men utrolig nok omkom bare 2 passasjerer i denne hendelsen. Ikke overraskende var amerikanerne hard i fordømmingen den gang, litt ironisk men dog..

Den gamle Skid Row (delvis Thin Lizzy) gitaristen Gary Moore har gitt jævelskapen med Korean Air Lines Flight 007 et ansikt, og en historie som lever videre, i låta "Murder in the Skies" fra 1983. Takk for posten som minte meg om akkurat dette, og ikke minst fikk meg til å bla opp noen flere av de geniale sangene og gitarsoloene som radarparet Moore/Lynnet lirte av seg.

Født i Belfast kjenner Moore jævelskap igjen når han ser den, og det er da heller ikke tilfeldig at han står bak en lang rekke antikrigslåter som "After the war" og "Military man".

Esquil sa...

og wild frontier...