10. desember 2007

En hjelpende hånd

For en tid siden satt jeg ved siden av en daværende nabo på bussen på vei til jobb. Jeg har gjerne et godt forhold til naboene mine, så vi satt og pratet om alt mellom himmel og jord. Midt imellom dette kommer det frem en frustrasjon hun går og bærer på.

Hun er nemlig frisør, og hver gang hun er på besøk hos foreldrene i hjembyen, kommer naboer, familie, venner og bekjente til henne og spør om hun kan klippe dem. Betaling er aldri noe tema... de bare antar at siden hun er frisør, så synes hun det er så gøy å klippe folk at hun gjerne bruker fritiden til å gi vennene sine en gratis klipp. Frustrasjonen ligger selvsagt i at når det er gode og nære venner som kommer og spør, så er det vanskelig å si nei uten å føle seg litt kjip... så hun er litt dumsnill og gjør det likevel. Dermed går en del av den tiden med som hun hadde satt av til å ta seg fri sammen med foreldrene.

I ettertid har jeg tenkt på at jeg faktisk opplever ganske mye lignende selv. Som IT-utdannet er jeg en attraktiv målskive for alle bekjente som har problemer med PC-en sin. Riktignok er jeg systemutvikler og kan programmere ganske bra. Men hardware og operativsystemer har jeg omtrent null og niks greie på. Det er ikke så mange ikke-IT-folk som ser forskjellen på dette, og det er helt naturlig. Likefullt har jeg brukt fryktelig mange kvelder på å i det minste prøve å hjelpe venner og bekjente med nettopp hardware og operativsystemer, for når folk kommer og spør meg har jeg jo lyst til å gjøre det jeg kan for å gi en hjelpende hånd. Og når sant skal sies... selv om jeg ikke har greie på hardware, så har jeg uendelig mye mer greie på det enn de som kan null og niks:

  • En gang var det en mann som ikke fikk PC-skjermen til å fungere. Jeg brukte ca. 2 minutter på å finne ut at grunnen til at skjermen var svart var at PC-en ikke var skrudd på.
  • En gang var det en dame som ikke fikk et bestemt program til å fungere. Jeg brukte ca. 2 minutter på å finne ut at heller ikke hun hadde skrudd på PC-en.
  • En gang var det en dame som ikke klarte å komme seg på nett. Etter litt undersøking fant jeg ut at hun hadde koblet telefonledningen inn i nettverksuttaket på PC-en. Telefonledningen gikk fra telefonen og direkte inn til PC-en, og ingen av dem var koblet til noen veggkontakt eller nettverk av noe slag. Så dermed fant jeg også ut hvorfor den analoge telefonen ikke virket.
  • En gang måtte jeg kjøre et stykke for å besøke en familie som ikke fikk IP-telefonen til å virke. Det tok meg ca. 2 minutter å finne ut at de ikke hadde satt nettverkskabelen i veggen. Og det tok meg deretter ca. 5 minutter å finne ut at de ikke hadde IP-telefonabonnement.

Alt dette er jo sjarmerende små feil som gjøres, og det er i grunnen bare en glede å hjelpe til når det er så fort gjort.

Verre er det når noen sliter med virus og spyware på PC-ene sine. For da flyr virkelig timene. Dette er ting jeg kan veldig lite om, så jeg bruker en del tid på å lete frem info på nett, og prøver ut forskjellige ting. Det er ikke uvanlig at både 10 og 20 timer går med. Noen ganger mer. Da hender det ganske ofte at jeg tenker: "Hvorfor gjør jeg egentlig dette?". Men man er da snill og behjelpelig når man blir spurt, og man skjønner at den som spør er helt hjelpeløs.

Det har også hendt noen ganger at jeg har måttet bli med naboens venner på Elkjøp for å hjelpe dem å kjøpe PC. Vel... "måttet" er jo et sterkt ord, men når de spør meg vil jeg jo ikke være kjip.

Som en av veldig få nordmenn i blokken vår, er det meg som ofte får spørsmål fra våre nye landsmenn om å korrekturlese ting de har skrevet. Jeg har ved flere anledninger hjulpet dem med å skrive jobbsøknader og CV-er. Noen ganger har jeg også endt opp med å skrive hele søknaden for dem, etter at de har bedt om korrekturlesning av søknaden sin, og det viser seg at "søknaden" de hadde var på én setning som ikke engang fortalte hvem de var eller hvilken stilling de søkte på.

