25. november 2007

Møkkatrekning

Norge havnet i VM-gruppe 9:

Norge
Island
Nederland
Skottland
Makedonia

Problemet for en FIFA-rankingglad mann som meg er at det mangler et lag her. Vi er i gruppen med fem lag, lagene i alle de andre gruppene får spille to ekstra kamper mot et skikkelig tegneserielag.

Så hvorfor er det et problem? Jo. Østerrike, som var i VM sist vi var i VM, var i dagens trekning rangert på nest laveste nivå, med sine venner fra Island og Albania. Så dypt har de sunket, ikke fordi de suger, men fordi de arrangerer neste EM. Dermed var de forhåndskvalifiserte og slapp å spille kvalifiseringskamper. Kvalkamper teller enormt mye mer enn privatlandskamper på rankingen, og i mangel av slike har Østerrike falt som en stein. Det samme problemet i mindre skala får Norge nå, siden vi mistet to sikre seiere.

Vi kan selvfølgelig sikre oss to ekstra kamper ved å bli nummer to i gruppen og gå til play-off. Men (sitat wiki):
Det er ett toerlag som ikke kommer til å spille play-off. Det er det toerlaget som får lavest poengsum av alle toerlagene.

Norge skal spille to kamper færre enn lagene i de andre gruppene, det kan bli svett å plukke like mange poeng som dem da. FIFAs sider sier ingenting om spesialregler for vår gruppe, men jeg håper de tenker ut en mer avansert måte å sammenligne toerlag på enn dette.

Møkkatrekning.

23 kommentarer:

Anonym sa...

En annen kjip ting med minigruppe er vel at om vi ikke tar førsteplassen blir det kvalik mot et sannsynligvis ganske sterkt lag - mens i andre grupper med da ett ekstra møkkalag ville andreplassen sendt oss videre. Eller er jeg på jordet?

Unknown sa...

En kunne jo tenkt seg at Fifa for likhetens skyld satt opp et dummylag i puljen, som ikke stilte til kamp, og som derfor tapte på walkover i hver eneste kamp. Det ville gi alle lag i puljen 6 poeng ekstra. I såfall ville trekningen vært god, siden vi faktisk var sikret to seire.

Det er kanskje mer sannsynlig at de deler totalt antall poeng på totalt antall kamper, for å finne et gjennomsnittlig antall poeng per kamp og sammenligne på det grunnlaget. I såfall er trekningen dårlig igjen, men ikke så dårlig som om de bare ser på tallene uten å justere.

Men lagene... Island kan selvsagt overraske, og et østeuropeisk lag kan alltids by på uventede problemer. Nederland og Skottland, derimot, er vel ikke blant de verste toppseedede lagene vi kunne møte? Gode lag, for all del, men det burde være fullt mulig å yppe seg her.

Anonym sa...

Dæven. Gledesdreper.

Jeg var så happy over denne trekningen. Jepp. En gruppe vi kan klare å gå videre fra. Og så tenkte jeg på Rølerbloggen og at jeg måtte inn og se på sjansestatistikker.

Og så møter jeg en nedslående post om at vi ryker ut på grunn av at vi er en mindre i gruppa.

Håper du tar feil. Men det virker veldig naturlig det du skriver.

Esquil sa...

ivers, litt i jordekanten kanskje. ingen toere går rett til vm, de åtte beste skal møtes i play-off, og det siste må dessverre henrettes.

truls, sant, poengsnittet vårt vil jo plages av at vi mangler et tegneserielag.
Men det er en fjerde mulighet jeg håper (og egentlig tror) de går for: at de stryker kampene mot det sisteplasserte laget i seksergruppene før de teller poeng.

alf, sorry :) tror ikke vi ryker ut pga en mindre i gruppa, (men vi kan få dårligere seeding til kommende mesterskap pga det). Tror vi ryker fordi Nederland er et av disse lagene som aldri misser på sluttspill. De er fire ganger flere enn oss, og landet er jo en fotballbane.

Skottene derimot har vi en sjans på, jeg Norge har god sjans på enda et playoff. Playoff skjer alltid midt i norske fotballspilleres whisky-og-cigarsesong, i playoff har vi en stødig statistikk: null seire, null uavgjorte, fire tap. Så der tror jeg vi ryker.

Truls sa...

Det har du rett i. Den strykemekanismen mener jeg å huske har blitt brukt tidligere en gang.

Da blir forskjellene marginale... Positivt på den måten at de andre lagene har et mer hektisk program, og at de får to ekstra kamper å pådra seg gule/røde kort i. Men det kan jo slå ut i begge retninger, siden motstanderne deres er i samme bås.

Anonym sa...

Vårt eneste håp er en brist i et par-tre demninger i Nederland og walkover seier der. Jeg tror ikke Norge kommer til VM med andreplass i gruppen.

