20. juni 2007

Et inkluderende bloggeliv

Er Bloggebyen inkluderende for en ny blogger? Hvem tar imot en ny blogger best, er det de som er nye selv eller de som har holdt på en stund?

Disse spørsmålene vil jeg finne svar på. Samtidig vil jeg finne svar på Saccarinas spørsmål i denne posten:
Så hva er det som har skjedd de siste månedene? Hvorfor er det så mange klager over at det finnes en ekskluderende elite? Er det blitt vanskeligere å komme innenfor?

Jeg vil lage meg en ny blogg under falsk navn, kommentere i 36 blogger, og sammenligne hvordan jeg blir mottatt av:

  • Ferske
  • Rutinerte
  • Elite

De ferske skal ha blogget under et halvt års tid. De rutinerte og eliten skal ha holdt på omtrent like lenge, hvilket vil si i gjennomsnitt et par år.

Selv aksepterer jeg ikke begrepet elite, og kan ikke definere en. Som Saccarina selv sier:
Det finnes ikke noen gruppe bloggere som alle vil være enige om er “elite”. Mange av de som har brukt betegnelsen har snakket om “de” og “oss”, som om elitebloggerne er en klart definert og allment kjent gruppe, uten tilsynelatende å være klar over at de sannsynligvis tenker på forskjellige bloggere.

Men for å forske på påstanden MÅ vi ha noen navn. Jeg bruker en liste jeg fant hos Maren.Jeg vil sette terningkast på mottagelsen jeg får i bloggene, etter skalaen:
1 ingen respons til meg, men til andre (ekskluderende)
2 ingen respons til noen
3 grusom respons
4 respons
5 god respons
6 særlig inkluderende respons / kommentar i min blogg

Så legger jeg sammen og ser hvilken gruppe som er mest vennligsinnede. Min forventning på forhånd er at de ferske er favoritter, og at det blir jevnt mellom elite og rutinerte.

Jeg starter hos Ivers, pluss en fersk og en rutinert blogg som poster omtrent samtidig som ham.

32 kommentarer:

Minneapolise sa...

Naa har du jo avsloert deg selv overfor Ivers allerede... Men jeg liker prosjektet. Som ny blogger er det noen det nesten er litt smaaskummelt aa kommentere hos, selv om jeg alltid blir glad for kommentarer fra hvem som helst i min blogg. Mulig det bare er jeg som er litt bloggsjenert...

Iversen sa...

Mulig jeg tar munnen for full her, men jeg tipper dette eksperimentet allerede er gjennomført.

Nå fikk jeg selvsagt litt dårlig samvittighet fordi jeg ikke har svart på Esquils to siste kommentarer hos meg, men pytt. :p

For øvrig syns jeg noen må ta litt tak snart og skrive skikkelig om hva som definerer en eliteblogg, for jeg klarer ikke helt å se at min skulle være noe elitistisk. Såvidt meg bekjent har jeg ikke noe spesielt høyt antall lesere, fantastisk interessante artikler eller noe av det jeg ville tro var med på definisjonen, men noen gode og trofaste kommentatorer og en relativt grei frekvens på innholdet har jeg. Det blir litt som å kalle Agderposten en eliteavis, føler jeg.

På den annen side klør jeg jo gjerne ryggen til andre storbloggere fordi jeg ikke har en ryggrad som kan klø selv, lzm.

Hyperion sa...

Interessant at det ser ut til å være et behov for å se på bloggere som en gruppe, bare fordi de uttrykker seg i samme form.
Jeg får en trang følelse av dette, som om bloggene ligger på et forum, der de er medlem og bare uttrykker seg for hverandre.

Skal nye bloggere 'tas imot' bare for å tas i mot - "velkommen til oss", liksom ?

Jeg mener man er her ute på egenhånd, og bloggere må gjerne skape sine små klikker, men det er ikke bra for "bloggverden" om man skal snevre det inn til å være et lite samfunn. Bloggerne er på nettet, hver for seg, blant alt det andre somerpå nettet, og ikke i noe eget bloggesamfunn.

Men ellers er det jo et interessant eksperiment:)

Hyperion sa...

Og med dette mente jeg å si, at her er ikke poenget å være god til ta vel i mot nykommerne, men å skrive blogger som er verdt å ta i mot.