Jeg har også mange ganger hjulpet naboer med å skrive selvangivelsen og med å søke om trygdepenger, siden jeg behersker norsk bedre enn dem. Noe som i grunnen har vært ganske lærerikt, både om trygdesystemet og om hvordan mine flerkulturelle naboer tenker.

Jeg er tilhenger av at folk skal hjelpe hverandre. Og så lenge jeg har tid til det, så er det en veldig hyggelig måte å bli kjent med folk på. Men de gangene jeg egentlig ikke har tid til det... da er det en plage å måtte velge mellom å "ofre" meg eller være kjip. Oftest blir det til at jeg "ofrer" meg, og det går ut over de andre tingene jeg skulle ha gjort. For eksempel jobb. Mitt eget problem, siden jeg tross alt kunne vært flinkere til å sette grenser.

Fra et filosofisk perspektiv er dette er interessant fenomen. Fordi du har en kompetanse som andre ikke har, så forventes det at du stiller opp gratis og bruker kompetansen din til nytte for folk i nærmiljøet. Og... det forventes også at du stiller opp gratis for å utføre oppgaver som bare nesten er innenfor ditt kompetanseområde. For let's face it: Å spørre en prosjektleder/systemutvikler om å hjelpe til med hardware, virus og operativsystemer er nesten som å spørre en advokat om å skrive ut parkeringsbøter. Det er innenfor samme bransje, men to helt forskjellige spesialiseringer.

Kompetanse oppnås ved utdannelse. Men utdannelse er noe man ofte tar for at man skal kunne få betalt for den ekstra kompetansen man besitter. Ikke motsatt. Lurer på om det finnes mange skolerådgivere som tar dette med i betraktningen når de skal anbefale et yrkesvalg. "Hvis du utdanner deg innen IT må du forvente å bruke store deler av fritiden din på å rydde vekk spyware fra PC-er til folk du knapt kjenner... uten vederlag". Kanskje det er derfor det er så lav rekruttering til IT-studier for tiden.

Nå skal jeg innrømme at jeg selv har vært hos en nabo som var regnskapsfører, og fikk kontrollest et årsregnskap med fem bilag. Jeg tilbød meg å betale et par tusenlapper for det, men hun insisterte på å ikke ta betalt. Så vi ble enige om at jeg skylder henne en tjeneste tilbake.

Bare for at det sagt en gang til: Jeg synes det er artig å hjelpe til, og vil gjerne være til hjelp hvis jeg kan det og har tid.

Men poenget mitt?

Jeg lurer på om det finnes flere yrkesretninger hvor venner og bekjente regner deg som fritt vilt når det gjelder å be om hjelp innen ditt fagområde? Eller om det i det hele tatt finnes yrkesgrupper som ikke har det sånn?

Det er ihvertfall tydelig at frisører, IT-konsulenter og regnskapsførere opplever slike forespørsler. Men andre?

Er det sånn at hvis jeg vet at min nabo er renholdsarbeider, så kan jeg be ham om å vaske toalettet mitt?

Er det sånn at hvis jeg vet at min nabo er gymlærer, så kan jeg be ham om å ta tiden på meg når jeg løper testrunden min?

Eller er det sånn at hvis jeg vet at min nabo jobber på bensinstasjon, så kan han reparere bilen min?

Fortell...!! Det hadde vært artig å høre. Hvordan er det i ditt yrke?

------

Tilleggskommentar: Nå kom jeg på at jeg for snart 2 år siden var ganke alvorlig syk, og etter å ha vært på legebesøk hos to leger uten å bli klokere, ringte jeg en venninne som var lege og pratet med henne om dette i nesten en time. Nå har verden vært sånn at jeg ikke har truffet henne så mye siden den gang, men jeg skylder henne fortsatt minst en stor bukett blomster for at hun tok seg tid til meg. Noen uker senere ble jeg lagt inn på Ullevål. Note to self: Der er det ihvertfall én person jeg bør gi en fin julegave.

56 kommentarer:

Anonym sa...

Nå jobber jeg i IT-bransjen, og har lite å tilføye det du allerede har skrevet om våre problemer.

Imidlertid ser jeg for meg et par kinkige situasjoner for andre yrkesgrupper:

Slakter: «Kan du kverne opp bikkja til naboen? Den lager sånt leven.»

