4. juni 2007

VamPus tar Radiohode & co. Hardt.


Del 2 av Vampus-intervjuet. I dag handler det om blogging. Merk den fine, gradvise temperaturstigningen:

Så, Vampus, er du enig i at lesermassen i bloggosfæren går samme vei som Dagbladet, og i så fall, hva er årsakene?
Å lese den norske bloggsfæren, meg selv inkludert, er jo som å se maling tørke. Utover kosestoff så er det få som tirrer, provoserer eller kommer med nye ting. I den grad det er nyhetsstoff så er bloggsfæren parasitter på eksisterende medier. Men selv om lesertallene til den enkelte (norske) blogg synker, så tror jeg leserne generelt har lagt blogger til som en del av den vanlige nyhetsrunden på nettet. Men vi har blitt flinkere til å skille snørr og barter. Skal jeg ha humor, går jeg til LordX, mediekritikk til Hablog, feminisme til Drusilla og skulle jeg av en eller annen obskur grunn føle for bloggrunk så sjekker jeg "mest lest"-lista på Bloggrevyen. Satt på spissen.

Hvordan ser du for deg utviklingen videre?
Jeg tror faktisk ikke jeg tør spå lenger. Jeg trodde lenge at vi ville se en konsolidering blant bloggere som startet egne bloggaviser, men det har vi sett relativt lite til. Og plutselig dukker det opp nye hyper, som tidstyven Facebook, som tar tid fra ting som blogging. Men jeg tror vi vil få flere kjendisbloggere - som i kjendiser som blogger, ikke bloggere som blir kjendiser. Og jeg vil nok heller lese Carl Bildts blogg enn en som prøver å være som han.

Som Norges mest leste blogger gjennom tidene, har du noen gode råd til bloggere som ønsker gode lesertall?

Skriv godt, tydelig og engasjert. Det går tretten på dusinet av folk som ser ut til å ha puttet vatt i tastaturet før de begynte å knotte i vei. Men generelle råd blir jo gjerne ulne de også da. Jeg ville anbefalt å skrive variert, men hva om man ønsker å bli Norges beste mote-blogg? Vær orginal og vær deg selv, men eksperimenter gjerne. Det kan ta litt tid før man finner sin personlige stemme.

Hvis man skal interesse folk utenfor bloggsfæren så må man i hvert fall slutte å skrive om blogging og andre bloggere (akkurat nå: 8 av 15 mest populære poster på bloggrevyen handler om blogging). Og selvhøytidelige eller selvopptatte bloggere som skriver forutrettet om hvordan de opplever å bli mottatt i bloggsfæren minner meg om samtaler mellom drita damer på do "og så sa han det, og da sa hun det og da måtte jeg bare.." Sånne samtaler holder jeg meg unna i real life, hvorfor i all verden skulle jeg gidde å bruke tid på sånt på nettet?

- Hvem tenker du på spesielt i setningen om selvhøytidelige og selvopptatte bloggere?


- Debatten som Radiohode klarte å dra i gang i vinter er et eksempel på dette, hvem som lenker til hvem og at det finnes en elite i bloggsfæren som stenger de andre ute. Ja. For elitebloggere har blitt dette gjennom å oppføre seg som fulle fjortiser, ikke sant?
Og han og flere som skriver at de skal slutte, får masse oppfordringer om å fortsette og så fortsetter. *sukk * Skal du ha folk til å forsvare seg mot disse påstandene så har du jo en fin liste å ta fra i kommentarfeltet her.

Sånn. Nå kan vel bloggrunkerne hente frem papirserviettene sine, tenker jeg.

---
Litt sjangerblanding til slutt:

Radiohode avsto fra å kommentere intervjuet. I hvert fall i denne bloggen.

Jeg har også intervjuet andre denne uken som uoppfordret har nevnt bloggelite-debatten som årsak til at de nå blogger sjeldnere. Selv ble jeg også demotivert. Det var som om vi mistet uskylden den gangen, som om vi ga opp, ga etter for misunnelse, rotterace og egoisme. Det føltes som om blogging ikke lenger i det hele tatt handlet om å gjøre verden til et bedre sted.

16 kommentarer:

Bernt M. Johnsen sa...

Bra!

Betty

Betty Boom sa...

Jeg var logget på Brnts bruker, så jeg ta det en gang til:

Bra!

Betty

".....Og selvhøytidelige eller selvopptatte bloggere som skriver forutrettet om hvordan de opplever å bli mottatt i bloggsfæren minner meg om samtaler mellom drita damer på do "og så sa han det, og da sa hun det og da måtte jeg bare.." Sånne samtaler holder jeg meg unna i real life, hvorfor i all verden skulle jeg gidde å bruke tid på sånt på nettet?"

Men vi har vel alle vært drita en gang!!!! ds

radiohode sa...

