24. desember 2007

Nei til voldtekt

Det er to ting som opprører meg spesielt når jeg leser nyheter, det er at noen har dødd og at noen har blitt voldtatt (herunder også incestvoldtekter).

At voldtekt gjør sånt inntrykk er ikke noe jeg har resonnert meg logisk til, det er noe jeg føler. Det har kommet med alderen, nyheter gikk ikke inn på meg da jeg var tjue, og jeg er derfor ikke sikker på at alle menn føler det like sterkt. Voldtekt og incest er også de to forbrytelsene hvor jeg oftest reagerer på at en fengselsstraff er for mild.

Derfor reagerer jeg også hvis jeg føler at det insinueres at jeg er en del av problemet frodi jeg er mann. Det kan få meg til å kritisere kvinnesakskvinner som gjør voldtekt til kvinnesak, fordi uansett hvordan jeg ordlegger meg kan jeg i deres øyne ikke bli blant de to millionene norske borgere som har mest rett til å mene noe om voldtekt.

Jenter som har opplevd voldtekt eller frykt for det, reagerer på sin side selvfølgelig lett på menn som har innvendinger mot voldtektsinnlegg, uansett bakgrunn og motiv. Jeg beklager igjen om jeg såret noen i september. Mitt eneste formål var å debattere debatten, men det føltes som om den nyansen forsvant.

Som enda et bevis på alvorsgraden av voldtekt har en svensk studie nylig påvist at det hos kvinner er en sammenheng mellom langvarig magebesvær og at man har blitt utsatt for overgrep. Det samme har ikke latt seg påvise hos menn. Hvis menn lettere kan tåle overgrep, og menn tradisjonelt har bestemt lovene, er det ikke rart om overgrepet voldtekt har fått for lav strafferamme.

Nei til voldtekt. Veldig. Uansett.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Helt enig i det du sier! Jeg er selv jente, å dette du sier om at gutter ikke får lov til å føle det samme, er så riktig. Jeg er faktisk veldig for kvinnesaken, ja. Men av å til kan det bli litt for mye. Hvorfor skal ikke menn ha lov til å reagere og ta til seg slike nyheter på lik måte som oss jenter? Det er et faktum at flertallet av jenter i Norge ikke har blitt voldtatt, skal ikke disse heller få lov til å ta det til seg da? Iom de faktisk heller ikke vet hvordan det er og føles?

Fengselsstraff er for lite ja, definitivt! Behandling og kjemisk kastrering burde være pålagt som tillegg til fengselsstraffen, menge begår samme lovbruddet på nytt etter straff, å da burde vi bare åpne øyne å se at, nei, det er visst ikke nok.

Esquil sa...

takk for kommentar, cc :)

å stille notoriske kukforbrytere overfor et valg mellom kastrering eller betydelig lengre fengselsstraff burde ihvertfall være en mulighet å se nærmere på for lovverket.