Esquil sa...

Det er bare å slå seg løs, Minneapolise :) Folk er som regel greie. Velkommen, forresten.

Bloggen din er jo bra da, ivers. Det er vanskelig å konkretisere det, men det er noe med bakgrunnstonen i den som er så fin. Tonnevis av lesere har du også :)

hyperion: jeg har full respekt for det synspunktet. Dette er kun en test av påstander, ikke et forsøk på å fortelle folk hvordan de skal være. selv blogget jeg med kommentarfeltet avslått store deler av det første halvåret.

Noen vil ha kontakt, andre har andre mål med bloggingen. Jeg tester virkeligheten for de som vil ha kontakt. Det står ikke et stempel på bloggene om hvem som vil ha kontakt og ikke, så jeg kommer også til å kommentere hos bloggere som ikke definerer seg som del av et miljø.

Maren sa...

Du vet å gjøre stakkars fellesbloggere paranoide.

Esquil sa...

relax.

kvitveis sa...

Kva meiner du med 'tonnevis'? Eg har lurt litt på kor mange lesarar ein må ha for å kalle det mange :)

Esquil sa...

"Tonnevis av lesere" er Iversens eget uttrykk fra en annen debatt. Gitt at leserne veier i snitt 75 kg, fant vi ut at det betyr i overkant av femten lesere.

Og det er jaggu ikke verst i disse ulvetider :)

Minneapolise sa...

Saa om man tiltrekker seg de litt kraftigere leserne kan man komme unna med faerre?

Drusilla sa...

Veldig spent på hva som kvalifiserer til "grusom respons", nå.

L sa...

Er tonnevis 15 unike besøk, eller er det berre matteversjonen av tonnevis? :)
Seriøst altså, eg har lyst å veta kor mange besøk som blir rekna som mange. Og siden du er tallkongen, må jo du vera mannen som kan ta det opp :)

VamPus sa...

Responsen du får avhenger jo som regel av responsen du selv har gitt. Skriver du "dust" i kommentarfeltet hos meg så gir jeg ikke respons. Er jeg da ekskluderende?

Esquil sa...

enig, vampus. det blir selvfølgelig å oppføre seg rimelig høflig. svetter du?

drusilla, hva med "ha dæ ut av bloggen min, ditt spøkæls" (ikke ment til deg nei :) eller "jeg svarer bare folk som har noe enten konstruktiv eller hyggelig å komme med. provosering og emoer har jeg lite tilovers for. og jeg synes folk flest ikke burde blogge. eliten lenge leve."

minneapolise: hehe
mulig f.eks. bloggen oslo foodie, om matoppskrifter, hadde en kortere vei til tonnevis av lesere.

l: mange besøk. hmm. jeg har ikke tenkt på det. Da jeg startet med teller (1 jan. 2006) hadde jeg ca 25 unike brukere daglig. Da syntes jeg det var så mange at jeg la ned bloggen i ren prestasjonsangst. når jeg ser tilbake nå føler jeg at "gjennombruddet" mitt kom rundt 100 unike brukere daglig, fra da av visste andre bloggere typisk hvem jeg var. Men får jeg se det tallet igjen nå blir jeg nok forbigående skuffet.

men det sunneste er nok å ikke fokusere på sånt. det blir man fort blogghore av.

fr.martinsen sa...

Jeg skjønner godt at Hyperion får en trang følelse, og jeg er enig i at vi er her på egenhånd.

Jeg liker godt å ha noen litt faste i kommentarfeltet, men jeg vil at "fremmede" skal føle seg velkommen. Jeg er ikke på jakt etter venner, men kontakt litt hit og litt dit. Skriver jeg om Sally Mann vil jeg gjerne at de som er interessert i henne skal finne akkurat den, osv.

Det samme når Hyperion skriver om å se på bloggere som en gruppe. Det minner meg om når man ser på mediene som en gruppe (eller det tåpelige navnet: msn) - da tenker jeg, mediene du, det er alt fra vg til Lastebileieren.

=Anja sa...