Denne kommentaren går vel til "alle": Esquil varslet at det kom "noe" denne uken. Da jeg hørte det håpet jeg at dette "noe" var sånn at jeg kunne slippe å kommentere på det. Håpet brast. Får vel prøve å knote vattfritt i kveld, selv om Bloggpolis ikke er tjent med mer metastoff. Men siden Esquil kjører sin tabloide uke så må han vel få den støyen han ber om? Følg med i en blogg nær deg etc...

Hjorthen sa...

Just det. Meta-debatter fører (nesten) aldri noe som helst godt med seg, de som er involvert blir utmattede og leie av hele greia. De som ikke er involvert klikker seg heller videre til Nettavisen.

VamPus sa...

"Det føltes som om blogging ikke lenger i det hele tatt handlet om å gjøre verden til et bedre sted."

*knis*

Betty Boom: Å jada. Mer enn en gang. Og blogget i fylla også. Det ble ikke kvalitet ut av det, for å si det slik. Men det er masse interessante BLOGGPOSTER der ute, altså at mange treffer blink av og til, men det er langt vanskeligere å opprettholde en interessant blogg over tid. Synes jeg, i hvert fall.

kvitveis sa...

Folk har jo veldig ulike formål når dei les blogg. Eg set mykje større pris på feks. innlegga frå Vampus før i tida om fyllakalas, enn denne blåblogginga. Og latinolåtane her inne lar eg vera i fred, men novellene er stor lesning. For meg handler ikkje blogging om å gjera verden til ein betre plass, men om dei små øyeblikka du får innblikk i andre sin verden. Og nyhetskravet som går på attkjenning dominerar.

Esquil sa...

man behøver jo ikke kurere kreft for å gjøre verden til et bedre sted.

å få "de små øyeblikka da du får innblikk i andre sin verden" gjør verden til en bedre plass å være for meg.

bah, hjorthen. de som ikke er involverte suger til seg hvert ord. populært som gladiatorkamper og offentlige henginger.

Hjorthen sa...

Joa, de som er på innsiden men ikke er direkte involvert så. Men jeg er ikke så sikker på om det gjelder de mer sporadiske leserne som ikke blogger selv. (Hvis man fortsatt har noen sånne lesere igjen da)

Men at krangler på nett er nedbrytende og bare unntaksvis fører med seg noe positivt tror jeg er udiskutabelt.

Hjorthen sa...

...altså krangler på nett OM krangler på nett, skikk og bruk, bla bla.

Esquil sa...

nå avføder vel neppe dette innlegget en ekte krangel, siden vi ikke har noe nytt å krangle om.

men alternativet til krangling kan iblant være å måtte finne seg i piss. og det er ikke nødvendigvis mindre nedbrytende.

Takk til juryen for nominasjonen forresten *rørt*. Det er første gangen unntatt tordenbloggen at rølerbloggen har blitt nominert til noe.

Esquil sa...

Jeg har en litt annen følelse enn deg, Vampus, jeg synes det er de samme bloggene som leverer de beste tekstene uke etter uke.

Hjorthen sa...

Man skal ikke finne seg i piss, det er klart, og krangler om konkrete ting er nå så sin sak. Men meta-debattene som hovedsaklig dreier seg om uenighet om hvordan man skal bruke selve mediet er gørr. Og nedbrytende. Lotten ga seg jo etter den store Haremsdebatten, jeg sluttet jo også i to dager, selv om det var vel så avgjørende at bloggen min for første gang medførte en negativ konsekvens i det virkelige livet. Bloggelitedebatten nevner du jo som en negativ greie for mange.

...men samtidig så må jo noen ta igjen så klart. Selv om det koster.

Esquil sa...

ja, ok. det er mulig jeg ikke tok nyansene i dine første kommentarer.

men du er for kategorisk føler jeg, all metadebatt er ikke nedbrytende for alle. jeg ble desillusjonert over å se denne type tankegang, man får et mer nyansert syn på det man til da trodde var en bloggeby full av vakre sjeler som la igjen hyggelige kommentarer hos hverandre. men kanskje var den illusjonen dømt til å briste, og man får jo ikke den samme smellen om igjen i neste debatt.

og nå er vi i gang med metameta...

Esquil sa...

i setning to i avsnitt to i forrige kommentar går jeg plutselig over til å snakke om bloggelitedebatten. det er det meningen at du skal skjønne av deg selv.

Hjorthen sa...

Jojo, men hvis ikke jeg er kategorisk så blir det jo ikke noe å krangle om!

Avil sa...

Eg kjenner at eg både er litt lei meg fordi eg aldri kranglar emd nokon meir, og at eg samstundes er litt letta over at nettet er blitt ein stad der eg har det fint istadenfor å trøyste, rette opp, hisse meg opp, glatte over, legge til rette og mekle.