Kokk: «Du kunne vel ikke være så snill og laget middag til ungene denne måneden?»

Politimann: «Du, jeg har en narkis i stua. Du kunne ikke stikket innom i kveld? Han har tatt go'plassen i sofaen.»

Brannmann: «Du kunne ikke vært så snill og stukket innom til helgen for å slukke brannen på rommet til ungene?»

Tannlege: «Kunne vi tatt denne rotfyllingen over en pils i kveld?»

Sykepleier: «Noen pensjonister har tatt seg til rette i garasjen. Du kunne vel ikke vært så snill og tatt med deg en Politimann og tatt dem med hjem til deg?»

Veterinær: «Du, kjerringa er så ugrei. Du skulle vel ikke hatt noen bedøvelsespiler?»

Pensjonist: «Du, jeg sliter litt med denne tidsklemma. Du skulle vel ikke hatt litt tid til overs?»

Anonym sa...

Når jeg har arbeidet i kiosk: Hvor mye rabatt får jeg?

Når jeg arbeider som skuespiller: Kan du underholde på det arrangementet? eller Vil du være med på film?

Som smart skoleelev: Låner du meg boka når du er ferdig, så jeg får skrevet av?

ver1e sa...

"Du som kan sånn data..."
Jeg opplever stadig det samme som deg, fordi jeg også jobber med IT, men jeg jobber med generell support. Kjenner veldig igjen det med spesialiseringen, jeg kan f.eks lite om nettverk og hardware, men dette er helt umulig å forstå for ikke-it-folk.
Jeg har også noen av våre nye landsmenn i oppgangen som stadig er innom og skal ha hjelp til alt fra å tolke brev fra utlendingedirektoratet (forøvrig helt uforståeig språk, selv for en nordmann) til å oppdatere viruskiller, ha svar på spørreundersøkelser i skoleøyemed osv. Og som deg, hjelper jeg til det jeg kan. Det jeg reagerer litt på, er at det aldri er snakk om å spørre om jeg har mulighet eller tid, det er tatt som en selvfølge at jeg skal kaste alt jeg har i hendene for å løse deres problemer der og da. Selv da jeg var sykemeldt med lungebetennelse var tydeligvis ikke det noen unnskyldning.

Det er klart vi skal hjelpe hverandre, men litt vanlig folkeskikk og respekt for andres tid er kanskje ikke for myr forlangt?

ver1e sa...

...forøvrig er det ikke slik lenger at bensinstasjonpersonell vet en døyt om bil ;-)

Mulig det er en vandrehistorie, men den er morsom uansett:
Kunden kommer inn på bensinstasjonen og spør etter pærer.
Damen bak disken svarer: "Dessverre, vi har ikke frukt"

Det heter forresten ikke bensinstasjoner heller, men "biliststasjoner". Hvertfall var det Shells policy da jeg jobbet der for maaaaange år siden. (og jeg HADDE peiling på både olje og andre bilrelaterte ting ;-)

e sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
e sa...

Å være elektronikk-reparatør kunne være en belastning, men det har roet seg nå som alle skal ha ny flatskjerm. Tror IT-må være det verste. Kan en del data men nekter å lære meg netverksgreier og sånt da det er fritidsmessig selvmord.
"With great powers comes great responsibility"

Anonym sa...

Og vi jurister får spørsmål om arv, nabokrangler og dumme skattekrav. For eksempel.

Flopsy sa...

Jeg er fysioterapeut, og problemstillingen er gjenkjennelig. Men det rare er at de jeg kjenner best maser minst. De har vel skjønt at jeg liker å ha litt fri jeg også ;-)

Og er det alvorlige ting, så hjelper jeg gjerne til. Det kjedelige er alt maset om småvondter som uansett går over av seg selv.

Anonym sa...

God problemstilling. Jeg kjenner til "problemet" siden jeg er datanett-ingeniør. Men det er viktig å opptre som en god pedagog og drive litt opplæring med de som spør. Ikke bare gjør all jobben selv. Med litt veiledning, klarer de det selv neste gang, og de er stolte av det og sprer kunnskapen villig videre.

ver1e sa...

Nissen: Ja, eller de _forsøker_ å gjøre det selv neste gang og får maskinen til å gå totalt i stå....

