29. desember 2007

Die Hard Miljøvern

Joaquín Balaguer (bildet) var president på Den Dominikanske Republikk i tre perioder fra 1960-1994. Han vant valgene gjennom utstrakt valgfusk, han styrte med jernhånd, stakk pengene i egen lomme og drev republikken som sitt private firma, han brukte politi og militær til å holde seg som leder, fengle opposisjon og holde Republikken som politistat. Han ga en god dag i landets utdanning- og helsesystem, wiki antyder sågar at han ignorerte skole og folkehelse med vilje. Før han ble president var han høyt oppe i systemet under diktatoren Trujillo, som når han var i dårlig humør kunne kjøre noen mindre folkemord, blant annet en nedslakting av 20.000 haitiere med machete.

Kort sagt var Balanguer en gjennomsnitts tredje-verden-diktator.

Men. Dette bildet viser grensen mellom Haiti (til venstre) og Den Dominikanske Republikk (til høyre):


De to landene deler den samme øya. Men mens Haiti har 1% skog, har Den Dominikanske Republikk 28% skog, og for et land i den tredje verden, store områder satt av til nasjonalparker. For store, mente enkelte. Da svarte Balanguer med at han kunne tenke seg å se hele landet som nasjonalpark. Mens Haiti baserer seg på kullfyring og snauhogst for å få energi, satset Den Dominikanske republikk hardt på vannkraft, og har dermed gjort seg uavhengig av å hugge ned skogen.

Skogteppet kom ikke gratis. At Belanguer forbød folket å hugge skog hjalp lite så lenge desperat fattige folk levde av skoghogst. Altså sørget han for at de ikke levde. Etter at hæren hadde skutt et dusin tømmerhoggere som ble fersket, tok innbyggerne poenget. Og derfor har de i dag et grønt land.

Man forbinder miljø med gode krefter, og blodige diktatorregimer med onde krefter. Det som fascinerer med historien om Balanguer er at den utfordrer båstenkning.

Oppdatert: Man kan jo bare spekulere i hva Balanguer ville gjort med disse ...

5 kommentarer:

Avil sa...

Altså, ein amerikansk president som er gal i skallen og vil beskytte miljøet med alle midlar, som går i samband med ein like spinnvill kinesisk og russisk statsleiar, det er kanskje det einaste som kan redde kloden.
Folk må kanskje døy i hopetal for å få til det som trengs.
Men me demokratiske og frie folk vil ikkje eingong gje slepp på bilen vår, eller vår daglege dusj, eller oppvarma eneboligar, om me får velge. Og me får jo nettopp velge. For me lever i demokrati.

Esquil sa...

får jo håpe det fins en middelvei... men det er ubehagelig mye gi eff-stemning ja. hitler og stalin hadde nok løst klimakrisen kjappere.

e sa...

Problemet med demokrati, ja. En regjering som faktisk gjør noe som monner i miljøsaken vil øyeblikkelig bli avsatt.

Anonym sa...

Korleis i all verda veit du alt dette om Haiti og Den Dominikanske Republikk?

Avil, eg veit at eg kjem til å kjøpa meg bil i løpet av få månader. Kanskje eg skulle kjøpt meg miljøkvotar også?

Esquil sa...

sant nok, ljarl, og dessuten blir da frp kjempedigert.

kvitveis, det er lært fra en bok av jared diamond som heter collapse. det handlet egentlig om haitis nedtur. haiti begynte som en 'rik' og velutbygd fransk koloni, mens dominikanske republik var en lutfattig spansk koloni.

men haiti består av slaver som frigjorde seg fra hvite mann gjennom revolusjon i 1804. så de har vært mer fiendtlige overfor europa, og det har rammet handelen.
dessuten har de hatt uvanlig egoistiske ledere, og generelt gjort mye for å rævkjøre seg selv. slik at haiti i dag er et lite stykke afrika i det ellers rikere området latinamerika.

kjøp hybridbil! toyota prius.