5. juni 2007

De største kranglene i Bloggebyen


Siden jeg ikke har all oversikten selv har jeg fått med meg ekspertkommentator, Arne Hjorth Johansen.

11. Mihoe vs LordX
Mihoe hang ut Kent som ukens bloggemannsgris, og Kent svarte at Mihoes hobby er å sitte på vaskemaskinen under sentrifuge-programmet. Vår ekspert Hjorten uttaler: Mihoe vs. Kent fikk alt for store proporsjoner all den tid det var rimelig åpenbart at Mihoe jo hadde stor respekt for Kent, og at angrepet på kjendisrumpene hadde et lite glimt i øyet? Selv om det jo også var alvor i det så tok vel noen det litt mer seriøst enn det strengt tatt fortjente?

10. Fisheye vs Leveraas
Gøyal, men kortvarig, og nå er Fisheye-bloggen slettet. Konseptet var at Leveraas skrev er bloggere blyge, hvorpå Fisheye fyrte av "Jada, journalistdott, bloggere er blyge", en bredside av et angrep på journalister generelt og Leveraas spesielt, i en svovelstil som savner sidestykke. Hjorthen: Denne var faktisk morsom ja. Egentlig synd at Fisheye forsvant.

9. Mihoe vs. Peterandrej

Enda en fra serien Ukens bloggemannsgris, kanskje et mer alvorlig ment angrep fra Mihoes side.

8. Undre, Ars Ethica, vs kristenbloggerne
Denne mytiske debatten vet panelet lite om.

7. Tonje/ Saltklypa/ Meningspolitiet vs Esquil/ Peterandrej
Tonje havnet på TV. Jeg spurte om hun trodde utseendet hadde noe med saken å gjøre. Tonje skrev Dum og deilig-innlegget og jeg skrev Tone Brødstuen på kokainkjøret igjen. Hjorthen: Esquil vs. Tonje var ihvertfall ganske underholdende.

6. Mihoe vs Agrippa

Hjorthen: Et godt forsøk fra Mihoe på å filleriste anti-barnevernsbloggerne, og det ble vel endel støy av det.

5. Zava Palmer/ Undre/ Radiohode vs Bloggoversikten
Zava ble mobbet av bloggoversikten for å ha mote-blogg. Radiohode ble forsøkt outet av samme tjeneste, samme dag. Dermed forlangte en del bloggere, f.eks. Undre, at bloggoversikten ikke viste innlegg fra deres blogg. Hjorthen: Opprøret mot Bloggoversikten hadde noe for seg, og var vel prinsipielt viktig: Hvem eier RSS-feeden din?

4. Muhammedtegningene
Utløst av at VamPus publiserte muhammedtegninger og en del andre fulgte henne, mens cirka hundre bloggposter ble lagd i protest.

3. Bloggelitedebatten
Startet med at radiohode mente det fantes et glasstak i bloggverdenen som hindret nye bloggere i å nå opp. Maren fulgte opp med å kreve revolusjon. En rekke bloggere uten særlige fellestrekk ble nevnt som elite, og de likte det i forskjellig grad, kanskje mindre jo lengre vest de ligger i det politiske landskapet. Hjorthen: En helt tullete debatt som fikk alt for store proporsjoner.

2. Haremsdebatten (Hjorthen og feministbloggerne vs Tonje)
Startet med debatt rundt kvinnesak. Jeg vet ikke helt om jeg fikk tak i kjernen i denne debatten, hvis det var en, men tror Tonje gikk ut mot kameraderi og snillisme i bloggeleiren. Førte til at Lotten la opp og Hjorthen la opp i to dager. Hjorthen: Enda en helt tullete debatt som fikk alt for store proporsjoner.

1. Lexidgate
Hjorthen: Lexidh hadde tatt over Nettdagbok ikke så lenge før. Så dukket det opp en blogger som kalte seg Beathe. Han var helt klar på at han var en gutt som forsøkte å blogge som ei jente. Lexidh reagerte med å nekte bloggen adgang på Nettdagbok fordi den var "falsk". Tonje og Hjorthen protesterte, flere meldte seg ut, mens mange andre protesterte mot utestengelsen men valgte å bli værende på Nettdagbok allikevel.

Kanskje den eneste debatten som har ført noe særlig godt med seg. Før Lexidhgate hadde vi bare Nettdagbok, men som et resultat av den fikk vi Imperfektum (som er borte nå) Bloggblogg (som jo også er død) Bloggrevyen, og jeg lurer på om ikke pingetjenesten til Kyrre også kom i de dager?