Unknown sa...

martin bekkelund: Kokk og sykepleier høres her nesten helt realistisk ut. Det ville ikke overrasket meg veldig mye.

sauegjeteren: Akkurat det med rabatt tror jeg det er mange som jobber i butikk som hører. Det er en godt utbredt folkesykdom at man mener seg berettiget til fordeler fordi man kjenner eieren eller personen bak disken. Tror det er enda mer slik i landene litt lenger sør i Europa.
Skuespiller-dilemmaet tror jeg på. Man finner sikkert det samme for forfattere/poeter. "Kan du skrive en sang til neste 30-årsdag?"
...og flinke skoleelever har alltid måttet stille opp for de som ikke er like flinke.

verene: Det er lett gjenkjennelig, ja.. :) Og jeg tror bensinstasjon/bil er like lite match som systemutvikler/nettverk...

ljarl: Smart trekk :)

suz: Det kan jeg tenke meg.

flopsy: Det kan ha noe med at de som er nærmest er mer bevisst på at de skal ha et godt forhold til deg også i fremtiden, og derfor har en høyere terskel for hva som må til før vennskapet skal kunne utnyttes. Det kan kanskje kalles integritet, og man har størst behov for integritet overfor de nærmeste.


Hmm... akkurat nå kom en nabo inn med tre pakker kjøttpålegg, antakelig som takk for at jeg skrev en jobbsøknad for ham i helgen. Sånt er jo hyggelig :)

Unknown sa...

nissen: opplæring er nok alfa og omega, ja... Såfremt de er interessert i å lære.

Anonym sa...

Eg er journalist. Dei einaste som forventar gratisjobb frå meg er avisa eg jobbar i.
Då eg jobba i gullsmed skulle sjølvsagt alle venninner ha avslag på alt.

Anonym sa...

Jeg jobber også med datamaskiner, så det problemet kjenner jeg utrolig godt. Endel problemer er jo ganske enkle, og jeg har ingenting imot å hjelpe hvis jeg kan.

Men jeg har kommet over endel windows-maskiner som er så herpa av viruser at det eneste man kan gjøre er å formattere harddisken og installere operativsystemet igjen. Og da blir det litt vanskelig, for windows-maskiner kommer uten så mye som en restore-disk så det er en jobb for profesjonelle.
Men folk gir seg ikke. Jeg har vel en selv? Eller jeg kan vel låne en fra jobben?
Så må jeg bruke flere timer på å forklare hvorfor det ikke går an. Eller jeg bare sier at jeg trenger en drink så jeg skal stikke innom kameraten min som eier en spritsjappe og se om jeg kan få en gratis flaske. Det har jeg enda ikke greid, men så lenge det er liv er det vel håp...

Lin sa...

Jeg tror ikke jeg hadde gått mer enn 2 uker på sykepleierutdanningen før det første medisinske spørsmålet kom. "Du som er sykepleierstudent...".

Det virker også som om folk forventer at man skal være et vandrende medisinsk leksikon. I realiteten er det litt mer spesialisert. Folk som jobber på lungeposten vet kanskje mye om det, folk som jobber i hjemmesykepleien er racere i sårstell osv.

I tillegg har jo ikke sykepleiere kompetanse til å sette diagnoser, så ofte blir det til at man oppfordrer folk til å kontakte legen sin. Men jeg har tipset folk om gode leger som har spesialisert seg innenfor en problemstilling.

Anonym sa...

Som barnevernspedagog vil jeg neppe få problemer med at folk ønsker min hjelp på fritida. Unntakene vil være hvis noen trenger råd ang. familieforholdene til naboen.

Som sanger (eller evt. en som synger) hører jeg det samme som sauegjeteren over her.

Men over til det jeg ble aller, aller mest nysgjerrig på: Hva er "en fin julegave"?

Unknown sa...

røverdatter: Det lurer jeg også på... Siden de har en datter på litt over ett år, så blir det vel en fin leke, tenker jeg :)

Iversen sa...

Jeg jobber med dekryptering av tv-signaler, altså er det oss som sørger for at betalende kunder får se det de betaler for mens de som ikke betaler får sort skjerm. Overraskende mange bekjente syns jeg er en skikkelig drittsekk som ikke ordner gratis tv til dem. Det hadde jeg ikke trodd da jeg begynte. :D Ellers er jeg ganske lik Truls, men tjener rått på å ikke ha noen fancy utdannelse. Hoho. Snakk om å se på den lyse siden av ting.

