6. juni 2007

Er en blogg best det første året?

Jeg føler at man greier å være mest personlig i starten av en blogg. Jeg føler at det har kommet nye blogger i det siste, som Mirakel og Fr. Makeløs, som greier å ha den personlige, nære holdningen som jeg føler jeg har mistet, eller ihvertfall når sjeldnere. Leserstatistikken min snudde nedover etter det første året, men kvalitetsmessig syns jeg det har svingt opp igjen, jeg har likt bloggen min best om forsommeren begge årene.

Som vanlig i tabloiduka har vi lov å debattere saken med panelet, vi spør først Gudfaren.

- Er en blogg best første året?

Det kan kanskje virke slik? Hvis du med best første året mener at det er morsomst å blogge det første året så kan det være riktig, men hvis du med best mener kvaliteten på det som skrives så tror jeg langt i fra det er noen naturlov. For min egen bloggs vedkommende så føler jeg meg rimelig trygg på at år nummer to var bedre enn år nummer en, og forhåpentligvis var år tre enda litt bedre enn år to også. Men mange møter kanskje bloggeveggen når de har holdt på en stund. Man oppdager at dette tar mer tid enn man trodde, og at det går på bekostning av andre ting. Man kommer kanskje til et punkt hvor man begynner å gjenta seg selv av og til. Man begynner å stille seg bloggofosiske spørsmål om hva som egentlig er vitsen, og sånne perioder med bloggdepresjon kan jo ta knekken på enhver bloggeglede. Men kommer man seg i gjennom dem så er det ingen ting i veien for at man kan utvikle seg og bli en stadig bedre blogger.

Ser du på de 16 som var i åttendedelsfinalen i Tordenbloggen så er det en relativt stor prosentandel som enten er borte, eller ikke har oppdatert på en måned eller to. Så folk faller i fra. Men så er det jo også noen som står på og holder nivået oppe selv om man kan kalle seg for veteran ettervert,

(Her snakker Hjorthen om at ByBeBo, Jamaicansk Rom og Marion er nedlagt, Beate og Anne ikke oppdatert, og at ihvertfall Saccarina og Røverdatter har vært noe ujevnt motivert. Ca halvparten, et halvt år etter kåringen)

Så går spørsmålet til Mirakel.
- Er en blogg best første året?

Jeg tror faktisk ikke det. På begynnelsen bruker man ganske lang tid til å finne språket og historiene man skal bruke, og det er ikke alltid det kommer gode bloggposter ut av det. Det er alltiv halvpinlig å lese bakover i sin egen blogg, fordi man ser tullete formuleringer eller merkelige synspunkter.

Jeg tenker at de bloggene som holder lenger enn ett år ofte er de beste. De bloggerene rir ikke bare på en bølge, men trenger virkelig å skrive. Det er de som har funnet ut hvordan de skal skrive og hva de skal skrive om.

Nå må du ikke tro at jeg ikke liker nye blogger, da. For det gjør jeg. Nye (som meg selv) er noen ganger mer åpne, og inntrykket mitt er at vi tør å skrive mer personlig. Vi har enda ikke fått de slemme kommentarene, og vi har ikke et navn og rykte å ta vare på. Vi slipper prestasjonsangsten, for å si det slik. Dessuten er nye bloggere ofte litt mer velkomne mot andre nye. Det er ikke lett å bli kjent med disse som har blogget i årevis. De har jo allerede sin gjeng.

Debatten oppsummert: de lærde strides. Antagelig går det ikke an å si noe bastant. Når var din blogg best?

22 kommentarer:

Rambukk sa...

Rambukk holder fortsatt på med oppvarmingsrundene.

Esquil sa...

godt å se deg tilbake ihvertfall :)

selv om du ser ut til å sabotere tabloidprosjektet mitt, mer om det i morra.

mirakel sa...

Jammen tok du med bilde også. Ikke værst. ;) Nå følte jeg meg som en kjendis.

Vel. Jeg møtte en slags bloggvegg for noen dager siden, og sliter litt med å komme igjennom den. Men jeg liker å tro at Gudfaren har rett i at når man kommer igjennom det, så utvikler man seg videre til en enda bedre blogger.

:)

Sissel sa...

Jeg vil ikke bli veteran, men ny og ubesudlet - alltid :)

For å si noe om når ens blogg er best, så må man vite noe om hva en god blogg er. Det merker jeg når jeg leser andres blogger, men når det kommer til min egen. Hakke peiling. Men jeg tror nok likevel at FOR MEG blir bloggen min dårlig når jeg ikke lengre har noe å si - men skriver likevel.

Da orker jeg ikke meg selv mer. Det vet jeg.

radiohode sa...

Er ikke de fleste blogger(e) best før klokken ti om formiddagen?

radiohode sa...

Den forrige kommentaren der kan være den bløteste jeg noen gang har skrevet. Det sier en del. Du får ut det best i oss, Esquil!

Iversen sa...

Jeg elsker tabloid uke. Mest pga de hyppige oppdateringene, kanskje.

Rambukk sa...

Absolutt ingen sabotasje, Esquil, jeg leser og koser meg (avventer morgendagen...)!

Frøken Makeløs sa...

