30. juni 2007

Livet på Jorden halvveis i 2007

Det er krig i Afganistan. Krigen er egentlig mellom de veldig religiøse (taliban) og de mindre religiøse (mujahedin/nordalliansen). Norge, USA og resten av NATO er med på laget til de mindre religiøse. Før var vi bare med som støtte, men nå har en del av NATO-landene begynt å angripe motstanderen selv, i Sør-Afghanistan. Norge er ikke med i Sør, enda, og om vi skal være med der er et tema for krangling.

Det er krig i Irak. Krigen er egentlig mellom sunni- og shia-muslimer. USA, England og en del andre vestlige land er med på laget til shiaene, ikke fordi de er shia, men fordi de styrer regjeringen som ble valgt etter USA & co. invaderte landet. Krigen er helt fucked up og går ut på at vanlige folk sprenges i gatene. Problemet i forhold til mange andre land er at opprørerne er så ressurssterke, siden deres side hadde makta i så mange år.

I USA styrer president Bush ennå, men han har mindre makt enn før fordi demokratene vant valgene i 2006, så han får vanskelig med å starte flere kriger. Når han mister jobben etter neste år tror mange at Hillary Clinton blir president, og uansett hvem som vinner er det godt mulig at USAs soldater forsvinner fra Irak. I England har statsminister Tony Blair nettopp gått av, og det gjør det sannsynlig at Englands soldater snart forsvinner fra Irak.

Det er krig i Somalia, mellom muslimer og kristne, staten har gått i oppløsning og samfunnsstrukturen ligner på Afghanistans, en før-middelaldersk situasjon hvor klaner og krigsherrer er det samlende elementet.

Det er krig i Sudan, mellom regjeringen og opprørere i Darfur, Darfur ligger midt i Sahara og folket der hadde det hardt nok med å skaffe mat fra før, på grunn av krigen er sult blitt et problem.

Det er som alltid krig i Israel, mellom jødene og palestinerne, i det siste har det vært mest slåssing mellom palestinerne. Hamas, som ikke anerkjenner Israel og regnes som terrorister av USA, er i bråk med Fatah, Yassir Arafats gamle parti, som er litt mildere stemt overfor jøder.

Zimbabwe og Nord-Korea har ledere som isolerer landet fra resten av verden, slik at det lett blir mangel på mat og medisiner og folket får lavere levestandard enn nødvendig.

Pluss en del kruttønner rundt omkring hvor det ikke er krig men ikke helt fred heller, f.eks. Sri Lanka, Øst-Timor, Colombia, Etiopia-Eritrea.

Verdenssituasjonen høres alltid ille ut, men den har alltid vært ille. Fattigdom er på retur, særlig i Asia, og særlig i Kina og India. I Afrika sør for Sahara er mange smittet av AIDS og det fører også med seg tilleggsproblemer som gir dårligere utvikling. Situasjonen er dårligst Øst i Afrika, i Vest-Afrika fins det lyspunkter, som en del land som har sluttet å sloss og begynt å etablere demokratier.

Klimaet
: det snakkes mer om klimaproblemet enn før, til og med fra Bush. Men det er foreløpig vanskelig å se at effektive grep blir tatt.

I Norge skjer det neppe noe for tiden som er verdt å huske neste år på samme tid.

12 kommentarer:

radiohode sa...

Grei og trist (?) oppsummering. Men Esauil, hva gjør vi med dette? Synker ned i apati? Norge er et lite land og vi er små mennesker i dette lille landet. Små mennesker i små land skaper aldri store endringer?

Minneapolise sa...

At det ikke skjer noe som er verdt aa huske i Norge er vel heller positivt, siden det som er verdt aa huske tydeligvis er utelukkende krig og elendighet.

Rigmor sa...

TJA!
Det som er så *massestyggebanneord* irriterende her nå er jo det at Gorden kunne kommet til makten og satt en dato for å få troppene ut av Irak. MEN når det første som skjer etter han er kommet til makten er tre terroraksjoner, eller forsøkte askjoner, på 36 timer, hva gjør han da?!

men jo, bra oppsummering.

Esquil sa...

samme taktikk som al quaida kjørte i spania, de bombet toget rett før valget. da førte det til at pro-krig-statsministeren dret seg ut, skyldte på ETA, og tapte valget, slik at spania endte med å trekke seg ut av irak. da oppnådde tydeligvis al qaida det motsatte av det de ville, for det de gjør i england nå tyder jo på at de VIL ha utenlandske tropper å sloss mot.

det er bin ladens strategi å kjempe mot vesten på muslimsk jord, fordi det er lettere å slå oss der. men det raserer jo samtidig muslimske land. det har historisk sett vært grisedårlig taktikk å være slagmark. det var jo nettopp slik USA tok over hegemoniet i verden, fordi europa ble rasert av verdenskrigene. det var f.x. også slik frankike tok hegemoniet på 1600-tallet, under solkongen, fordi tyskland ble åsted for tredveårskrigen. oki. nok om det.

Esquil sa...

minnea: ca. den setningen tenkte jeg faktisk å avslutte posten med.

radio: skjønner ikke helt hva du mener, skal vi lukke øya for verden fordi vi er for små til å påvirke?

Nicolas sa...

Det du etterlyser fra avisene er vel det man i avisene kaller "kommentarer"? :) De finnes jo de, men man må bare kjøpe de riktige avisene og holde seg unna vg.no og db.no :)

Esquil sa...

Nah.

Avisene har enten lettleste fremstillinger av dilldall, eller tungt lesbare fremstillinger av de store tingene som skjer. Jeg etterlyser kombinasjonen, lettleste fremstillinger av viktige saker, mer "infotainment". Så vi ikke blir et folk av ignoranter.

Aftenposten kunne dette på nittitallet, men har tapt seg. TV-programmet 60 minutes er gode på det.

radiohode sa...

Nei, jeg mente ikke vi skulle lukke øynene. Det er bare ikke så lett å finne på noe som funker for å rette på dette?

Egoisten sa...

Som om jeg ikke var deprimert nok fra før av..

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med kjip følelse

Minneapolise sa...

I'll finish your sentences any time esquil..

Jeg har bodd i USA i tre aar, men leser fortsatt mest norske aviser, nettopp fordi de er flinkere til aa forklare hva som skjer, ikke gaa ut fra at leseren vet alt allerede. Sier ikke norske aviser er perfekte, men det kunne vaert verre.

Esquil sa...

sier du det? jeg synes de største amerikanske avisene virker bra og seriøse, mer enn en skulle vente ut fra TV-programmene derfra. men jeg har bare overfladisk kjennskap.

kvitveis sa...

Då eg var lita trudde eg det berre gjekk an å ha ein krig om gangen. Eg skulle ønska eg hadde rett.