Men Røvis! Betyr dette at du ikke vil synge gratis i bryllupet mitt?? :D

Anonym sa...

Ja, og oftest på fest!

Om det kommer opp at jeg er tannlege (noe det ofte gjør, folk spørr alltid: Hva studerer dua? Så sier jeg: Nei, jeg er ferdig å studere, jeg, jeg jobber. De: Åja, hva jobber du med a? Jeg: Tenner....), så kommer det alltid masse spm. Men jeg er jo relativt fersk i faget (jobbet i 1,5 år), så jeg syns fortsatt dette er kjempeartig, og prater gjerne om tenner :D Hehe. MEN det er svært sjelden folk ber meg om å fikse tannproblemer for de da, men det har sikkert mye med at jeg jobber offentlig og at jeg jobber litt usentralt :)

Anonym sa...

En ikke helt uvanlig samtale i festlig lag:

- Bla, bla, bla (fotball, ting og tang).
- Ja, bla, bla, bla (fotball, ting og tang).
- Så hva driver du med?
- Jeg er geofysiker.
- ............(laaang pause)........ Bla, bla, bla (fotball, ting og tang)

Sonja DaA sa...

Som byggingeniør blir jeg av og til spurt om jeg feks kan tegne en baderomsløsning til folk. Jeg KAN jo ikke det, men det høres veldig gøy ut, så jeg sier ja og ha, og så bare gjør jeg det ikke. Kanskje en litt ukul måte å løse det på, når jeg tenker meg om.

frikke sa...

Min venninne er næringsmiddelkandidat, altså vet hun det meste om hvordan mat skal lages, oppbevares, hva det inneholder, hva som er farlig, hvorfor forskjellige reaksjoner skjer, hvorfor vi av og til får "fnokker" i rømmen, hvordan hermetikk fungerer, - og hva som har skjedd når melken har den og den konsistensen. Altså er hun et vandrende leksikon hver gang vi lurer på noe hvorfor og hvordan når det gjelder mat. Til stor glede for vennegjengen. Andre venner av meg har andre yrker som er bra å utnytte, være seg IT-ingeniører, kartvitere, fiskeforskere og kaktuseksperter.

Heidi Fleiss sa...

Jeg jobbet som elektriker i min *kremt* ungdom, og blir fortsatt spurt om å utføre diverse elektrisk arbeid hjemme hos folk selv om det er seks år siden jeg sluttet. Ikke bare elektrisk arbeid forresten, men stort sett det meste av byggtekniske ting siden jeg har verktøy...

Jeg blir også brukt som referanseverk, både når det gjelder opplysninger (spesielt når venner er på quiz), og når det gjelder julegaveshopping. Jeg er jo bibliotekar, og de skal kunne alt!

Anonym sa...

Der satt du ord på mitt problem gitt. Forskjellen er vel at jeg kan os/hardware, og får alle slike saker. Det er lov, og greit å be om enkle vennetjenester, men avogtil må det bli stopp, selv om man føler seg kjip. En kompis i samma situasjon pleier å bli vekket av slike telefoner på søndagsmorran.. så han har lagra masse nr. Ikke Svar 1. Ikke Svar 2 osv :-)
Bra innlegg i siste TN forresten

AlterEgo sa...

Jeg kjenner meg igjen i det den anonyme geofysikeren sier. Selv blant folk jeg har kjent siden ungdomsskolen blir det noen ganger nesten slutt paa samtalen naar de skjoenner hva jeg driver med i utlandet og at jeg ikke bare 'er' der uten aa foreta meg noe saerlig. "Men jeg er jo fortsatt meg!" har jeg lyst til aa skrike til dem da...