Vi har utelatt debatter som har gått på private ting utenfor bloggosfæren.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Skuffa over at det ikke var flere saftige greier med her. Mindre action blant bloggere enn jeg hadde antatt, åpenbart.

Esquil sa...

du må gjerne utvide listen, one way or the other ;)

Maren sa...

Fyttirakkern så grensesprengende stolt man blir av å havne på listen med krangler. Også så moden man føler seg.

Vil gjerne få påpeke at jeg slett ikke "fulgte opp med å kreve en revolusjon", ikke seriøst iallefall. Mer for tøys. (Vil ikke inn i enda en sånn krangel, når jeg ikke ville inn i den første engang.)

Hjorthen sa...

Hade jeg visst at du skulle bruke meg ordrett så skulle jeg sannelig forsøkt å si noe litt mer smart.

Men det som slår en litt i ettertid er at man ikke alltid skjønner i ettertid hva, eller hvorfor sånne krengler oppstår, og hvorfor så mange reagerer så sterkt på dem? Men ser man på f,eks Haremsdebatten og Bloggelitedebatten så tror jeg veldig mye av grunnen til at de oppstår er at man egentlig ikke snakker på samme frekvens?

Jeg mener, både Tonje og radiohode er hyggelige mennesker, men ganske ofte har jeg problemer med å få ordentlig tak i hva de egentlig sier. Som i glasstakposten som startet den elitedebatten som alle tok alvorlig unntatt radiohode selv. Og når jeg har diskutert med Tonje mener jeg å ha registrert at hun noen ganger tolker meg andre steder enn dit jeg har ment å være. (Har ikke eksempler, det er bare en følelse egentlig, og jeg tolker sikkert også henne annerledes enn hva hun har ment å si også) Man er på forskjellig frekvens, og når man så skal forsøke å kommunisere så bærer det fort galt av sted, og da blir alt blåst ut av proporsjon?

Anonym sa...

Morsom lesning.

Jeg vil kanskje si at Muhammedtegningene ikke fortjener å stå oppført sammen med mer eller mindre verdiløse metakrangler.

Likevel er det som bekymrer meg mest at det er såpass få av disse meningsløse kranglene at vi ender opp med å la de få svært mye mer oppmerksomhet enn det et øyeblikks frustrasjon hos en hissig blogger egentlig fortjener.

Esquil sa...

inn i blogghistorien mens man ennå løser barnebillett på bussen er jo ikke dårlig, Maren :)

sorry hjorth. jeg syns da du greide deg bra.

godt poeng, klypa. men det er en glidende overgang, mihoe vs agrippa er også en saksdebatt, og flere andre har startet som det. kanskje trakk vi streken på feil side av muhammedtegningene.

jeg er også forbauset, både på meg selv og andre, over hvor fascinerende det er å følge krangling mellom bloggere. det er triste sider av menneskesinnet vi rører borti her. for ikke den eneste gangen i tabloiduka.

Anonym sa...

Jeg liker tabloiduka bare bedre og bedre. Gleder meg allerede til agurktiden i Rølerbloggen...

=Anja sa...

Enig med Iversen(sjøl om æ som vanlig ikke har satt mæ inn i sakene)

radiohode sa...

Poenget ditt om utydelighet er dessverre relevant for min del, Hjorthen. Faktisk. Jeg måtte jo skrive en bloggleksjon om det, som "not to self".

Hyggelig å bli kalt hyggelig, forresten.

Dette kan bli en ok dag, alt i alt.

Undre sa...

Beklager, men varmen har tatt meg så jeg har ikke fått med meg dette før nå, Esquil.

Siden jeg ikke tror utsagnet "Denne mytiske debatten vet panelet lite om" under punkt 8 er ment som en forespørsel om Nicolas eller jeg kan utdype hva den egentlig handler om så lar jeg være, men spesielt interesserte kan lete under denne lenken. ;)

Og jammen meg fikk jeg en femteplass også, og den krangelen viser at det nytter å lage et helvetes leven.

Ellers burde en og annen krangel om abort, homofili og voldtekt også vært med i denne oversikten, Esquil, for der har det til tider gått for seg så tastene har flagret om ørene på oss. ;)

Esquil sa...

sant, det har vært mange sakskrangler.

vi er like kranglevorne vi da, jeg har også vært med i to av disse.

care sa...

Takk for oppsummering Esquil. Det finnes virkelig en verden der ute en plass..

Esquil sa...

takk!
klart det, merethe. Det er bare å terge opp noen, så kommer hele svermen :)