25. juni 2007

Operaen i Oslo

Operaen i Oslo koster 3,7 mrd. Det er 800 kroner fra hver nordmann, deg, meg og tiggerne på gata.

Jeg skulle gjerne vært med på å gi Oslo et monument, det var jo en monumentfattig hovedstad vi fikk oss når de nå engang valgte å flytte den ut fra de mer sentrale deler av landet. Men opera? Det nye operabygget er pent, men det er ikke et monument, det står ikke opp, det gjemmer seg.

Politikerne har vel registrert at operahuset i Sydney er det nyeste bygget som har fått verdensmonumentstatus, så har de tenkt, "se vi lager et hvitt operahus i strandkanten, det er nok trikset". Men å kopiere er definitivt ikke trikset. Operahuset i Sydney er fascinerende sært, og det er ikke ordet "opera" som har gjort bygningen berømt.


Man kunne holdt på pengene til det dukket opp et helt genialt arkitektonisk prosjekt, om det så var en moské. Det må en gal person til, en Utzon eller Gaudi. Om det ikke kom, og det gjorde det ikke, var ikke opera rett ting å blåse penger på, ikke for Norge. Man burde bygd en ordinær opera og brukt 3,7 milliarder på å utsmykke noe alle er innom, og som skåner miljøet hvis det blir bedre besøkt: T-banen.

Bilder: operaen i hhv. Oslo, Sydney og på Tenerife.

11 kommentarer:

Swazi sa...

Man kunne bygget om noe gammelt rask til en god opera til de operafrelste. Det hadde vært dem vel undt. Istedenfor konstruerer nasjonen en døll katedral for kunst som tilhører det mindretallet av kapitalsterk overklasse som ikke skjønner at noen ganger må du leve en uke på spaghetti enten du vil eller ikke. Operaen i Oslo speiler vårt kollektive nyrike mindreverdighetskompleks og er nok et vitsemonument i skrekklandet rike og bekymringsfrie Norge. Er Sydney kjent for sin hummer og sin kanari sier De? Hummer og kanari, takk. :p

Esquil sa...

jah. flink mann :)

sonja daa sa...

Jeg mener å ha sett forslaget som kom på andreplass i arkitektkonkurransen om operaen. Der var søylene uformet som store bjørketrær (evt var de store bjørketrær - man vet aldri med disse arkitektene). Tror det hadde blitt mye stiligere.

Truls sa...

Trenger ikke bygge ordinær opera heller, spør du meg. Det finnes allerede en opera i Oslo, og det er ikke direkte rift om tilskuerplassene der heller.

Esquil sa...

tror deg, truls :)

kanskje det, sonja. jeg syns operaen er pent håndverk, men for den prisen burde vi holdt igjen til vi kunne fått stor Kunst.

3,7 mrd nede i t-banen ville monnet. Å ta t-banen kunne blitt som å gå på museum. De har tilløp til sånt på enkelte stasjoner i moskva, men vi kunne most dem.

=Anja sa...

Det snedige her er at om ca 5 år så står operahuset under ca tre meter vann:o/

kvitveis sa...

Du har så rett du. Det hadde vore fantastisk å ta bana om dei hadde brukt så mykje pengar på den heller :)

Truls sa...

Ved utgangen av mai var oljefondet oppe i 1964 milliarder kroner.

Det betyr at utbygd T-bane ikke er enten/eller i forhold til Operahus. Vi har god råd til å bygge ut T-banenettet for 3-4 milliarder uansett - og kunne/burde antakelig gjort noe i den retning.

Saken er vel heller den at et operahus isolert sett (T-bane eller ikke) er fullstendig bortkastede penger.

På toppen av dette er resultatet at vi forteller verden: "Vi har ingen egen kultur å være stolte av, så vi kopierer noen andre og legger til rette for at også vi kan ha en litt selvhøytidelig overklasse."

XmasB sa...

Jeg har lest et sted at det antas at havnivået vil stige et sted mellom 16-28 cm (fritt fra hukommelsen) innen år 2100. Så jeg tror ikke det er noen umiddelbar fare for vannet.

Men enig i at bygget ble veldig bortgjemt. Det er så mange andre ting vi kunne brukt de pengene på. Tviler på at for eksempel Kirkens Nødhjelp hadde sagt nei til 3,7 milliarder...

Iversen sa...

Google etter t-banestasjoner i St.Petersburg, der har de visst truffet spikeren på hodet.

Anonym sa...

Faen for et uestetisk og fælt operabygg dette snøhettafirmaet har tegnet da...det ser jo ikke ut med sine kantede og pisskjedelige funkisvinkler...hvorfor kunne de ikke gjøre som Jørn Utzon i Sidney og lage et vakkert bygg med harmoniske og dristige kurver og linjer når de først skulle smelle av så mange milliarder og ødelegge havna i oslo?

Hva skal vi med denne støgge operaen i det hele tatt ...etter hva jeg forstår er det bare en finkulturell lekestue for den dølle frognerfiffen og andre rikmannskakser på vestkanten, som til sterkt subsiderte billetter betalt av alminnelige skattebetalere driver og jåler og viser seg fram for sine likesinnede ignoranter mens de sløvt og uinteressert sitter lidende og og knasker beroligende tabletter og halvsover seg gjennom de infernalske gaulene fra juggelbesatte og oversminkede feite matroner som teatralsk framfører arier og andre kunstige og unaturlige samtaler som de synger istedetfor å snakke...fra en totalt utdødd og forstenet kunstform, nemlig opera.

Nei jag disse slappe kjerringene og nevrotiske fisefine ballerinaene på kulturhistoriens dynge der de hører hjemme og få noe skikkelig rockemusikk inn i kåken istedet! Eller aller helt bare riv sønder hele sulamitten!

hva faen heller...det har jo kostet milliarder av landets penger, og billettene er subsidiert med 2000 kr.pr. piece...og så brukes det bare til piss?!