...paa den annen side: naar fagfeltet ditt er relatert til politikk og verdenshendelser foroevrig er det noen ganger det er utrolig bekvemt aa ikke si hva man gjoer. For eksempel heller dra nytte av erfaringer innen helsevesenet eller naeringslivet. Jeg maa innroemme at jeg glatt skryter paa meg aa vaere sekretaer i et firma som driver med noe kjedelig, bare for aa slippe noen ganger... Og min petrokjemikervenninne med lederstilling i Nordsjoen har ofte foelgende samtale:

Ukjent fyr: Saa hva driver den damen med?
VenninneDamen: Eh... jeg jobber i Nordsjoen.
Ukjent fyr: Aaja, i cateringen da eller?
VenninneDamen: Ja, saann omtrent.
Han trenger jo ikke vite at de hun caterer for er store oljeselskaper med graadige oeyne:)

Unknown sa...

kvitveis: Eg trur at det finst mange arbeidsgjevarar som skulle ynskje at dei tilsette jobba gratis... :)

marina: Det høres fryktelig kjent ut. It-folk blir ikke bare sett på som en kompetansepool, men som en utstyrspool også.

lin: Hehe... Etter to uker på sykepleierutdanningen så er du nok fullært i øre-nese-hals-problemer og hjertekirurgi... Helt sikkert.

iversen: Så de synes at du er kjip når du ikke gjør det motsatte av det jobben din går ut på? Hehe...

tine: Jeg har en veldig spesiell tannhistorie... men har merkelig nok aldri nevnt det for kameraten min som er tannlege :)

anonym: Trøst deg med at det kunne vært verre. Du kunne vært parkeringsvakt eller trikkekontrollør. Da hadde du nok fått respons noen ganger, men ikke nødvendigvis en hyggelig respons.

sonja daa: Du kan få lov til å tegne en baderomsløsning til meg, bare sånn for å finne ut om det er gøy eller ikke. Jeg lover å ikke bruke den... :)

frikke: Da har du vel nesten dekket alt du trenger, ja...

heidi fleiss: Det må da i det minste være en kompliment, det, at folk tror du kan alt?

Eirik: Da bør han vel også skru av lyden på telefonen, ellers blir han vel fortsatt vekket? Hva er TN, forresten? (Det er sikkert noe jeg burde ha visst...:)

alterego: Enda så morsomt som det må være å jobbe i utlandet... Jeg husker for rundt 10 år siden, da jeg var partner i Manpower IT-konsulenter. I grunnen en ganske prestisjefylt stilling, men folk flest trodde jeg jobbet som vikar. ...og det var helt greit for meg at de trodde det. "ja, noe sånt", pleide jeg også å svare :)

Avil sa...

Eg pleier å lyge om kva eg gjer. Eg seier stort sett at eg er heimeverande.

Anonym sa...

Jeg vil høre spesiell tannhistorie!!!

Unknown sa...

tine: Hehe.. du ba om det.. Jeg er født med fire tenner for lite i overkjeven. Så da jeg var rundt 11 år gammel, transplanterte jeg tenner fra underkjeven til overkjeven, slik at det ble likt fordelt. Først gikk jeg med regulering for å "dra" tennene fra hverandre slik at det ble plass til to nye sidetenner oppe. Så kom operasjonen der tannkirurgen trakk to sidetenner fra underkjeven, borret hull til dem på den ledige plassen i overkjeven, og plantet dem der. En ganske blodig affære, husker jeg. Jeg satt og så på alt blodet som ble sugd ut av munnen min mens kirurgen holdt på (var ikke sentralbedøvet). Så gikk jeg med regulering oppe for å holde tennene på plass til de var grodd fast, og nede for å dra tennene sammen, slik at hullet etter de trukne tennene ble tettet. Det hele var veldig vellykket.

Nå har jeg fått alle visdomstennene, så nå har jeg nok et ganske normalt antall tenner tross alt :)

Unknown sa...

Husker også jeg gikk i noen måneder med en slags sement i munnen som dekket tannrekkene hvor det var satt inn tenner. Først høyresiden, så venstresiden. Det gjorde det litt vanskelig å spise den tiden.

Anonym sa...

Jeg er sosiolog. Da slipper man fullstendig unna alt slikt. "Du kunne du tolke min datter i en samfunnsmessig kontekst? plisplisplis"

Anonym sa...

Iversen: Svaret på det er mest sannsynlig: ja, det betyr det. Pleier ikke å gjøre sånne jobber gratis. Men jeg har sagt det før, og sier det igjen; du får komme med en seriøs forespørsel, så får vi sjå da vettu! :)

(Ble mye kolon og semikolon der, gitt!)

Avil sa...

anonym sosiolog: hahaha, neste gong eg møter ein sosiolog vil eg be h*n forklare meg det der emd mikro og makro.

truls: Men eg laug om det allereie under studiene.