Jeeeezuz,Esquil!
Hvor skal dette bære hen??????????
Hilsen selveste Anja:0)

Esquil sa...

tror det blir sabla gøy, anja :)

håper ingen som blir med i testen tar det for alvorlig, eller føler seg lurt. jeg er jo glad i dere.

det er sant, fr. martinsen, bloggegrupper er ikke homogene grupper. msm?

fr.martinsen sa...

MainStreamMedia, sies gjerne i et foraktfullt tonefall.

Så skjønner alle at bloggere ikke ligger under for sånne maktstrukturer som mediene med tunge eiere bak seg, vi er liksom frie, og so on.. Det er bloggernes journalistikk-romantikere.

tonita sa...

Liker godt din analytiske tilnærming.
Vil gjerne - i etterkant, få høre konkret hvordan du kom fram til hvem som skulle representere i de ulike gruppene.

Egoisten sa...

Jeg så tilfeldigvis posten du postet etter denne, og tenkte i mitt stille indre at det er godt du ikke er journalist.
Sånn i forhold til Vær Varsom plakaten punkt 3.10..

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med smårar smak i munnen.

Betty Boom sa...

Akk ja, det ble en spennende dag for Josefine, en gammel bloggtraver.

Ytteb

Egoisten sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Esquil sa...

woops, var ikke meningen å slette deg helt egoisten, skulle bare sensurere et par ord til jeg får avsluttet opplegget. Ellers vil jeg si at jeg er glad i deg også, og at du må vente med å legge puslespillet til du har alle brikkene.

bra å høre, betty :) det er jo agurktid, vi må gjøre det vi kan så vi ikke kjeder oss ihjel.

Egoisten sa...

Takk. For nå kokte det hvertfall i hode mitt. Du ga meg hvertfall inspirasjon til å skrive i sinne. Den posten er slettet, men du kan jo få den på mail:)

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med varierende humør

Esquil sa...

punkt 3.10: Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.

Vi kan nok med fordel ta en titt på plakaten, men den er ikke spesielt anvendelig for bloggere. eller f.eks. TV-komikere.

Esquil sa...

det kan fungere bra å skrive i sinne, men jeg vil gjerne slippe å se det ... jeg har ikke ment å såre noen og beklager at du reagerer negativt, men at det kanskje er tidlig å trekke konklusjon.

Egoisten sa...

Siden dette faktisk utvikler seg til en real diskusjon, så tror jeg faktisk at punkt 3.10 i dette tilfellet er svært så relevant - foreløpig. Skjult identitet/falsk identitet. En ting er at noen bloggere som f.eks meg selv blogger under kallenavn og ikke fullt navn, men det gjør de fleste av oss konsekvent.
Nei jeg har sikkert ikke sett helheten i dette heller, som i din tabloide uke, men det er problemet med føljetong-blogging. Du vil vel at folk reagerer på det du skriver? Og jeg tror du kanskje bør vurdere en ny falsk bloggidentitet i og med ganske mange har lest denne bloggen da navnet på vedkommende blogg lå ute.

Sjekk mailen din btw.

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med engasjement

Fjordfitte sa...

Dette syns jeg blir litt stress. Generelt er jeg dårlig til å svare på kommentarer, oftest fordi jeg syns de står helt greit på egen hånd, men i dette tilfellet syns jeg det var en uinteressant kommentar som det ikke var noe å si til.

Jeg er ikke interessert i de ”sosiale aspektene” ved bloggtekster, så det kunne virkelig ikke falle meg inn å svare på kommentarer fra nykommere for å virke snill og inkluderende. Hvis dette skulle hatt noe for seg, burde du ha testet ut reaksjonen på folk som har gitt uttrykk for at slikt er viktig.

Ellers var det ikke spesielt vanskelig å gjette at dette var en oppdiktet person og at det var du som sto bak. Det øker ikke akkurat lysten til å ønske noen velkommen.

Esquil sa...

vil understreke at din holdning til å kommentere/ikke kommentere er helt legitim, og at jeg som gammel kommentarnazi overhodet ikke er ute etter å kritisere deg.

Esquil sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Betty Boom sa...

Jeg synes at du oppdrar oss greit :)

Betty

Esquil sa...

takk ... men jeg prøver egentlig ikke å oppdra noen ... jeg har nok med å passe på å oppføre meg pent selv ...