13. desember 2007

Konsert

Det er sjelden jeg er på konsert, eller på byen i det hele tatt. Det går gjerne mange måneder mellom hver gang.

Helgen som nesten akkurat er avsluttet (det føles ihvertfall sånn) var et unntak i så måte. Jeg skulle på ikke bare én, men hele to konserter. Det var ihvertfall planen.

Nå endte det opp med at jeg bare fikk tid til den ene av dem. En konsert med Funk Factory - et storband som spilte 70-talls discolåter som en kontrast til julestemningen man får dyttet på seg overalt ellers. Årsaken til at jeg fikk med meg konserten var at en venninne er vokalist der. Det er alltid hyggelig å kunne være vitne til at folk du kjenner har talent, og det er alltid hyggelig å treffe folk du ikke ser så ofte ellers i året.Konserten var vellykket - meget vellykket. Min venninne hadde et overbevisende solonummer av Love will keep us together, som førte til at jeg gikk og nynnet på den sangen de påfølgende dagene. De andre i bandet var også solide og dyktige, og morsomt nok oppdaget jeg at han som spilte keyboard var en gammel kjenning fra o-miljøet. Det var en hyggelig overraskelse.

Den andre konserten jeg skulle vært på - som jeg altså ikke rakk - var med Black Debbath. Tungrockbandet fra min egen bydel Bøler, som gjennom sine dyptpløyende sangtekster drøfter og vurderer ulike sider av vårt samfunnsliv.

Det som overrasker meg når jeg prater med folk om Black Debbath, eller om andre band fra Duplex Records, er at det later til at folk flest ikke kjenner til dem så godt som jeg trodde. Jeg møter stadig folk - selv fra min egen generasjon - som ikke kjenner denne gjengen som en humorgjeng.

Som en erstatning for konserten jeg gikk glipp av, vil jeg nå holde en liten konsert her, med de klippene jeg finner på YouTube av gjengen, selvsagt med litt diskografisk omtale for de som mot formodning ikke skulle kjenne til dem fra før:

Debutplaten deres het Tung, tung politisk rock, og var bygget opp som et saksliste, der første sang het "dagsorden", og siste sang het "eventuelt". Derimellom kom en rekke samfunnskritiske tekster, som blant annet den sangen som trolig har norgesrekord i lang sangtittel: "Er fenomenet bokskred i ferd med å forringe litteraturens egenverdi og omdømme som sådan?". Denne platen fant jeg ikke noen gode klipp fra på YouTube.

Deretter kom turistguiden Welcome to Norway. Med sangstrofer som:

You may have heard of lefse, you may have heard of lompe.
But did you taste the raspeball? Also called komle, klump, kumpe.
I recommend our herring. I reccomend smoked ham.
But the very best I can offer you is head of lamb.
Head of lamb - yes we eat that
It's low on calories, and not too much fat....

og

It's important to know that most of the common norwegians
only speak what we call riksmål
and our local tribe language called samisk.
Unfortunately noone here knows of any foreign languages at all
Therefore we will recommend you to use what is commonly referred to as a
pocket translator, pocket translator, pocket translator
use it or die...

Heller ingen gode klipp på YouTube fra denne.

Så kom Den femte statsmakt - med artige sanger som "Dødsstraff uansett forbrytelse" (Si meg: Har du fusket med skatten? Eller tjuvlånt et Birkebeienerbrød? Har du kastet bøss i naturen baby?Gjør deg klar til å dø!......Har du undratt deg dugnad, eller meldt deg på Idol? Har du gått til krig mot Honduras frøken? Gå like inn i den elektiske stol)

Her finnes det en musikkvideo på YouTube... av tittelklippet:Så fulgte Naar vi døde rocker. Et bestillingsverk til Ibsen-jubileet. Herfra finner vi en Youtube-video: Motorhedda Gabler..Deres siste utgivelse er en hyllest til kvinnen. Herfra finner vi deres siste musikkvideo: Jag är din Pojkvän, Yeah!For de av dere som liker Duplex-gjengen, er det vel på sin plass med en reprise av Arne, som Bare Egil Band sang i sin tid:Bare Egil Band er Egils eget band. Når andre hjelper til, heter bandet "Ikke bare Bare Egil Band band". Her er en fin video jeg fant av dem: Politimester Egil....og Ikke bare Bare Egil Band band har faktisk også gitt ut en musikkvideo for bare to dager siden. Det er en sang hvor det understrekes at vår julegran slett ikke er homofil:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har vært Bare Egil-band fan siden jeg fant en CD på storesøstra mi sitt rom da jeg var mindre. Jeg så han på "Sivil Ulyd" i 2005, Siviltjenesten sponser reise og opphold til en festival i siviltjenesteperioden. Og jeg valgte å dra til Oslo en helg for å se Carpe Diem, Klovner i Kamp (sugde), Skravlebein (ellerhvahannå het, festivalens beste) og Bare Egil Band.
Dette istedet for Roskilde eller Quarten. (merkelige meg...)

Jeg har de to CDene til BD også, men jeg ble aldri helt oppslukt. Selv om det alltid er problemer innad i Høyre.

Unknown sa...

"Jeg har de to CDene til BD også" Ja, her har man virkelig lest innlegget ditt...

Er stor fan av BD og siste plata er faktisk veldig bra. Hadde ikke trodd at de skulle klare å fortsette å imponere etter så mange plater. (Mer enn to!)

PS. Folk flest (de fleste av mine venner inkludert) bryr seg ikke spå mye om musikk. En låt med BD er nok for dem. Så da blir det problemer innad i høyre uansett hva BD finner på etterpå.

Anonym sa...

hm, funk factory? er ikke det bandet som fettern min spiller sax i? innbiller meg det...hvis det ikke er flere band med det navnet da.

radiohode sa...

Duplex-folket er herlige! "Sko" (Bare Egil band?) er en klassiker. For øvrig:
http://radiohode.org/2006/07/20/noe-morsommere-tell-me-about-it/

Anonym sa...

Var på Duplex-festivalen på Chateu Neuf for 3-4 år siden, og det var helt fantastisk :D

Selv er jeg mest fan av Hurra Torpedo, med Farbror Blå, Farbror Blå og Farbror Blå, og særlig deres versjon av Total Eclipse of the Heart. Farbror Blå (Schau) holdt nesten på å besvime etter heftig fryseboks-spilling :D

Unknown sa...

sigurd: Jeg synes ikke det hørtes så merkelig ut. :)

trond: Jeg synes i grunnen Welcome to Norway er den beste. Men de har mange gode låter etter dette også. Kjenner igjen det du sier om vennene dine.

andersfo: Det stemmer sikkert. Det var mange med i bandet.

radiohode: Så enig, så enig. Men jeg mener å huske at unge hr. Schau ble kåret til Norges morsomste mann for lenge siden. (5-10 år siden). Selv synes jeg nok Egil har mer lun humor. Men Kristoffer er et multitalent - som kanskje er litt vel ekstrem i en del sammenhenger.

tine: Jeg vurderte faktisk å laste opp nettopp den sangen av Hurra Torpedo, men så følte jeg at det ble litt mange videoer i posten.

Hmmm... jeg tror jeg legger dem til likevel... :)

Unknown sa...

Total eclipse of the heart

All the things she said