Unknown sa...

Akkurat nå for noen minutter siden, kl. 23.15, banket naboen på døren - og lurte på om jeg kunne skrive ut en bookingbekreftelse han hadde fått etter å ha booket fly på nett. Jeg har nemlig skriver, og han har det ikke. Og da er det jo verdens naturligste sak at han kan bruke min sent på kvelden ;)
Riktignok visste han ikke helt hvordan man skulle få bookingbekreftelsen fra sin PC til min skriver, men jeg ble med inn til ham og sendte en mail fra ham til meg, slik at jeg kunne skrive ut hos meg. Og mens jeg likevel var der inne, så hadde han et par andre spørsmål i samme slengen. Dermed hjalp jeg ham jammen med å sende en jobbsøknad også :)

anonym: Det er nok et av de trygge yrkene, ja. Nesten på linje med statsviter.

avil: Ja, det må jo vere en løgn at du er heiveverande, for i profilen din står det at du driv med regnskap i Afghanistan :)
...og profilen er alltid sann, ikkje sant?

røverdatter: Jeg synes du skal gi iversen et knalltilbud, jeg :) Selvsagt i bytte mot at han gir deg fri kabel-TV... En sang per kanal høres greit ut.

Unknown sa...

avil: der rakk du jamen å kommentere medan eg endra kommentaren min...

Örn sa...

Vi dingsebumsemenn fár et par sánne forspörsler daglig.
Tror jeg skal omskoleres til gynokolog nár jeg blir stor. Da tenker jeg det blir slutt pá disse vennetjenestene.

Anonym sa...

Truls: Jeg driver ikke med veldedighet...

pingvingunn sa...

jasså truls, ingen som spør om du kan være deres personlige aerobicinstruktør? ;)

Unknown sa...

örn: Det høres ut som et smart trekk :)

røverdatter: Og jeg som hadde håpet å få deg til å synge nattasanger for meg bare ved å fjerne noen viruser fra PC-en din...

pingvingunn: Nei, der er det motsatt. Jeg tilbyr det til alle, men ingen vil benytte seg av det. Eller forresten... på jobb mente de at jeg burde holde en aerobics-oppvisning på julebordet. Dessverre var jeg ikke på julebordet.

Anonym sa...

Sånne autotransplantasjoner er utrolig stilige :D Jeg har vært med å assistert på noen da jeg studerte i Oslo. Er en utrolig kul prosedyre! Han kirurgen i Oslo heter Album og er regnet som den beste omtrent i verden på akkurat dette. Det kommer professorer fra hele verden for å lære av han, så jeg syns det er ganske kult at jeg har assistert han to ganger *hihi*. Han er også verdens koseligste mann, ser ut som en snill bestefar, og det er han nok og!

Hvor fikk du gjort det?

Unknown sa...

tine: Det er veldig mange år siden, og jeg var ikke stor nok til å legge merke til så mye annet enn hvordan det så ut på innsiden av tannlegelokalene. Men det var i det minste i Oslo. Og kirurgen het ikke Album. Det ville jeg ha husket :) Jeg tipper at kirurgen min har gått av med pensjon nå.

Anonym sa...

En kjenning av meg studerte teologi og kjørte taxi i sommerferiene. Etter x antall mer eller mindre dype samtaler med fulle folk på vei hjem fra byen valgte han å si at han studerte geologi. Det hadde en god effekt på talestrømmen i de sene nattetimer...

Anonym sa...

Ha Ha!

Artig at det tok deg hele to minutter å finne ut at maskina var avslått!

:)

Unknown sa...

anonym: :)

rita: Ja... det har nok en sammenheng med at de som tar kontakt prøver å forklare problemet i et par minutter først. Mens de forklarer fokuserer de mest på at "internett ikke virker" og at Word ikke virker, og glemmer helt å fortelle meg at skjermen er helt svart :)

Anonym sa...

Truls: det ville vært en utrolig dårlig deal for meg i og med at du selv sier at du ikke er særlig flink med virus, mens jeg er ganske flink til å synge.

Anonym sa...

