21. november 2007

Ekstra spenning i kveld

Norge skal spille fotballkamp mot Malta i kveld. Det holder neppe til EM-plass uansett resultat, men det fins andre spenningsmomenter med kveldens kamper. Jeg gjorde noen utregninger rundt dette for VG, og tenkte å ta detaljene her når jeg likevel har tallene klare.

Vi er det 15. beste europeiske laget på siste offisielle FIFA-ranking. Uoffisielt falt vi til 17.plass etter Tyrkiakampen. Vi trenger å være blant de 18 beste når vi våkner i morgen for å få seeding i 2.gruppe til neste VM-kvalifisering. Det er stor forskjell på andre og tredje gruppe, det kan bety forskjellen på å møte England og Nord-Irland.

Med norsk seier mot Malta
blir vi mellom nummer 15 og 20, avhengig av resultatet i kampene til lagene rundt oss på rankingen. Resultater vi ikke liker er:

Tyrkia-Bosnia Herzegovina HU
Ukraina-Frankrike H
Sverige-Latvia H
Serbia-Polen H
Slovenia-Bulgaria B

Vi burde tåle at tre av disse skjer, men ikke fire (ca 23% sjanse) eller fem (ca 5% sjanse).

Det vil si at med seier over malta er vi over 70% sikre på å bli seedet gunstig til VM-kvalifiseringen.

Med tap mot Malta
blir vi mellom nummer 18 og 22, og vi er avhengige av at alle disse kampene går inn:

Ukraina-Frankrike B
Danmark-Island UB
Nord-Irland-Spania UB
Serbia-Polen B

Det gir oss kun et par prosents sjanse for å bli 2.seedet med tap.

Med uavgjort mot Malta vil jeg grovt anslå at sjansen er 20-30% for å bli seedet.

Det ligger usikkerhet i tallene, siden det bare er Norges rankingtall jeg har fulgt over tid. Så i VG sa jeg at Norge i to av tre tilfeller blir seedet i 2.gruppe med seier mot Malta, og i ni av ti tilfeller blir seedet i 3.gruppe med tap, for å ha mitt helt på det tørre. Litt feigt kanskje. Men, konklusjon, viktig kamp i kveld.

Og hvis EM ryker, fuck EM. Å nå EM er like vanskelig å nå som VM, men VM er mye kulere.

20 kommentarer:

Buster N sa...

VM er kulere. Det er helt sikkert. Trøste, trøste.

Hvor stor muligheten Norge får en plass dersom det skulle bryte ut borgerkrig i Kroatia? (Eller Sverige eller Polen.) Subsidiært: hvor stor er muligheten for at det bryter ut borgerkrig i Kroatia?(Eller Sverige eller Polen)

Er det lov å håpe på borgerkrig?

Anonym sa...

Helt enig (i at vi ikke har snakket godt nok sammen i det siste). Jeg tar på meg mye av skylden for det, siden jeg ikke har vært så flink til å komme innom i det siste. Jeg lover å skjerpe meg.

Dessuten: VM er mye kulere enn EM. Definitivt.

Esquil sa...

Buster, så lenge det blir en krig hvor alle bommer på hverandre og ingen dør, så er det lov å håpe. Og når de er så dårlige til å skyte fortjener de dessuten ikke å gå til EM.

Men basert på det som skjedde i 1992, da Jugoslavia røk ut pga krig og neste lag i kval-gruppen fikk plassen (Danmark), så er det i Hellas eller Tyrkia du evt må håpe på krig. Muligheten for det er kanskje ikke den laveste i Europa.

bm, ikke vær for hard mot deg selv. alltid hyggelig å ha deg innom :)

---

Pause på Malta nå, vi har nettopp falt ut av EM igjen, etter 20 minutter inne i varmen. Men jeg tror vi er nr. 17 av de europeiske lagene på FIFA-rankingen akkurat nå.

Esquil sa...

Kampen er over, norge er ute av EM, men akkurat nå på 18.plass og såvidt inne i VM-kvalgruppen.

De som holder oss inne er Polen og Frankike. Polen har kontroll, men Frankrike har bare 2-2 mot Ukraina, må ikke tape, og det er en halvtime igjen. Den kampen ser ganske viktig ut for Norge nå.

Esquil sa...

Polen hadde kontroll, men måtte selvfølgelig begyne å ta inn baller i r*va. Det ble svett, men jeg tror det holdt akkurat, i følge mitt regnestykke ble det nå Tyrkia, Bulgaria, Sverige og Norge som tok de siste fire plassene i seedingsgruppe 2. Ukraina, Serbia og Danmark er rett bak, og jeg har nerdet dette fort og hardt, så jeg er ikke sikker før jeg ser rankingen i morra.

