17. juni 2007

Heimdal Blues

Heimdal Håndballklubb har lagt ned seg selv. Andre steder i landet skjer det rett og slett ikke at et lag i den øverste divisjonen i TV-sendt idrett legger ned seg selv. Men dette er Heimdal.

Jeg har skrevet 380 bloggposter nå uten å sagt særlig om hjemplassen min. Det er ikke tilfeldig. Men greit, la oss snakke om Heimdal.

Med Heimdal mener jeg her bydelene Kolstad, Huseby, Flatåsen, Romulslia, Tonstad, Rosten, Hårstad, Åsheim, Kattem, Stabbursmoen, Lundåsen og Gamle Heimdal, med landområdene som regnes til bydelen tilsammen 40.000 innbyggere, omtrent som Ålesund og Bodø.

Jeg har bodd 13 år på Tonstad og 10 på Flatåsen, sum 23 år på Heimdal. De voksne som bor på Heimdal er stort sett ikke født her. Jeg tilhører den første generasjonen som har vokst opp på et urbant Heimdal. Ergo mangler stedet fullstendig en egen identitet, ergo er det ikke noe supportermiljø rundt klubbene, ergo gikk Heimdal HK undas. Bare 11 byer i Norge har flere innbyggere enn Heimdal, likevel makter vi ikke å holde oss med et herrefotballag over tredjedivisjonsnivå. Vi kravler rundt i gørr og fornedrelse år etter år.

Dette er Trondheims svar på østsiden av Oslo og London, Bronx og Harlem i New York, her er husene billigst, sosialutbetalingene størst, gjengproblemer og pøbel mest tydelig, vi har de styggeste husene, ingen monumenter, Trondheim bystyre lokaliserer universiteter og tårn andre steder, det eneste byen har lagt hit er søppelfyllinga og asylmottaket, gatene andre steder i byen har navn etter konger, oppdagere, forfattere, store og kjente mennesker, gatene på Heimdal har navn etter ukjente kommunale embedsmenn og hekser som ble brent på bålet, som om bystyret vil fortelle oss at vi er født til anonymitet og kriminalitet, og slik har det gått, det har knapt kommet store mennesker fra Heimdal, alt vi kunne skryte av var namsosingen Åge Aleksandersen, som med god klaring rakk å få inspirasjon til albumet "Ramp" før han nå har flyttet til Rosenborg Park.

Ok da, kanskje Tommy Ingebrigtsen kan gå for heimdaling, høkkert-attituden hans er ihvertfall klassisk for stedet. Så det vi kan er å fly langt på ski, og kvaliteten du trenger da er å kunne sette utfor et stupbratt ovarenn uten å begripe at du kan slå deg helseløs, vi er symptomatisk nok best i den ene disiplinen hvor omløp i hodet er en ulempe.

Jeg sa vi hadde "ingen monumenter", det er ikke helt sant. Monumentet vårt er et latterlig høyt hotell plantet i myra ved motorveien. Det var nær ved å bli kåret til Norges dummeste byggverk, hadde det ikke blitt slått av et enda dummere, en gangtunnel som bare stoppet midt under veien.

Hvor tunnelen som ble Norges dummeste byggverk lå?

Heimdal.


---

Sightseeing på Heimdal:

Sørsia Gerilja - Blør for sør.
Gangstarap blir ihvertfall mer troverdig "når du bor i et føkkings høl".

14 kommentarer:

Lon sa...

Og apropos hip-hop/rap og dess like: Hørte en historie som utspant seg for ikke alt for lenge siden. Et relativt stort hip-hop/rap band fra Sverige var på besøk i Trondheim, og personen som hadde henta de inn tok de med til Svartlamon for å komme seg litt uttafor bykjernen. Gutta i bandet var litt skuffet, og kommentarer i stilen "det her er inget getto" og "jag vil hem" satt løst. Videre besøk på Kolstad gav derimot bedre respons og smil som satt løst. De var endelig kommet heim.

Marina sa...