Hvorfor ble ikke jeg også spurt? Hmpfr. (Kanskje fordi jeg ikke har noen særlig mening om dette?)

Esquil sa...

fr. makeløs: fordi jeg fant ikke mailadressa di, så jeg la igjen min mailadresse i kommentarfeltet ditt, men du svarte ikke. Hmpfr.

ellers takk for alle hyggelige kommentarene folkens. dere er nå søte :)

Elisabeth Ice Cream sa...

Jeg har aldri vært best. Jeg har bare hatt/har bra perioder; litt av og på. Likevel, jeg tror nok jeg var best i mine 4 første måneder, nå bare prøver jeg å ro meg i land med brukne årer.

Hjorthen sa...

Men det er litt urovekkende at nesten halvparten av Tordenblogg-bloggene enten er borte eller sterkt reduserte? Hvorfor blir det slik?

Kanskje det kan være et tema for neste tabloide uke? Hvorfor så mange bloggere gir seg eller mister piffen etter det første året?

Anders sa...

Men er det egentlig urovekkende? På en måte kan man jo si at det er en lav terskel for å begynne å blogge og at dermed mange prøver seg. Dermed er det kanskje en lav terskel for å slutte eller ta pauser og, uten at det trenger å være galt?

Personlig har jeg hatt en lang pause, og før det skrev jeg mer eller mindre tilfeldig i et år om meningsløse ting, uten å helt finne min egen "greie". Men da er det også fint å bare la skrivingen være og kun kikke rundt på hva andre driver med.

Fjordfitte sa...

Ja, la Hjorthens forslag være neste tema i tabloid-uka.

Her er mitt svar: for øyeblikket føler jeg at jeg har sagt alt jeg har å si og at det ikke er noe vits i å blogge på tomgang (dette kan så klart være pga årstiden, var jo sånn i fjor også).

Jeg tror jeg hadde en forestilling om at jeg skulle se en slags utvikling, men det gjør jeg ikke, jeg syns jeg bare står på stedet hvil og går rundt i de samme sporene hele tiden. Kanskje det er selve blogg-formatet som gjør at man går rundt i ring?

Den eneste jeg syns har kommet noen vei er fr. martinsen. Jeg syns bloggen hennes var ganske uinteressant og arty i begynnelsen, men nå er hun plutselig inne på noe helt annet og (for meg) mye mer interessant spor. Med unntak av henne har jeg inntrykk av at vi alle står omtrent der vi begynte. Og det var vel liksom ikke meningen.

Esquil sa...

Vil vel tro at utmattelsen varierer mye med konseptet for bloggen. Skriver du om mote kommer det stadig nye klær, skriver du om film kommer det stadig nye filmer, men skriver du om dine egne meninger går det an å forstå at man havner i gamle spor.

Ihvertfall har jeg et begrenset antall meninger jeg brenner for, og jeg føler nå at jeg må gjenta meg selv hvis jeg skal gi meningsytringer fra hjertet.

Er man derimot flink på upretensiøst hverdagsprat, som f.eks. ivers og lordeks er, må det vel være mulig å holde det gående rimelig lenge.

Delirium~ sa...

Hjorten: Ja, man har liksom de som faller fra, og de av oss som ikke klarer å falle fra - og bare blogger jevnt og trutt videre! (men når har jeg jo tre blogger for tiden (passordbeskyttet, åpen og Tyvlyttet), så hva skal man gjøre!)

Frøken Makeløs sa...

Gjorde du? Det har jeg ikke sett, sorry. Og veldig klønete av meg å ikke legge ut mailadr min, den ligger der nå :-)

Victoria sa...

Jeg har aldri hatt en eneste bloggambisjon i det hele tatt, og det er igrunnen ganske befriende bare det :-)

Ikke noe grublings om gode eller dårlige perioder.

Kan hende ville ambisjonene ha kommet dersom jeg hadde oppnådd lesertallene til flere av de som kommenterer her, men da ville det kanskje bare ha resultert i at det hele ble masete og jeg ble stresset og enda mer sur enn jeg er til vanlig.

Esquil sa...

heh. hvorfor trodde jeg du hadde lagt opp? har du skiftet adresse?

men det var jo det samme her, jeg hadde ikke spesielle ambisjoner det første halve året. men så ble jeg 'oppdaget', og er man dum nok til å skaffe seg teller blir man påvirket. For meg som aldri har jobbet med annet enn å sette sammen ord er det dessuten relevant hva folk liker å lese.

Victoria sa...

Usikker på om det var meg du mente nå, men ja, jeg byttet fra vic.blogg.no til wordpress for ganske lenge siden :-)

Esquil sa...

det stemmer. usedvanlig sløvt av meg. har rettet linken nå.

jeg husker at sist jeg var innom var via
googles bildesøk fordi du kommer høyt opp når man søker på ordet 'blogg'. (Noe du kan ta som et kompliment siden det betyr at mange trykker på bildet ditt). Men etter den turen fikk jeg inntrykk av at bloggen var nedlagt.

Victoria sa...

Visste ikke at det bildet var der,klippet-panneluggen-selv-bildet :-) det ble veldig rart. Det sier i alle fall litt om frisøren som klippet meg så dårlig at jeg ble nødt til å ta sak(s)en i egne hender..