Anonym sa...

Eskil: du får til og med meg til å bli interessert i fotball. Helt utrolig!!!

Esquil sa...

truls: det stemmer, nå har jeg sjekket. Bare kampene mot lag 1, 3, 4 og 5 i gruppen teller når toerlagene skal sammenlignes.

bza, sant nok. det var få som kunne rundspille gode gamle drillos som nederland gjorde. husker en stygg 3-0 sak, pluss en 0-0-kamp hvor vi hadde mer flaks enn rosenborg på stamford bridge.

vic: takk :) er det fakta? trodde dette var en ultrasær post jeg.

Flopsy sa...

Tror heller ikke vi kommer til VM, men forhåpentligvis blir det litt underholdning i kvaliken lell. Informativ post forøvrig, føler meg aldri så lite klokere etter å ha lest :-)

Anonym sa...

Eskil: jeg er nok temmelig sær! Det er jo *dette* som er interessant, ikke ansiktet til Åge Hareide :-)

Anonym sa...

Såsåså...

Ballen er rund, cup er cup, vi tar en kamp av gangen og så teller vi opp poengene til slutt.

Dessuten er jo RBK i Sjæmpions Liig, så helt svart er det jo ikke.

Anonym sa...

Kunne vært interessant å se dine vurderinger når det gjelder RBKs sjanser videre i CL

Esquil sa...

takk flopsy. det er sant, landslaget har i det minste kjempet til døra i de siste kvalikene, det var mer enn de gjorde da jeg var unge.

vic, kanskje til dame å være :) du er litt goth og, er du ikke? bladde igjennom et fotoalbum å bloggen din, uten å vite om det var deg jeg så. bra bilder, uansett.

rotor, sant. det er mer svartoghvitt.

Alf ivar, jeg skrev om det her. Da mente jeg 97% sjanse for å gå videre i e-cup, og 59% sjanse for å gå videre i CL.

Men jeg er mer optimistisk mht chelseakampen enn de fleste er. Et gjennomsnitt av bookmakerne vil gi ca. 50% sjanse for mer CL.

det blir ihvertfall spennende.

men de eventuelle e-cup-kampene etter jul er jeg ikke spes optimistisk til.

Anonym sa...

Esq: Syns du virkelig, med hånda på hjertet, at det er så rart at jenter/kvinner/hunkjønn kan være interessert i slike poster?

Anonym sa...

Det hadde jo vært en god del mer stilig å bare si takk, men det var nok ikke meg. Bare vilkårlig flick-album, de bytter av seg selv på siden min..

Esquil sa...

røverdatter, uttalelsen var empirisk basert ut fra hva jeg har opplevd av respons de tolv årene jeg har drevet med dette. du kan jo selv sjekke mine tidligere kommentatorfelt om fifa-ranking. men jeg har ikke til hensikt å dømme noen for hverken fotballinteresse eller mangel på sådan, det er en av de tingene jeg ikke vurderer mennesker etter.

vic: ok. jeg ble jo litt overrasket, jeg må jo innrømme det.

Anonym sa...

For å fortsette den flotte offtopicdiskusjonen rundt CL. Med tanke på Chelseas historikk rundt snøvær ser det ut som om sludden kommer en dag for tidlig på Lerkendal.

Esquil sa...

nei! ah, sånn uflaks, kampen kiler seg inn i en kort pause mellom slush og kuldeperiode..

jaja. får håpe de blir psyket ut av brøytekantene, vi snødde skikkelig ned her i går.

godt funnet, bza.

radiohode sa...

Du kaller dette for møkkatrekning?

Dette blekner i forhold til Tordenbloggen. Norge har i det minste en sjanse til å komme til vm....

Esquil sa...

haha, trodde du overskriften handlet om deg, kanskje?

må da være fint med en skikkelig utfordring, vel? du har jo vunnet alt til nå.

radiohode sa...

neida, jeg leste denne saken da den var kliss ny, men kunne ikke dy meg nå i mine mørkeste stunder

Nissemann sa...

Liker utregningen din, det var en kar p� tv i dag eller i g�r som hadde regnet p� Rosenborgs sjanser. Han ga 25% sjanse for gruppeseier, 40% sjanse for toer, 33,5% sjanse for treer (og UEFA-cup) og kun 1,5% sjanse for sisteplassen. S� det stemmer bra overens med dine beregninger.

Og s� mener jeg det var sagt i forbindelse med VM-trekningen at kampene mot det svakeste laget i gruppen skulle strykes. Det gjelder heldigvis ikke for v�r pulje, s� bortsett fra for FIFA-rankingen har det ikke s� mye � si � v�re i pulje 9.

Nissemann sa...

Unnskyld at jeg var litt firkantet i kommentaren min - jeg får i alle fall opp en drøss med bokser i stedet for æ og å... Formattering er noe skit!