Har aldri tenkt på det sånn, men Heimdal er vel egentlig litt som Coralville (hølet jeg bor i for tiden). Bare mye større.
Og vi har ikke asylmottak i Coralville, men sosialmottak, eller et system for å ta imot sosialklienter fra store byer (stort sett Chicago) som vil bli kvitt dem. Jeg forstår dette er meget lønnsomt for byen, som ellers ikke har noe nevneverdig næringsgrunnlag bortsett fra bensinstasjoner, fast food, og narkotikaomsetning.

saccarina sa...

Heh! Sjetnemarka da? Er ikke det Heimdal? Der gikk det jo bra med håndballen på 80-tallet også.

Esquil sa...

Tror deg, Lon. Kvitbyen da, I assume (for uinvidde, kvitbyen er de hvite blokkene i videoen, trondheims billigste kvadratmeterpris). Sortelademoen er vel mer et sted for borgerskapets utakknemlige sønner. (jepp, ragasitatet er til deg, lon)

Mulig, Marina, har inntrykk av at det fins en del slike plasser i USA siden politikerne ikke prøver særlig hardt å motvirke forskjeller.

Sacca: som oppvokst på Tonstad kan jeg ikke ta det ordet i min munn.

chris sa...

Hva med Stargate?

=Anja sa...

Har no sansen for det fargerike fellesskapet som gjenspeiler seg på Kolstad- Flatåsen osv.
Dessuten har det alltid vært noe eget med gamle Heimdal for meg- på en måte en egen miniputtby i byen-

Esquil sa...

stargate er et poeng, chris. men som åge har de flytta. det er vel bare mikkel i stargate som er trønder, vet ikke om han er etninsk heimdaling?

jeg sier ikke at jeg ikke er glad i hjemstedet mitt, anja :)

chris sa...

Gunnar Wærness er ifølge Wikipedia heimdaling.

http://www.nypoesi.net/old/lyd/waerness-hest.mp3

Miljøskadet?

;)

F. sa...

Da jeg leste "ingen monumenter" tenkte jeg umiddelbart: Hva med Melkekartongen(Quality?) - men du rettet deg opp:)

Og Harald Martin Brattbakk er vel fra Kolstad? Tidenes mestscorende i tippeligaen må jo nesten kvalifisere til et "stort navn".

Også kommer det en solid idrettsgenerasjon nå, med Magnus Moan, Gøril Snoreggen, Alexander Tettey og Knutsen-søstrene i Røa.

Zava Palmer sa...

Yes, da kommer jeg inn igjen!

Ang. Stargate: Hallgeir er jo også trønder, men han er jo blitt igjen her hjemme så det teller muligens ikke?

Men Esquil - jeg hørte rykter om at du har tilbragt noen år blant fiffen oppe på Tyholt/Berg-området?.... Ble det for pretensiøst der opp?

Hilsen Zava, Soon-to-be by-ramp ;)

Esquil sa...

stemmer, jeg har fartstid fra rikmannsstrøk også. interessant å sammenligne. forskjellen er størst på overflaten. der heimdalinger er direkte og lite subtile, var folk i rikmannstrøket dannede. Men under polert overflate rår den samme nabomisunnelsen og småligheten, så selv om første inntrykket virker slik, tror jeg ikke rikfolk i snitt er bedre mennesker.

Rambukk sa...

Dere har i det minste en egen vennskapsby i Eritra. Det er ikke noe å kimse av!

Esquil sa...

du har googlet "Heimdal", har du :)

det legger vi ikke mye merke til i dagliglivet. men ganske passende på mange måter, eritrea er jo et av verdens fattigste land.

Marina sa...

Må vel bare presisere at sosialmottaket i Coralville betyr at "byen" er solid middle class. Altså dønnkjedelig og desperat for cash. Chicago betaler godt for å bli kvitt fattigfolket, og de har jo passe mange av dem.
Småbyer som ikke vil ha sosialklienter fra storbyene (de er stort sett svarte, så ikke velkommen alle steder) kan istedet sette opp et fengsel. Det er også god business og fører vanligvis til en innstrømming av folk fra de samme nabolagene som sosialklientene kommer fra, om enn under andre forhold.

At noe kan gjøres med fattigdomsproblemet så man resuserer både behovet for sosialhjelp og fengsel er enda litt for kontroversielt her borte!