Hei. Forstår av innlegget at du er som meg; et tvers gjennom varmt og godt menneske som ikke har det godt når rett svar er på tre bokstaver.
Jeg er arkitekt. Nabolag og slekt er fullt av folk som tror at "en rask liten skisse til nytt inngangsparti" er en slag selskapslek som arkitekter bare går og håper på at noen skal foreslå. Enhver arkitekt vet at disse "små" drittjobbene er de aller verste. Ektefeller krangler over hodet på deg, naboer ringer og spør om hva faen den andre naboen nå har satt i gang med osv.. Og pengene er som regel akkurat nok til telefonregningen. Svartmaling? Ja.. jo .. jeg er jo arkitekt. Fin farge.

Anonym sa...

Het han kanskje Haanes da?

Det var sikkert på Det Odontologiske Fakultet i Geitemyrsveien :) De ruler autotransplantasjoner der.

Cruella DeVille sa...

Som om jeg skulle sagt det selv! Forøvrig er jeg ikke helt enig med en kommentør som sa at hvis man forklarte hva en gjorde så kunne mottaker gjøre det selv senere. Jeg har forsøkt i syv år å lære min eks å sende epost med vedlegg.

Jeg er selv utdannet innen IT, hvor jeg har fag som virksomhetsanalyse, analyse av funksjonelle- og ikkefunksjonelle krav i en systemutviklingsprosess, analyse av brukergrensesnitt sett fra et brukbarhetsperspektiv og noe programmering. Men ikke et eneste fag jeg har tatt inneholder emner som

* hvordan sende epost med vedlegg
* hvorfor er mitt trådløse nettverk så ustabilt
* maskinen min funker ikke, hva er galt
* hæ? oppdatering av antivirus? Næh
* Jeg har installert acrobat reader og plutselig virker ikke eposten min lenger, hva har skjedd og aller verst
* Jeg kan ikke finne mitt brukernavn og passord til epostkontoen, men du vet det vel?

Jeg lurer på om jeg skal bli rørlegger... eller kanskje de også får spørsmål om dasstaking uten vederlag?

Unknown sa...

Jeg jobber for NAV og alle trygdemisbrukerne jeg kjenner er nok mest redd for meg. De spør aldri om hjelp...

Anonym sa...

TN=TrollelgNytt, og jeg ønsker meg fortsettelse på historien :-)

Anonym sa...

..eller whups. Truls ja..trodde det var Eskil som skrev det der. sorrymac

Esquil sa...

noen følger med i kulissene.

takker pent.

beveger seg i skyggene,

ler syk latter

logger ut.

Unknown sa...

røverdatter: men da ville jo innsatsen vært større fra min side... ? :)

Jeg?.. jeg bare maler her, jeg. said... : Men er svart en farge?

tine: Jeg skal fortelle det når jeg finner det ut.

cruella deville: De spørsmålene høres kjent ut:) Kanskje vi har felles kjente?

trond: Da har jeg nok hatt noen naboer som er redd deg :)

eirik: Skjønner. Esquil har svart selv.

Anonym sa...

Jeg kjenner en lege som får endel henvendelser i festlige lag. Når folk har fått litt mye godt å drikke så er det visst lettere å snakke om plagene sine.;)

Unknown sa...

Jeg jobber med IT, og kona mi er frisør. I går kveld var hun hos to venninner og klipte hår (uten at de gjorde mine til å betale), mens jeg selv satt hjemme hele kvelden med pcen til stedatra til onkelen til kona mi.. Og utifra gårsdagens resultater, blir jeg sittende i kveld også.

Jeg liker også å hjelpe venner og familie, men når folk du aldri har møtt før forventer at du stiller opp hjemme hos dem en søndagskveld, da er grensen nådd. Da slutter man å ta telefonen fra denne personen.

Ellers tror jeg det er lettere for håndverkere (rørleggere, snekkere etc) å ta penger for jobber de gjør. Det er nemlig arbeid, mens IT er bare en hobby (ifølge mange).

Unknown sa...

mjolkerister: Som IT-mann må jeg si at jeg bare kan drømme om en verden der folk bare spør meg om ting i festlige lag. Vår virkelighet er at vi ikke bare spørres om råd, men faktisk blir satt til å reparere ting i fritiden vår.

thorstein w: Den definisjonen som hobby er nok dessverre ganske utbredt, ja. Jeg har også brukt hele søndager hjemme hos folk jeg ikke kjenner, men som er venner av noen jeg kjenner. Bare for å gjøre IT-ting som jeg selv ikke har mer greie på enn at jeg må prøve meg frem.