Esquil sa...

kan ikke fortsette å gjøre dette for hånd ... er det noen som vet av et gratis, lovlig regneark på nett?

Buster N sa...

He he. Jeg bøyer meg i støvet. Regn med meg fremover...

Esquil sa...

det hender jeg stikker innom deg også :)

fant forresten et regneark, open office.

Anonym sa...

OpenOffice er fint, du kan til og med lagre i pdf. Jeg går aldri tilbake.

Anonym sa...

Norge nummer 20 på rankinga nå , det gir seedingsgruppe nr 3.

Tror du det stemmer ?

http://www.bigsoccer.com/forum/showthread.php?t=625244

Anonym sa...

Hva ble resultatet av utregningen din da Esquil? Hva om Hellas og Tyrkia går til krig mot hverandre i kamp om totalheredømme over Kypros? Da burde jo Norges sjanser for å gå til EM være relativt greie...

Esquil sa...

takk for interessant link!

det kan godt stemme, tallene hans ligner mine (jeg har f.eks. 828 på Norge, han har 831), men serbiatallene spriker. han har lagt på 44 poeng på serbia i en periode jeg ikke har registrert at de har spilt kamper. det kan forklares med at det har vært spilt en privatlandskamp jeg ikke vet om. eller at han bommer. tomorrow will show.

israel regnet jeg aldri på, fordi de lå 123 poeng bak oss på forrige ranking. det angrer jeg på nå ...

selv om han evt tar feil i at serbia slår oss, kan han ha rett i at israel gjør det. Det ser ikke bra ut for seeding.

Esquil sa...

bza, jeg har ikke regnet mer, jeg har lært meg regneark, lagt inn formlene og regnet ut norges poengsum. så nå er det "bare" å fylle inn de andre landene neste gang jeg blir spurt, men nå er det en stund til rankingen teller igjen.

men skal jeg tippe ut fra linken anonym ga oss, vil jeg si vi blir akkurat ikke seedet. selv om jeg har en mistanke om at han har regnet feil på serbia.

tror kanskje heller jeg vil ha fred på kypros og norge ut av EM ;)

Anonym sa...

Serbia fikk utsatt kampen sin 2 ganger pga uvær i Serbia. Nå skal de spille kamp dagen etter FIFA rankingen , men dagen før trekningen.

Hvis de vinner på lørdag skulle trolig vært i seedingsgruppe 2 ? Kan de protestere hvis UEFA bruker November rankingen som komme fredag?

jonny

Esquil sa...

det er riktig. nå var det snakk om at kampen skulle avlyses siden den er betydningsløs, men vi får se.

hvis de klager vil jeg tro serbia har en dårlig sak, siden de er i den ene åtte-lags-gruppen og allerede har spilt 13 kamper, en kamp mer enn lagene rundt seg, noe som er en klar fordel.

Anonym sa...

FIFA rankingen er klar nå , og Norge er nummer 19 , og det gir seedingsgruppe 3. Israel fikk mass rankingpoeng etter to seire i EM kvalik i Novemeber.

jonny

Esquil sa...

too bad, da sliter vi.

urutinert av meg å ikke regne på israel.

trøster meg med at tallene jeg hadde regnet stemte. ser at rankingen sier 827 på norge, regnearket mitt sier 827,82. og jeg fikk rett i at serbia var bak oss.

Nissemann sa...

bza: Jeg tenkte også på krigen på Kypros, men pyttsann. Hareide mener jo vi kan hamle opp med f.eks. Hellas og England i vår pulje, så da er jo alle tidligere nedturer glemt og foran skinner kun optimismen!

Esquil: Jeg har virkelig savnet nettet i ferien min den siste uken, og har lurt fælt på hvordan vi lå an på Fifa-rankingen. Alle som anbefaler folk å lage en blogg, sier at man må satse på en nisje, en interesse. Her har du din greie!

Og ja, VM er definitivt kulere enn EM. Men ryker vi der også, skifter jeg mening igjen.

Esquil sa...

takk, nissemann :)

godt poeng med nisje. men så er man singel mann da, og fifarankingen er i så måte et farlig tema.

men skal få mer profesjonalitet inn i regningen nå som rankingen betyr noe igjen.

Anonym sa...

Kan dere være så vennlige å hjelpe oss med bilder og reisetips fra India og andre land de har vært i
Jeg heter Ousainou jeng , eier og bygger av merOmferie.no. Siden deres er utrolig nytte og fin, flott at folk deler opplevelser på denne måten. Vi er også et gratis oppslagsside, som jeg og min kone sysler med , men vi rekker ikke alt , Da er det flott å kunne rope om hjelp fra andre hjelpsomme og frivillige medmennesker.
send meg gjerne mail på
jeng@merom.no eller til elinwie@yahoo.no

mvh
Jeng